logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ONKYO TX-SR604E z M-Audio to dobry wybór na kino domowe?

profesor81 11 Gru 2007 22:20 4720 6
REKLAMA
  • #1 4578054
    profesor81
    Poziom 2  
    Witam,zamierzam kupić kino domowe,wszyscy znajomi i większośc sprzedawców poleca mi onkyo,ja wcześniej miałem zestaw yamahy ale nie byłem zadowolony z jego dżwięku,nie można było wydobyć z tego zestawu sopranu,a dzwięk z kolumn jakiś taki głuchy,na szczęście udało mi się sprzedać yamahę
    zastanawiam się teraz nad zakupem ONKYO tx sr604e w zestawie jest dvd Dvs Sp405 i kolumny M-Audio,mam pytanie czy to dobry zestaw?czy
    faktycznie ONKYO to taki dobry sprzęt,jak to wszyscy mi mówią?Sam osobiście pierwszy raz spotkałem się z tą firmą.
    głośniki M-AUDIO,czy to dobrze zagra?
    Jeszcze mam jedno pytanie,dziś byłem w sklepie posłuchać tego zestawu,gra to lepiej od yamahy czyściej bynajnmiej,ale,,,gdy sprzedawca zrobił głośniej sprzet zaczął się wyłączać,czy to normalne?moje poprzednie kino tego nie robiło
    proszę o pomoc czy te ONKYO to będzie dobry wybór?na kino domowe chcę przeznaczyć ok 3tyś beż sub,pytam tutaj bo sprzedawcy w moim mieście wogóle nie mają pojęcia

Nie używaj dużych liter w tytule -->REGULAMIN pkt 10.9.[hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4578180
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    ONKYO to bardzo dobry sprzęt możesz jeszcze zwrócić uwagę na firmę DENON również bardzo porządny sprzęt. Może podpiął kolumny 4ohm pod wzmacniacz który wymaga min 8ohm choć to trochę dziwna sprawa bo dziś większość wzmacniaczy współpracuje z 4ohm również więc musi to byś jakieś zabezpieczenie tylko ciekawe jakie... A kolumny hmm firma ok i wogle ale ja bym postawił na JBL plus jakiś DENON lub ONKYO
  • REKLAMA
  • #3 4578708
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Onkyo produkuje bardzo dobry sprzęt (szczególnie do kina domowego).
    Najsłabszym punktem wymienionego zestawu są kolumny M-Audio. Onkyo świetnie zgrywa się z ProTonsil Premium, Tannoy F - fatalnie z Jblami z serii E.
    Denon (polecam model AVR 2307) też gra nieźle (może nawet lepiej od Onkyo), ale z Jblami zagra tragicznie (jeszcze gorzej niż Onkyo).Wszystkie te kombinacje i wiele innych przerabiałem u siebie - zostało Onkyo TX sr600 + Maestro II 180 + Maestro II 100C + monitory Premium - gra to dobrze w kinie i w stereo.
  • REKLAMA
  • #4 4578717
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    mam ten amplituner wraz z dvd 504...
    za te pieniadze - nic lepszego.
    ps to co napisal kolega wyzej... ze niby nie zgrywa sie z jbl'ami northridge to bzdura.
    co do kolumn... nie kupuj m audio... bardziew.
  • #5 4578723
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Dźwięk tych Jbli trochę ratują wyższe amplitunery Harmana, ale i tak jest to połączenie dla kogoś kto ma jasno sprecyzowane (akurat takie) oczekiwania - nie jest to zestaw uniwersalny. Z Onkyo seria E gra koszmarnie.
    Zainteresuj się Tannoyem i ProTonsilem - z Onkyo to połączenia synergiczne.
  • REKLAMA
  • #6 4578773
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Nagłośnienie Domowe
  • #7 4578812
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    RADUL napisał:
    Z Onkyo seria E gra koszmarnie.

Czytałem wiele opinii osób zachwyconych takim połączeniem. Sam nie słyszałem takiego zestawienia. Podobno Onkyo świetnie zgrywa się z Quadralami.

Podsumowanie tematu

✨ ONKYO jest uznawane za bardzo dobry sprzęt do kina domowego, szczególnie modele takie jak TX-SR604E. W zestawie z kolumnami M-Audio opinie są jednak mieszane – kolumny te są oceniane jako słabsze i nie do końca polecane. Lepsze efekty dźwiękowe uzyskuje się łącząc Onkyo z kolumnami ProTonsil, Tannoy lub Quadral, które tworzą synergiczne połączenia. Problemy z wyłączaniem się sprzętu przy wyższej głośności mogą wynikać z zabezpieczeń wzmacniacza, zwłaszcza jeśli kolumny mają impedancję 4 ohm, a wzmacniacz wymaga minimum 8 ohm, choć większość nowoczesnych wzmacniaczy powinna obsługiwać 4 ohmy. Alternatywnie warto rozważyć markę Denon, np. model AVR 2307, który również dobrze sprawdza się w kinie domowym, choć z kolumnami JBL współpracuje gorzej. JBL z serii E i Northridge są krytykowane za słabą jakość dźwięku w połączeniu z Onkyo i Denon. Ogólnie za około 3000 zł bez subwoofera można uzyskać dobry zestaw, jeśli wybierze się odpowiednie kolumny i amplituner.
REKLAMA