logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 SE: Pingi działają, ale brak dostępu do stron www i poczty

pmmisiek 10 Gru 2007 12:23 4018 12
REKLAMA
  • #1 4572261
    pmmisiek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.

Na komputerze z Win98SE jest następujący problem:

komp widzi otoczenie sieciowe, pinguje świat zewnętrzny, ale nie można wyświetlać stron www ani odbierać maili w outlooku.

Może ktoś miał już taki problem
  • REKLAMA
  • #2 4572424
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Najpierw odpal winipcfg.exe (niebieska ikonka z kolorowymi strzałkami występuje w katalogu głównym //Windows) albo cos podobnego...
    Potem wejdź na kartę sieciową z TCP-IP i "zwolnij wszystko" zaraz po tym "odnów wszystko".
    To po pierwsze, bo win98 ma problemy z rozpoznawaniem sieci. Jak nie pomoże to daj znać.
  • #3 4572533
    mbo
    Ocena: 846
    irekr napisał:
    Najpierw odpal winipcfg.exe (niebieska ikonka z kolorowymi strzałkami występuje w katalogu głównym //Windows) albo cos podobnego...
    Potem wejdź na kartę sieciową z TCP-IP i "zwolnij wszystko" zaraz po tym "odnów wszystko".

Skoro działa ping to znaczy, że adresy są poprawne i komunikacja jest możliwa.
    Odnawianie adresu IP nic nie zmieni.
    Windows 98 ma problemy z obsługą DHCP, a nie "rozpoznawaniem sieci".
  • #4 4572643
    pmmisiek
    Poziom 15  
    Cytat:
    Skoro działa ping to znaczy, że adresy są poprawne i komunikacja jest możliwa.
    Odnawianie adresu IP nic nie zmieni.
    Windows 98 ma problemy z obsługą DHCP, a nie "rozpoznawaniem sieci"

Otóż to, poza tym adres IP przypisałem na sztywno, bo rzeczywiście z DHCP nie pobrał.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4572730
    mbo
    Podaj wszystkie ustawienia IP.

Czy ping działa po IP, czy nazwie.
  • REKLAMA
  • #6 4573475
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

Prawdopodobnie nie masz ustawionego adresu serwera DNS (lub masz ustawione błędne). Jeżeli masz internet przez LAN we własnym domu i masz router, jako serwer DNS wpisz adres routera, a jeżeli jest to sieć np. osiedlowa to zapytaj administratora. Sprawdź właściwości Otoczenia Sieciowego-> Protokół TCP/IP -> właściwości zakładka DNS. A najlepiej, tak jak sugeruje mbo, podaj ustawienia IP np. z programu winipcfg (zaznaczając odpowiednią kartę sieciową) wtedy wszystko się wyjaśni.

Piotr
  • #7 4573494
    pmmisiek
    Poziom 15  
    DNS jak i cała konfiguracja protokołu TCP/IP jest prawidłowa.

google.pl; onet.pl i inne hosty odpowiadają na pingi to znaczy że konfiguracja IP, bramy oraz serwerów DNS jest poprawna.

Jak uporam się z problemem to napisze co było, tymczasem jeśli macie jakieś pomysły to piszcie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4573548
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Może jest uwalony IE. A Opera albo Firefox działają?

Albo uruchom komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
  • #9 4573857
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    W ustawieniach internetowych zaznacz opcje "automatyczne rozpoznawanie sieci LAN" Albo moze zaznaczona jest opcja "praca offline"
  • #10 4574103
    mbo
    Z popularnych problemów tego typu stawiam na:
    - wpisany niepoprawny serwer proxy
    - uszkodzona przeglądarka
    - pozostałości po źle odinstalowanym firewall'u
  • Pomocny post
    #11 4575315
    zielnet
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam
    ja mam taki problem w 6 kompach w firmie - wszystkie pozostałości z win98
    nie wiem co moze byc przyczyną ale po wywaleniu kasperskiego z autostartu systemu udalo sie polaczyc z netem ale nadal szukam usterki

jeszcze jedno - poczta odbiera sie normalnie, pingi odpowiadają itp

EDIT 11.12.2007 - 11:40
    Już wszystko wiem - problemy które mogły zakłócić pracę systemu to wina aktualizacji oprogramowania Kasperskiego. Dodzwoniłem sie do pomocy technicznej i potwierdzili moje przypuszczenia. okazało się że w piątek wypuścili złą poprawkę która uszkadzała połączenia sieciowe w win98 i ME . Naprawa przez przeinstalowanie aplikacji i pobranie nowych aktualizacji.
  • #12 4579926
    pmmisiek
    Poziom 15  
    zielnet napisał:
    witam
    ja mam taki problem w 6 kompach w firmie - wszystkie pozostałości z win98
    nie wiem co moze byc przyczyną ale po wywaleniu kasperskiego z autostartu systemu udalo sie polaczyc z netem ale nadal szukam usterki

jeszcze jedno - poczta odbiera sie normalnie, pingi odpowiadają itp

EDIT 11.12.2007 - 11:40
    Już wszystko wiem - problemy które mogły zakłócić pracę systemu to wina aktualizacji oprogramowania Kasperskiego. Dodzwoniłem sie do pomocy technicznej i potwierdzili moje przypuszczenia. okazało się że w piątek wypuścili złą poprawkę która uszkadzała połączenia sieciowe w win98 i ME . Naprawa przez przeinstalowanie aplikacji i pobranie nowych aktualizacji.

Dzięki kolego, to faktycznie problem z aktualizacjami Kasperskiego.

Rozwiązanie to:

Wyłączyć Kasperskiego, zmienić nazwę pliku C:\windows\system\kl1.vxd na inną, uruchomić ponownie komputer (internet już będzie), ściągnąć aktualizację kasperskiego i przywrócić nazwę pliku.

Może się to komuś przyda.

Pozdrawiam
  • #13 4674651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na komputerze z systemem Windows 98 SE występuje problem z dostępem do stron internetowych i poczty, mimo że ping działa poprawnie, a konfiguracja IP, bramy i serwerów DNS jest prawidłowa. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie ustawień TCP/IP, w tym adresów IP i DNS, potwierdzenie działania pingu po adresie IP i nazwie, oraz wykluczenie problemów z przeglądarką internetową i trybem offline. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak błędne ustawienia proxy, uszkodzona przeglądarka, pozostałości po firewallu lub problemy z DHCP. Ostatecznie problem okazał się być spowodowany przez aktualizację oprogramowania antywirusowego Kaspersky, która wprowadziła błąd zakłócający połączenia sieciowe w Windows 98 i ME. Rozwiązaniem było wyłączenie Kaspersky, zmiana nazwy pliku systemowego kl1.vxd, restart systemu, pobranie aktualizacji Kaspersky i przywrócenie oryginalnej nazwy pliku, co przywróciło dostęp do internetu i poczty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA