Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nieznane urządzenie na laptopie ASUS F5M AP002

KAMYK83AG 12 Dec 2007 17:28 11758 13
  • #1
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Witam,posiadam laptopa ASUS F5M AP002 i mam nastepujacy problem z którym walcze od tygodnia,po zrobieniu formata i wgraniu Windowsa XP Professional przystąpiłem do wgrywania sterowników i miałem nastepujace "znaki zapytania" przy urzadzeniach -

    Inne urzadzenie typu mostek PCI,
    kontroler ethernet,
    kontroler magistrali zarzadzania systemem,
    kontroler video (zgodny z VGA),
    koprocesor,
    PCI DEVICE,
    USB 2.0, i
    2 nieznane urządzenia,

    wszystko zainstalowało sie z płyty ze sterownikami do xp załaczonej do laptopa oprócz jednego "nieznanego urządzenia" ( drugie nieznane urzadzenie wymagało sterownika ATK0100 ACPI UTILITY) a z tym próbowałem juz chyba wszystkiego i nic ,instalowałem dziesiatki sterownikow i nie moge znalezc tego własciwego a w zasadzie wszystko chyba działa,czy jest jakis sposob zeby sprawdzic jakie to urzadzenie i jakiego sterownika potrzebuje ??? Z góry bardzo dziekuje.
  • #3
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Jedyny "Unknown " jaki znalazlem jesli dobrze szukałem to cos na urzadzeniach PCI


    Pole Wartość
    Właściwości urządzenia
    Opis urządzenia Nieznane
    Typ magistrali PCI
    Magistrala / Urządzenie / Funkcja 0 / 0 / 1
    ID urządzenia 10DE-02FA
    ID podsystemu 1043-14B7
    Klasa urządzenia 0500 (RAM Controller)
    Numer wydania A2
    Fast Back-to-Back Transactions Nieobsługiwane

    Własności urządzenia
    Działanie przy 66 MHz Obsługiwane
    Bus Mastering Wyłączone

    A w menedzeze urzadzen o tym urzadzeniu pisze tylko - Lokalizacja -na Mostek (bridge) standardu PCI do ISA
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    Alberciak
    Level 22  
    Czy zainstalowany masz modem ? W pierwszym poście nie pisałeś czy sie zainstalował.
  • #7
    pidar
    Mass storage specialist
    Unknown Device Identifier: http://www.zhangduo.com/udi.html pomoże ci w znalezieniu sterowników do tego urządzenia (Przed instalacją nowych sterowników pamiętaj o odinstalowaniu starych, jeśli występują w systemie - sprawdź w menedżerze urządzeń).
  • #8
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Alberciak wrote:
    Czy zainstalowany masz modem ? W pierwszym poście nie pisałeś czy sie zainstalował.


    Jaki modem od internetu ?? Internet mam podłączony przez kabel Ethernet i idzie przez karte sieciowa a karta sie zainstalowała.
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Piszecie tu takimi okresleniami ze trudno mi sie połapać bo jestem zielony w tych sprawach a wiec tak z kart sieciowych mam zainstalowane
    -Atheros AR5006EG Wireless Network Adapter
    -NVIDA nFORCE Networking Controller

    a w modemach
    -Motorola SM56 Speakerphone Modem ale to zainstalowało sie razem z sterowikami do dzwieku.
  • #11
    metalli
    Level 30  
    Proponuję ponownie włożyć płytę do napędu i zainstalowanie wszystkiego po kolei. Ale ręcznie. Pozdrawiam
  • #12
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Też już tak robiłem, ręcznie i wszystko po kolei i nic nie pomogło.
  • #13
    pidar
    Mass storage specialist
    Zrób tak : >Start>Programy>Akcesoria>Narzędzia systemowe>Informacje o systemie>Składniki(rozwiń) i popatrz na Urządzenia powodujące problemy - dowiemy się coś więcej o tym urządzeniu (zaznacz >edycja>kopiuj i podaj na forum jako załącznik) .
  • #14
    KAMYK83AG
    Level 10  
    Niedostępne ACPI\PNP0103\0 Sterowniki dla tego urządzenia nie zostały zainstalowane.