logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przekaźnika czasowego 3-wejściowego z Atemega8 lub PIC16F84

Lamek 11 Gru 2007 00:49 2137 7
REKLAMA
  • #1 4574983
    Lamek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Poszukuję schematu takiego urządzenia .
    Owo urządzenie ma sterować ( np. załączeniem zraszania ) w określonym czasie , w zależności od wciśniętego przycisku.

Mile widziane Atemega8 ( ewentualnie PIC16F84 )
    Nie chodzi mi o elementy wykonawcze tylko o Procek i oprogramowanie !
    Dziękuję za pomoc !

PS. Może da rade wykonać coś takiego na NE 555 ( 3 wejścia 1 wyjście )
  • REKLAMA
  • #2 4575163
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6167
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 4575180
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Lamek napisał:
    ....ma sterować ( np. załączeniem zraszania ) w okreslonym czasie , w zależnosci od wciśniętego przycisku....
    A możesz sprecyzować co się kryje pod nazwą "w określonym czasie" ? Czy chodzi o to że ma pracować np. kilku minut, czy też chodzi o to że ma pracować np. od 17:14 do 20:01. Bo to dwie całkiem różne rzeczy.
  • #4 4575211
    Lamek
    Poziom 11  
    Nie :
    Chodzi o to że ma załączać przekaźnik wyjściowy na jakiś czas..
    Nie o określonej godzinie , a na jakieś kilka minut.
    Ewentualnie , oprogramowanie takiego czegoś.
    Tu akurat są 3 wyjścia , ale to nie problem aby zrobić jedno ( Sprzętowo ) choć wolałbym , aby było to załatwione programowo ( 1 wyjście )
    Załączniki:
    • Schemat przekaźnika czasowego 3-wejściowego z Atemega8 lub PIC16F84 3Chanel.jpg (44.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4576535
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Można zrobić sobie taki czasowniczek ...

S3,S4,S5 -ustalają czas włączenia przekaźnika sterującego laniem wody ;)

S1 - włącza pompę
    S2 - pozwala na wcześniejsze wyłączenie pompy (ponowne włączenie odmierza czas od 0 !!!)

Zasilanie z 12V.

Schemat przekaźnika czasowego 3-wejściowego z Atemega8 lub PIC16F84

Czasy mogą się trochę różnić od podanych ze względu na rozrzut wartości kondensatorów elektrolitycznych (C1). W miarę starzenia się C1 czasy będą się skracać.
  • REKLAMA
  • #6 4577154
    Lamek
    Poziom 11  
    Choć Twój układ jest jasny i przejrzysty jednak nie do końca, o to mi chodzi.

Ma być to układ dla Kobiety :D

Mam mieć 3 guziki ( Chwilowe )

1 załączy przekaźnik na 5 minut
    2 załączy przekaźnik na 10 minut
    3 załączy przekaźnik na 15 minut.

O takie cos chodzi.

Pozdrawiam !
  • #7 4577479
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Rozumiem, że ta kobieta jest niepiśmienną blondynką co nie umie nacisnąć kolejno dwóch przycisków OPISANYCH standardowymi napisami START, STOP, 5, 10, 15 min (a nawet jednego skoro czasu nie ma konieczności zmieniać za każdym razem), która nie będzie w razie czego potrzebowała wcisnąć przycisku STOP (lub wyłącz), gdy np. dziecko (sprawdzić czy nie ksiądz !!) wejdzie w pole "rażenia" zraszacza ewentualnie gdy ktoś w środku upalnego dnia włączy podlewanie (co się skończy "popaleniem" roślin ??? ;)))

Kurcze, dobrze, że nie zaprojektowałem układu podlewającego przez 2 godziny bez możliwości wyłączenia 8-O :shocked!:

PS (od Przypomniałem Sobie): zalecenia projektowe (w tym docelową grupę użytkowników podaje się przed podaniem rozwiązania a nie po :)

PS2 Jeżeli podany układ jest za skomplikowany w obsłudze dla kobiety to bym jedna nie unikał przycisku STOP, bo Potop Szwedzki to będzie mały pikuś ... ;))

PS3 A może jednak konewka ? ;))

PS4 A może jednak brunetka ?

PS5 Kto przy zdrowych zmysłach projektuje urządzenia bez możliwości ich awaryjnego zatrzymania ?

PS6 Guziki służą do zapinania koszuli, rozporka itd. Trudno ich użyć do sterowania tak skomplikowanym urządzeniem, którego nie obsłuży kobieta. W tak skomplikowanych urządzeniach stosujemy przyciski :|

Pozdrawiam Cię o nieznany nieszczęśniku, żywcem Cię do nieba wezmą za życie z tą kobietą ;))

PS6a Może trochę więcej wiary w kobiety, niektóre mają przebłyski ... ;)
  • #8 4580358
    Lamek
    Poziom 11  
    Umiem szukać w sieci

Widziałem w sieci sporo zastosowań ( Projektów :D ) dla NE555 łącznie z programami pod Winde rysującymi schematy i obliczającymi wartości elementów.
    Zrób Projekt na NE z założeniami które podałem uznam go za SUPER sprawę.

- Krzywka jest lepszym zastosowaniem :D - bardziej zbliżonym do tego co ma być.

Kupię trzy przekaźniki czasowe i zrobię tak jak ma być a nie jak TY mówisz że ma być.
    Nie każdy jest Alfą i Omegą..

Pozdrawiam Szczęściarzu !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu przekaźnika czasowego sterowanego mikrokontrolerem Atmega8 lub PIC16F84, który ma załączać przekaźnik na określony czas w zależności od wciśniętego przycisku. Urządzenie ma mieć trzy przyciski chwilowe, które uruchamiają przekaźnik na 5, 10 lub 15 minut. Nie jest wymagane sterowanie w określonych godzinach, lecz czasowe załączenie przekaźnika na kilka minut. Propozycje obejmują realizację programową na mikrokontrolerze lub prostsze rozwiązanie z wykorzystaniem układu NE555, choć autor preferuje rozwiązanie programowe z jednym wyjściem. W dyskusji pojawił się schemat czasowego sterownika z przyciskami i przekaźnikiem zasilanym 12V, jednak nie spełnia on wymagań autora dotyczących prostoty obsługi i liczby przycisków. Poruszono także kwestie ergonomii i bezpieczeństwa użytkowania, sugerując konieczność przycisku STOP do wcześniejszego wyłączenia. Autor deklaruje chęć samodzielnego wykonania układu i poszukuje gotowego schematu i oprogramowania mikrokontrolera do realizacji zadania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA