logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mgnetowid Philips VR 485 - czyszczenie głowicy na krótką metę.

funfel 03 Lip 2012 19:05 4799 11
REKLAMA
  • #1 11067895
    funfel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Magnetowid z 1998 roku. Używany normalnie może z 3 lata. Odtwarzał i nagrywał b.dobrze. Po paru latach leniuchowania uruchomiłem go no i obraz śnieży i brak głosu. Wyczyściłem głowicę wizyjną i te mniejsze też. Wkładam kasetę i działa. Obejrzałem film (jakieś 2 godziny). Potem za tydzień wkładam kasetę i prawie to samo. Obrazu niema jest dźwięk. Znowu czyszczę głowicę i znowu działa. Po paru dniach nie działa. Czyszczenie i działa. I tak parę razy przez ostatnie pół roku.
    Może ktoś ma jakiś pomysł co jest grane. Nie chce mi się rozbierać i czyścić głowicy za każdym razem jak chcę coś obejrzeć. Wiadomo też że i głowica się niszczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11068112
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Musisz wyczyścić cały tor prowadzenia taśmy, czyli miejsca styku taśmy z mechanizmem oraz wałek czyszczący głowicę ( lub go wyciepać ). Jeszcze wymieniłbym rolkę dociskową , twardą zapewne jak plastik.
  • #3 11068389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11070694
    funfel
    Poziom 10  
    Dzięki za rady. Kompresor mam a i nawet pistolet do przedmuchu. Nie jestem pewien czy takie "dmuchanko" ma sens. Kurz może dostać się w mechanizm głowicy wizyjnej lub w inne newralgiczne zakamarki. Co do tej twardej rolki to muszę sprawdzić je twardość. Ciekawe czy dokupi teraz taką nową nie stwardniałą. Szkoda mi tego magnetowidu. Wiem, że to już przeżytek ale jeszcze coś można nagrać lub przypomnieć sobie stare filmy z VHS. Za rok jak wyłączą analogowy sygnał TV to już chyba będzie służył głównie jako zegarek a i to nie długo bo coraz słabiej świeci.
  • REKLAMA
  • #5 11070875
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Odnośnie kompresora:
    - tylko bezolejowy - może opluć olejem bieżnie taśmy,
    - rozsądnie ze strumieniem powietrza - może powyrywać co nieco i pochlapać smarami po mechanizmie.
    Przy zakupie rolki zwrócić uwagę na średnicę łożysk rolki - są w sprzedaży dwa typy - lepiej kupić łącznie z mocowaniem.
  • #6 11070973
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    Obawiam się że to nie problem głowicy lecz zleżanych taśm, przed nagrywaniem lub odtworzeniem dobrze jest je przewinąć ale na wideo które nie opasuje głowicy. Jeszcze sprawdz czy czasem kasety nie są zawilgocone.
  • REKLAMA
  • #7 11071491
    funfel
    Poziom 10  
    Przeczyściłem wszystko jeszcze raz. Włożyłem kasetę i działa. Wyjąłem kasetę i włożyłem tą samą i nie działa. Wydaje mi się jak by taśma źle się ustawiała w stosunku do głowicy. Gdy złapie optymalne położenie na głowicy jest o.k. Po wyjęciu kasety ustawienie to ginie. Coś jak by tu chodziło o ten tracking czyli system automatycznego naprowadzania taśmy. Nie wiem tylko jak to ręcznie wyregulować.
  • #8 11072535
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Wymień rolkę dociskową a problem zniknie. Taśma zjeżdża z właściwego toru, jest zaginana u dołu i układ nie jest w stanie zsynchronizować głowic ze ścieżkami na taśmie.
  • #9 11073973
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    A wymontował kolega rolkę do czyszczenia głowic ?? czasem jak jest brudna zużyta to zamiast czyścić głowicę to ją brudzi i objaw jest identyczny. Jeżeli po wyjęciu i ponownym włożeniu nie ma obrazu jest tylko sam śnieg to stawiał bym na to że rolka brudzi głowicę. Jeżeli uszkodzenie było by typu ściąga to objaw z reguły jest trochę inny bo obraz lub głos pojawia się po czasie lub traci się po czasie np. po włożeniu i włączeniu play obraz jest dobry a po chwili stopniowo się pogarsza w takt zmiany położenia taśmy.
  • #10 11074776
    funfel
    Poziom 10  
    Jak już złapię właściwy tor taśmy to jest b.dobrze. Można oglądać 4 godziny i nic się nie dzieje. Jak pisałem w poprzednim poście jak tylko wyjmę kasetę i nawet od razu ją włożę nie ma obrazu tylko dźwięk. Jeśli kaseta ta kręci się jakieś 40 minut może więcej obraz znów się powoli pojawia. Możliwe że to wina tej gumowej rolki bo jest dosyć twarda. Muszę ją wymienić. Może ktoś wie gdzie można taką kupić?
    Co do tej rolki czyszącej to jak jej się nie używa to chyba nie brudzi głowicy?
  • Pomocny post
    #11 11076671
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Kolego rolki do czyszczenia głowicy nie idzie nie używać ona jest używana zawsze jak jest wyciągana i wkładana taśma do magnetowidu popatrz na mechanizm jak jest opasana taśma na głowicy to jest też przystawiana rolka do głowicy jak chowasz taśmę też jest przystawiana rolka do głowicy czyli wyjęcie i załadowanie taśmy powoduje 2 razy czyszczenie głowicy i nie da się jej nie używać (chyba że wymontujesz rolkę). Rolka dociskowa nigdy nie brudzi głowicy bo nigdy nie dotyka głowicy.
  • #12 11077945
    funfel
    Poziom 10  
    Dzięki za naświetlenie sprawy odnośnie rolki czyszczącej. Byłem pewien że działa ona tylko wtedy gdy użytkownik włączy funkcję czyszczenia głowicy. Możliwe, że to ona brudzi głowicę jeśli przy wkładaniu taśmy dotyka do bębna głowicy. Wyczyszczę tą rolkę i dam znać jakie będą efekty.
    P.S
    Namiar na rolkę dociskową już mam. Link
    Dodano po 18 [minuty]:

Wyczyściłem rolkę czyszczącą i jest o.k. W drugim poście było to napisane wyraźnie przez kolegę jur1 a uświadomił mnie o tym kolega egon41 Przeoczyłem to i zlekceważyłem. Wysztkim b.dziękuję za naprowadzenie na właściwe tory.
    Z poważaniem.
    Darek.

Dodam dla potomnych, że rolkę czyszczącą musiałem usunąć całkiem. Pewnie już ze starości tworzywo z którego jest zrobiona zmieniło swoje właściwości z czyszczących na zanieczyszczające.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Philips VR 485 z 1998 roku, po długim okresie nieużywania, wykazuje problemy z odtwarzaniem, objawiające się brakiem obrazu i dźwięku. Użytkownik wielokrotnie czyścił głowicę, co przynosiło chwilową poprawę. W dyskusji zasugerowano, aby wyczyścić cały tor prowadzenia taśmy oraz wymienić rolkę dociskową, która mogła być zbyt twarda. Użytkownik zauważył, że taśma źle się ustawia w stosunku do głowicy, co może wskazywać na problem z trackingiem. Po wyczyszczeniu rolki czyszczącej i usunięciu jej, problemy z odtwarzaniem uległy poprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA