logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV-29fx66E - jak naprawić zawężony obraz w formie klepsydry?

meridan 10 Gru 2007 12:00 1668 7
REKLAMA
  • #1 4572201
    meridan
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam telewizor Sony KV29FX66E. Po włączeniu wszystko funkcjonuje poprawnie( przełączanie, strojenie itp) jedynie obraz jest mocno zawężony po lewej i prawej stronie w formie klepsydry. Co może być przyczyna i czy istnieje możliwość naprawy w domu bez konieczności odwiedzania serwisu? Dodam, ze moja noga ma więcej pojęcia ode mnie, macie wiec do czynienia z absolutna zielenina. Mimo to będę wdzięczny za porady. Za chwile jadę do pracy, ale jeśli znajda sie zainteresowani tematem, piszcie proszę ale odpowiedzieć mogę dopiero po północy (po powrocie do domu).
  • REKLAMA
  • #2 4572225
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Z opisu wynika że jest to, do naprawienia w domu.Uszkodzenie w układzie korekcji.
  • REKLAMA
  • #3 4572229
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Jeśli nie masz pojęcia ani trochę, to zawieź do serwisu, nie będzie to droga naprawa.
  • REKLAMA
  • #4 4572775
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Zakładając temat, należy spełnić wymogi p.11 regulaminu. Tytuł poprawiłem.

Też uważam, że naprawa sony z chassis AE6B nie jest wskazana dla laika. Można czasem zaszkodzić zamiast naprawić.
  • #5 4575051
    meridan
    Poziom 10  
    Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi i porady, ale mimo wszystko prosiłbym o sprecyzowanie, co może być przyczyna zawężonego obrazu i jak można to usunąć. Dla zobrazowania załączam zdjęcie.

TV Sony KV-29fx66E - jak naprawić zawężony obraz w formie klepsydry?
  • REKLAMA
  • #6 4575061
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Poszukaj na początek zimnych lutów i je popraw.
  • #7 4591340
    meridan
    Poziom 10  
    Stwierdziłem, ze najłatwiejszym rozwiązaniem problemu będzie kupienie nowego telewizora. Szkoda "soniaka" bo nie był jeszcze stary( ok. 5 lat), ale naprawa wyceniona na ok. 200 Euro, to niedorzeczności. Dzięki za dobre chęci i tym samym zamykam temat.
  • #8 4593319
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Zmień serwis, ale to już Twoja wola,
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-29FX66E wyświetla obraz w formie klepsydry, czyli z zawężeniem po bokach. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia układu korekcji obrazu lub zimnych lutów na płycie. Naprawa wymaga umiejętności technicznych i nie jest zalecana dla osób bez doświadczenia, gdyż można pogorszyć stan urządzenia. Koszt serwisowy naprawy szacowany jest na około 200 euro, co dla użytkownika jest nieopłacalne, dlatego zdecydował się na zakup nowego telewizora. Wskazano również, że naprawa telewizorów z chassis AE6B, do którego należy ten model, jest trudna dla laików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA