logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plasma LG MZ-42PZ44S - brak obrazu, działa tylko dźwięk, możliwy problem z inwerterem

kk99 12 Gru 2007 00:28 2948 9
REKLAMA
  • #1 4578547
    kk99
    Poziom 17  
    Ocena: 217
    Witam,
    Mam uszkodzony wyżej wymieniony telewizor, usterka polega na tym, że po włączeniu telewizora słychać tylko dźwięk (np. po podłączeniu tunera satelitarnego) a nie ma obrazu. Podejrzewam, że uszkodzony jest któryś z inwerterów, napięcia w zasilaczu są dobre. Telewizor posiada diody serwisowe, które prawdopodobnie sygnalizują możliwą usterkę. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym lub podobnym modelem, proszę o poradę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4578741
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Najbardziej awaryjnym miejscem w plazmie są drajwery zintegrowane z matrycą, one wykonują najcięższą pracę na granicy ich możliwości przez co dostają zwarcia obciążając zasilacz który się zabezpiecza i nie zapala matrycy.
  • REKLAMA
  • #3 4580988
    magnify
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Potwierdzam to co pisze satgal.
    W tym przypadku sprawdziłbym czy któryś z driverów nie jest uszkodzony. Fachowo układy te nazywają się COF (chip on film) i są montowane na sześciu flexach którymi doprowadzane są sygnały z płyty CTRL do panela plazmowego. Czasami uszkadzają się również rezystory które montowane są na tych flexach. Najlepiej sprawdź wzrokowo drivery, jak nie stwierdzisz żadnych uszkodzeń można po kolei odłączać poszczególne flexy. Jeśli po odłączeniu flexa pojawi się obraz to masz odpowiedź. Uszkodzony jest COF.
  • #4 4581441
    rtv.service
    Poziom 29  
    Ocena: 130
    Uszkodzony raczej Z board, ten z prawej, patczoc od tylu.
  • REKLAMA
  • #5 4598394
    kamilboczek
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Ja myślę ze to może być Ysus, ale za brak obrazu mogą też odpowiadać inne płytki, na odległość ciężko to jest określić, a mógłbyś sprawdzić jaki jest w środku model panela (matrycy). Może wiecej uda mi się powiedzieć o tym. Pozdrawiam!
  • #6 4853100
    kk99
    Poziom 17  
    Witam,
    A czy jest możliwość zdiagnozowania usterki tego telewizora, ponieważ posiada on złącze diagnostyczne ? Jak, tak to jaki jest potrzebny interfejs lub ewentualnie program ? Przejrzałem już wszystkie moduły i nie stwierdziłem wzrokowo usterki, a nie jestem pewien co do sprawności samej matrycy, czy jest możliwość jej sprawdzenia (wzrokowo wygląda ok ) ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4853332
    jarek6814
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Kolego sprawdzaj bezpieczniki na modułach ysusu i z moduł są to 4amperowe ,ja stawiam na ysusu ,koszt zestawu naprawczego około 380zł w aswo ,lub giełda.Powodzenia.
  • #8 4854886
    kk99
    Poziom 17  
    Witam,
    Model matrycy to: PDP42V50000
    Jeśli chodzi o bezpieczniki to wszystkie są dobre, napięcia też wszystkie są dobre. Czasami jak się włączy telewizor to widać takie delikatne drapki. Jednak ciągle zastanawia mnie to złącze diagnostyczne....czy umożliwi ono zdiagnozowanie usterki ? A tak osobiście sądzę że będą uszkodzone hybrydy na Z board i Ysus....
    Pozdrawiam
  • #9 4855569
    kamilboczek
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Wg to może być zasilacz (PSU). Gdyby hybrtdy były uszkodzone, to plazma wogóle nie odpalała by. A Pan mówi że czasem zadziała... Pozdrawiam! Taki zasilacz to koszt około 350 zł.
  • #10 4855771
    kk99
    Poziom 17  
    No nie wiem czy to będzie zasilacz, ponieważ wszystkie napięcia są prawidłowe. A co do tych uruchomień to może źle sprecyzowałem swoją wcześniejszą wypowiedź, ponieważ obrazu ogólnie nie ma, ale jak się dobrze przyjrzy to widać takie delikatne drapaki.....ale matryca nie jest podświetlana... Jednak dzisiaj przyjrzę się tym hybrydą....ponieważ narazie nie mam poszczególnych modułów do podstawienia będę się starał zlokalizować usterkę..
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze plazmowym LG MZ-42PZ44S występuje usterka polegająca na braku obrazu przy jednoczesnym działaniu dźwięku. Podejrzewane są uszkodzenia inwerterów, jednak napięcia w zasilaczu są prawidłowe. Najczęściej awarie dotyczą driverów COF (chip on film) montowanych na flexach łączących płytę sterującą z panelem plazmowym, które mogą ulec zwarciu lub uszkodzeniu rezystorów na flexach. Możliwe jest także uszkodzenie modułów Z board (zwłaszcza prawego) lub Ysus, które odpowiadają za generowanie obrazu. Bezpieczniki na modułach Ysus są sprawdzane i zazwyczaj są sprawne. Czasami pojawiają się delikatne ślady obrazu (drapki), co wskazuje na częściową pracę matrycy, która jednak nie jest podświetlana. Zasilacz (PSU) jest mniej prawdopodobną przyczyną, gdyż napięcia są stabilne. Telewizor posiada złącze diagnostyczne, które może umożliwić diagnozę usterki, jednak wymaga odpowiedniego interfejsu i oprogramowania. Model matrycy to PDP42V50000, co może pomóc w dalszej identyfikacji problemu. Koszt zestawu naprawczego modułu Ysus to około 380 zł, a zasilacza około 350 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA