logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 25dt22e - przyciemniony obraz, coś strzela

sk1970 10 Gru 2007 09:19 4011 13
REKLAMA
  • #1 4571876
    sk1970
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam problem z w/w telewizorem. Podstawowa usterka to to, że obraz stał się ciemniejszy niż normalnie (i teraz nie chcę wprowadzić w błąd czy przyczyną tego jest brak jasności czy kontrastu. Wydaje mi się, że chodzi tu o kontrast - zjechałem na innym TV kontrastem do zera i jest podobny efekt ale mogę się mylić).
    Na płycie sprawdziłem wszystkie elektrolity (kilka wymieniłem), sprawdziłem wszystkie elementy na płytce kineskopu (oczywiście oprócz ukł. scalonego), poprawiłem wszystkie luty na w/w płytce i kilkanaście podejrzanych na płycie głównej.
    Po zamontowaniu płyty (ICC 17) do TV efekt z obrazem bez zmian. Telewizor pograł tak 2 dni i teraz oprócz ciemnego obrazu po załączeniu gra jakieś 30sek - coś strzela i przechodzi w standby, po 2sek znów się załącza chwilę gra coś strzela i znów przechodzi w standby. Po następnym załączeniu i przejściu w standby miga czerwona dioda (2 razy przerwa 7 razy).
    Czy te dwie usterki można ze sobą powiązać i czy uszkodzeniu uległ trafopowielacz (tak jak w jednym z postów na elektrodzie ?)
    Dodam jeszcze, że przed wyłączaniem się telewizora (tylko ciemny obraz) zmierzyłem napięcia na płytce kineskopu: 6- od około 107-140V; 7- 337V; 8- od około 107-150V; 11- od około 107-135V.
    Na płycie napięcie USYS 133V, zaniepokoiło mnie napięcie 33V za rezystorem RP79 (na schemacie 22kom u mnie 18kom) wynosi 52V ale jeśli się nie mylę to napięcie warikapowe na głowicę a telewizor stroi się dobrze.
    Z elektrody ściągłem schemat thomson ICC17 29dl22e nie ma tam schematu płytki kineskopu - gdzie ją można znależć ?

Pozdrawiam.

Tytuł uzupełniłem - regulamin p.11. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4571954
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Sprawdź podstawkę kineskopu na PK czy nie jest skorodowana. Jeśli nie to odpal TV i po ciemku przyjrzyj się trafopowielaczowi czy nie widać gdzieś przeskakującej iskry. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4572415
    sk1970
    Poziom 12  
    Witam.

Jeszcze przed pracą sprawdziłem gdzie następuje przebicie.
    Ma ono miejsce międz trafopowielaczem a rezystorem RL01. Rezystor sprawdziłem - ma 45,3 kom (tak jak na schemacie), poprawiłem na nim luty i nic. Wsadziłem miedzy rezystor a trafopowielacz kawałek kartki i teraz nie ma przebicia, telewizor nie wyłącza się ale obraz nadal taki jaki był. (ciemny i bez kontrastu). Czy to wskazuje, że jednak uszkodzony jest trafopowielacz a przebicie następowało do RL01 bo jest on najbliżej.

Na trafopowielaczu pisze: OREGA 40330-53.
  • REKLAMA
  • #4 4572434
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Jeśli masz przebicie na trafopowielaczu to nadaje się on tylko do wymiany.
  • #5 4575321
    sk1970
    Poziom 12  
    Witam.

No i problem.
    Dzwoniłem do kilku sklepów w okolicy i niestety nikt nie ma trafopowielacza OREGA 40330-53. W sklepach internetowych też nie znalazłem.
    Czytając na forum o zamiennikach troszkę się wystraszyłem.
    Jeżeli już się zdecyduję na zamiennik to co mam kupić : HR 8116 czy HR 8117. Czy dobrze rozumuję, że HR 8116 jest do zwykłych TV 4/3 (takich jak mój) a HR 8117 do 16/9 czyli panoramicznych. Mój 25 cali ma ustawione w menu format auto. Gdy ustawiam ręcznie normalnej wielkości obraz jest przy formacie 4/3 gdy dam 16/9 obraz zostaje zwężony od góry i dołu (wow i przy tej usterce gdy dam 16/9 obraz jest o wiele ładniejszy, chyba nawet prawidłowy) czyli mam kupić ten do formatu 4/3 ?

Pozdrawiam.
  • #6 4576144
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Tu www.poltronic.com.pl jest do nabycia oryginał.
  • #8 4601514
    sk1970
    Poziom 12  
    Witam.

Dziś otrzymałem oryginalny trafopowielacz. Podmieniłem, telewizor nie wyłącza się ale obraz jest nadal ciemny. Może przy tej usterce, która gzieś nadal siedzi dodatkowo uszkadza się po czasie trafopowielacz.
    Jeśli to coś da:
    - przy przełączeniu w menu formatu na 16/9 obraz jest praktycznie prawidłowy.
    - obraz można oglądać przy ustawieniu jasności na max. ale i tak gdy wchodzi jasne tło to cały obraz ciemnieje np: gdy dziś bawiłem się ustawieniami meni obrazu, niebieski prostokąt na którym wypisane są parametry do ustawień: jasność, kontrast itd. przy wejściu jasnego tła stał się czarny.

Pozdrawiam.
  • #9 4602524
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Z jednego odczepu trafopowielacza wychodzi obwód monitorowania prądu kineskopu, sprawdź go.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4605375
    omron
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witaj !
    Jeśli to chasis ICC 17,to sprawdź sobie tranzystor TL02-BF422
    jeśli nawet jest dobry na mierniku ,to wymień !
    pozdrawiam
  • #11 4605410
    CHACA
    Poziom 43  
    A ustawiłeś prawidłowe napięcie S2?
  • #13 4606148
    CHACA
    Poziom 43  
    Tak na trafie i nie mylisz się.
  • #14 4612479
    sk1970
    Poziom 12  
    Witam.

"omron" z tym tranzystorem to strzał w dziesiątkę. Sprawdzałem go wcześniej i mierzył się dobrze, widocznie coś nie tak ze wzmocnieniem bo tego nie sprawdzałem. Wlutowałem dzisiaj nowy tranzystor i telewizor gra jak nowy. Wieeeelkie dzięki gdyby nie Ty dałbym sobie już z nim chyba spokój.
    Ogólnie dzięki wszystkim za zainteresowanie.
    Uważam temat za zamknięty, życzę zdrowych i wesołych świąt oraz szampańskiej zabawy noworocznej.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 25dt22e miał problem z przyciemnionym obrazem, prawdopodobnie związanym z kontrastem. Po wymianie elektrolitów i sprawdzeniu płytek problem nie ustąpił. Następnie pojawiło się przebicie między trafopowielaczem OREGA 40330-53 a rezystorem RL01, co powodowało wyłączanie się telewizora i miganie diody sygnalizacyjnej. Po zabezpieczeniu przebicia telewizor działał, ale obraz pozostał ciemny. Zamówiono oryginalny trafopowielacz OREGA 40330-53, który po wymianie wyeliminował wyłączanie, lecz problem z ciemnym obrazem pozostał. Wskazano na konieczność sprawdzenia obwodu monitorowania prądu kineskopu oraz tranzystora TL02-BF422 (BF422), który mimo dobrych pomiarów na mierniku wymieniono na nowy. Po wymianie tranzystora obraz wrócił do normy i telewizor działał poprawnie. Zalecane było także ustawienie napięcia S2 na trafopowielaczu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA