logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobranie wartości elementów do stabilizatora LM350

mariush'ek 11 Gru 2007 17:27 5127 6
REKLAMA
  • #1 4576740
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!

Potrzebuję pomocy w doborze odpowiednich wartości poszczególnych elementów.
    Chodzi o popularny stabilizator napięcia LM350 (3A). Wszystko oczywiście jest jasno napisane w Internecie, jednak otrzymałem płytki z dodatkowymi elementami.
    Moje propozycje są takie:
    P1 10k (taki mam)
    C1 100uF (filtracja?)
    C2 0,1uF
    C3 ?
    C4 1uF
    R1 240
    Mostek prostowniczy (nie potrzebny gdyż mam stałe napięcie) 5A.

Dziękuje z góry za odpowiedzi

pozdrawiam,
    mariusz
  • REKLAMA
  • #2 4579421
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Ja bym zwiększył C1 do 1000uF. I co to są za kondensatory C3 i C4 ?
  • REKLAMA
  • #3 4579561
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Potrzebujesz stabilizatora o regulowanym napięciu wyjściowym? Domyślam się, że tak, ponieważ zaproponowałeś użycie potencjometru.
    Dla obliczenia wartości R1 wymagana jest wiedza o maksymalnym napięciu wyjściowym (lub posiadanym źródle napięcia wejściowego).
    C1 i C4 - to kondensatory elektrolityczne. Wartość C1 zależy od pojemności kondensatorów filtrujących, które już masz za mostkiem, ewentualnie od maksymalnego prądu pobieranego, jeżeli ich nie masz.
    C3 - np. 100nF
    C4 - np. 10 uF
    C2 - np. 100nF
    Czekamy na resztę danych :)
  • #4 4580787
    mariush'ek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam ponownie!

Dziękuje za odpowiedzi.

Więc tak, to ma być stabilizator regulowany.
    Posiadam dwie takie płytki.

Na jednej chcę uzyskać regulacje napięcia w przedziale 1(czy tam 1.2 jak napisano w datashet) do 12V przy napięciu wejściowym +-15V.

Na drugiej jak najszerszy przedział przy wejściowym ok 30V.

Prąd max nie będzie przekraczał 3A, a nawet 2A.
    Jakie wartości powinny mieć więc kondensatory (C1, C4) jeśli w jednym wypadku będzie to napięcie odfiltrowane stałe z zasilacza, a w drugim prosto z toroida?
    Znalazłem jeszcze oto taki kalkulator.

Dziękuje za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #5 11365400
    rynqu
    Poziom 1  
    Witam!

Prosiłbym szanownych Kolegów o rozwianie moich wątpliwości dotyczących powyższego układu. Otóż zastanawia mnie ilu-wattowe muszą być rezystory? Domyślam się, że rezystory przedstawione w schemacie dotyczą raczej układu sterującego, w którym występują mniejsze prądy (niż 3A), jednakże nie mam co do tego pewności. Dlatego proszę o informację, czy wystarczą rezystorki 0,25W ?

(zadanie pytania tutaj wydaje mi się bardziej logiczne niż zakładanie nowego wątku)

Pozdrawiam,
    Mateusz
  • REKLAMA
  • #6 11365591
    senio5558
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam,
    Oczywiście wystarczą rezystory 0,25W a nawet 0,125W. Odnosząc się do noty aplikacyjnej między nóżką Vout a Ref występuje napięcie 1,25V zatem zakładając wartość rezystora R1=240Ω moc wydzielana na nim będzie rzędu 7mW. To samo tyczy się potencjometru R2.

Pozdrawiam
  • #7 17041383
    kwiatek_999
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Podepnę się pod temat. Potrzebuję stabilizatora napięcia 36v i 3a, czy występują takowe w jednej obudowie THT? Jeśli nie to jakich elementów i o jakich wartościach, muszę użyć do stabilizatora lm350 aby otrzymać 36v i 3a?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wartości elementów pasywnych w układzie stabilizatora napięcia LM350 (3A) z regulacją napięcia wyjściowego. Wstępne propozycje obejmują potencjometr P1 10k, kondensatory C1 100uF, C2 0,1uF, C4 1uF oraz rezystor R1 240Ω. Zalecane jest zwiększenie pojemności kondensatora C1 do 1000uF, a kondensatory C2 i C3 sugerowane są jako 100nF (0,1uF), natomiast C4 do 10uF. Wartości rezystorów R1 i potencjometru mogą być standardowe, a ich moc znamionowa wystarczy 0,25W lub nawet 0,125W, gdyż napięcie referencyjne między nóżkami Vout a Ref wynosi 1,25V, co skutkuje niską mocą strat na rezystorach. W przypadku różnych napięć wejściowych (ok. 15V i 30V) oraz zakresów regulacji (od 1,2V do 12V lub szerszy) kondensatory filtrujące (C1, C4) powinny być dostosowane do źródła zasilania – większa pojemność przy zasilaniu z transformatora (toroida) dla lepszej filtracji. Wątpliwości dotyczą także dostępności stabilizatorów LM350 w obudowach THT zdolnych do pracy przy 36V i 3A oraz konieczności doboru odpowiednich elementów dla takich parametrów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA