logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pogłos - echo w komórce. Słyszę swój głos w słychawce.

paszczor 11 Gru 2007 10:59 48732 2
REKLAMA
  • #1 4575537
    paszczor
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Od pewnego czasu zastanawiam się skąd bierze się echo, a właściwie to że w czasie rozmowy słyszę swój głos z opóznieniem około 0,2 sekundy w słuchawce. Dźwięk w głośniku jest zciszony do minimum. Nie jestem wogóle fachowcem z branży elektronicznej, ale jako szary człowiek bardzo mnie to ciekawi. Czy jest możliwe by odbijająca się fala zakodowana cyfrowo wywoływała takie echo? Efekt ten występował w różnych telefonach wiec wykluczam awarie, czasem sie pojawia czasem nie. A co najciekawsze ze bywa i tak ze w czasie rozmowy powiedzmy przez krótki czas słyszę siebie a potem juz nie.
    To pierwsza część wątku.

Druga to taka że mój rozmówca słyszy swój głos w słuchawce gdy ja korzystam z zestawu bluetooth. Gdy go wyłączam echo znika.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 4576038
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Widocznie ktos w okolicy cie nasłuchuje,albo ma tel stacjonarny bez homologacji albo przerabiany jakis.Miałem to jak sasiad kupił se jakies niemieckie koromysło nie mogłem pogadac normalnie bo co powiedziałem słowo to sie słyszałem z oddali jakby.najczestrza przyczyna jest jednak zakłucenie z sieci lub faktycznie masz ten numer na podsłuchu.
  • #3 4576129
    studencik22
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jesli slyszysz swoj glos to jest to sprawa calkowicie normalna.
    Tak zostaly zaprojektowane wszystkie systemy telefoniczne.
    Jesli rozkrecales kiedys sluchawke telefonu stacjonarnego to pewnie zauwazyles, ze kabelek od mikrofonu idzie tez do glosniczka.

Robi sie tak po to, by uzytkownik slyszla co mowi :). Inaczej rozmowa wychodzi zbyt sztucznie. Jak z kims rozmawiasz oko w oko, to najpierw Ty mowisz, i obaj slyszycie o Ty mowisz, potem ten ktos odpowiada. Z tego samego powodu jest robione takie sprzezenie zwrotne z mikrofonu do glosniczka sluchawki.

Mi tez czasem zdarzaja sie wlasnie takie poglosy. Ale to nie zawsze - zalezy gdzie dzwonie. Nie wiem czym to jest sspowodowane. Raczej sprzezenia nie robi siec. Czemu opoznienie sie zdarza nie wiem podsumowujac :)
    Pozdro
REKLAMA