logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie karty sieciowe do sieci bezprzewodowej na 500m?

sr71 10 Gru 2003 20:02 3468 5
REKLAMA
  • #1 432369
    sr71
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Yoo
    Wiem że temat może jest troche ogólnikowy ale chciałbym założyć sieć bezprzewodową z kolegą (500m) i prosze o rade - jakie karty kupić i z czym i czy tylko w tym wypadku twie wystarczą (tzn nie trzeba kupować D-Linka?). Byłbym też wdzienczny za wszelakiego rodzaju rady i przestrogi. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 432387
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Ten temat, był już setki razy omawiany, przejrzyj to forum, albo kliknij przycisk szukaj na górze strony
  • REKLAMA
  • #3 440182
    Jantom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witaj elektroniczek
    od 2 godzin szukam info o sieci WLAN
    i stracony czas
    wszędzie wspaniali koledzy odpowiedają temat był poruszany
    masz przycisk szukaj
    ale coooo
    sieci nic
    wlan nic
    sieci radiwe nic
    sieci bezprzewodowe nic
    może kombajn bezprzewodowy
    pozdrowienia z Sanoka
  • REKLAMA
  • #4 442084
    Jacek Chomicz
    Poziom 2  
    Witam
    podpowiem CI krótko.
    Przy takiej odległości musisz zadbać o to aby anteny się widziały ze sobą (wskazane aby to były zewnętrzne).
    Przewód łączący kartę PCI z anteną powinien być jak najkrótszy (max 10m).
    Karty możesz kupić jakie tylko chcesz. Licz się jednak z tym, że jedna drugiej nie równa i tu lepiej wydać czasem większe pieniążki ale nie będziesz miał problemów z konfiguracją, zawichami i innymi nieprzewidywalnymi sytuacjami.
    Co do Twoich poszukiwań, to muszę przyznać, że kiepsko szukałeś - wejdź na www.gogle.pl i wpisz wlan a znajdziesz dużo wyczerpujących arykułów.

Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #5 442695
    Jantom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj sr71
    najwięcej informacji uzyskałem na ALLEGRO
    w opisie towarów
    wszystko kupiłem w godzine
    na Elektrodzie szkoda czasu
    pozrowienia z Sanoka
  • #6 443589
    firebond
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam ! Rok temu zacząłem zakładać własną sieć... Miały być tylko 2 komputery, a teraz się rozrosło.... Zacząłem robić anteny, gdyż nie zadowalały mnie "kupne". I jakoś za pomocą tych anten, ich coraz dokładniejszego strojenia uzyskiwałem coraz dalsze zasięgi. Obecnie na YAGACH postawiliśmy stabilne łącze 5 km, a niedawno "ruszyliśmy" z osieciowywaniem całego miasta - pojawiła się potrzeba wykonywania tańszych anten, które by działały na bliższe odległości (do kilometra) - miesiąc temu opracowałem takie i działają lepiej niż się spodziewałem.
    Założyłem stronę internetową - lecz brakuje mi czasu nad popracowaniem nad jej designem i umieszczaniem dalszych informacji... W każdym razie w wolnych chwilach opisuję w "poradniku html" jak zbudować własną sieć - na podstawie swoich doświadczeń. Polecam ! http://www.wartex.cyber.pl
REKLAMA