logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kineskopu Philips A66 AEK... na Videocolor A66...

wacek2000 11 Gru 2007 19:05 1179 6
REKLAMA
  • #1 4577127
    wacek2000
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Usiłuję zamienić kineskopy jak w tytule ( oczywiście cewki odchylajace przełożyłem z Philipsa na Videocolor). Po podłączeniu kineskopu Videocolor ciemny ekran, niewidoczne żarzenie w szyjce kineskopu. Jednak w zupełnej ciemności kineskop leciutko, ledwie widocznie świeci, widac obraz kontrolny na tle linii powrotów. Nadmieniam, że kineskop badany przyrządem do tego celu jest w znakomitym stanie, płytka kineskopu Grundiga CUC 1821 nie przerabiana, ponieważ na jakimś schemacie zauważyłem, ze wejścia na piny obu kineskopów są identyczne ( może się mylę?). Zapytuję, czy moje usiłowania mają szanse powodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 4577190
    pliska
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    1. Nie przenosi się nigdy cewek z Philipsa na Videocolor. Mają pozostać oryginalne.
    2. Videocolor ma wyższe napięcie żarzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4577357
    wacek2000
    Poziom 19  
    Musialem przełozyć cewki ponieważ potrzebny jest kineskop do Grundiga 100Hz, a posiadałem Videocolor do 50Hz. Geometria widoczna na tym słabiutkim obrazie prawidłowa.O ile jest większe to napięcie, ponieważ na schemacie jakiegoś Universum z Videocolorem napięcie żarzenia bylo podane na wejściu na PK 66V i 66,1V (??!).
  • REKLAMA
  • #4 4577381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4577428
    robert.s.
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Kinol nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #6 4577512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4578366
    wacek2000
    Poziom 19  
    W miedzyczasie podstawilem ten kineskop do Universuma, gdzie był Videocolor ale inny. Kineskop prezentuje sie znakomicie ( a juz zacząłem wątpić w rzetelność jego pomiaru). Problem tkwi w płytce kineskopu!

Podsumowanie tematu

✨ Próba zamiany kineskopu Philips A66 AEK na Videocolor A66 z przełożeniem cewek odchylających zakończyła się niepowodzeniem. Cewki odchylające z Philipsa nie powinny być przenoszone na kineskop Videocolor, gdyż mają różne parametry, w tym wyższe napięcie żarzenia w kineskopach Videocolor. Pomimo prawidłowej geometrii obrazu i dobrego stanu kineskopu, ekran pozostaje ciemny, a żarzenie w szyjce jest niewidoczne. Kineskop Videocolor działa poprawnie w innym odbiorniku (Universum), co wskazuje na problem z płytką kineskopu Grundiga CUC 1821, która nie była modyfikowana. Wejścia na piny kineskopów mogą być identyczne, ale różnice w napięciach i cechach cewek odchylających uniemożliwiają bezpośrednią zamianę kineskopów bez odpowiednich przeróbek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA