logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zrywanie połączenia Netia na modemie Thomson SpeedTouch 330, WinXP SP2

elmer2 13 Gru 2007 00:48 8738 14
REKLAMA
  • #1 4582037
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Mam modem po Neostradzie działający na usłudze Netii. Modem to Thomcon speedtouch 330. Od kilkunastu dni bardzo czesto zrywa mi polaczenie. Wtedy jedna z diod na modemie zaczyna mrogac i po ok. kilkudziesieciu sekundach znow stale swieci i moge sie polaczyc z Internetem. korzystam z WinXP z SP2.

Co moze byc przyczyną ?

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 4582241
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    Zajrzyj i poczytaj tutaj: http://pomoc.x.pl/
    http://forum.neostrada.info/

Ja jak miałem ten problem na początku używania netu z Neti na kablach TP to telefon i reklamacja. Przysłali monterów, sprawdzili kable i wszystko było ok. Problem zniknął po miesiącu i prawie rok już chodzi wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #3 4582287
    elmer2
    Poziom 28  
    Czyli jak. Po wizycie monterów problem znikł od razu ?
  • REKLAMA
  • #4 4582318
    obi997
    Poziom 27  
    Nie tak od razu gdzieś na następny dzień i przez pewien czas było ok. A potem powtórka z rozrywki. wydaje mi się że to problemy TP lub Neti a wizyta monterów to tylko po to żeby sprawdzić, bo przecież zawsze wina klienta a nie dostawcy usługi. Dzwoń i reklamuj to w końcu wezmą się do roboty. Przejrzyj również stronę: http://pomoc.x.pl/modules.php?15 i zrób ustawienia tak jak tam piszą, ja tak mam a czy pomaga, tego nie wie nikt.
  • #5 4582732
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    elmer2 napisał:
    Witam

Mam modem po Neostradzie działający na usłudze Netii. Modem to Thomcon speedtouch 330. Od kilkunastu dni bardzo czesto zrywa mi polaczenie. Wtedy jedna z diod na modemie zaczyna mrogac i po ok. kilkudziesieciu sekundach znow stale swieci i moge sie polaczyc z Internetem. korzystam z WinXP z SP2.

Co moze byc przyczyną ?

Pozdr

Ewidentnie modem zrywa synchronizacje. Jest to problem, który należy zgłosić operatorowi.
  • #6 4582741
    elmer2
    Poziom 28  
    szaleniec czy rozwiązaniem na to bedzie zmiana modemu na inny ?

Chętnie bym to zgłosił operatorowi tylko, że moja praca i czas przebywania w domu skutecznie uniemożliwiają wizytę techników z Netii.
    Musze jakoś sam do tego dojść.
  • #7 4582883
    obi997
    Poziom 27  
    Tutaj nie chodzi do końca o fizyczną obecność techników u ciebie w domu, po prostu nękaj reklamacjami operatora to może się weźmie do roboty. Dlaczego masz płacić za niepełnowartościową usługę. A i jeszcze poczytaj informacje ze strony, którą podałem wyżej. Może jak pozmieniasz ustawienia to coś pomoże.
  • #8 4583060
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    elmer2 napisał:

Chętnie bym to zgłosił operatorowi tylko, że moja praca i czas przebywania w domu skutecznie uniemożliwiają wizytę techników z Netii.
    Musze jakoś sam do tego dojść.

Jest mało prawdopodobne, ale możliwe (mieliśmy takie przypadki), że uszkodzenie modemu powodowało zrywanie synchronizacji. Jeśli po zmianie modemu problem będzie występował nadal, to będzie jednoznaczna informacja, że wina leży po stronie operatora.
  • #9 4585190
    elmer2
    Poziom 28  
    No dobrze sprobuje w najblizszym dla mnie czasie wolnym podmienic modem i zobacze co to da.

A co do operatora czyli Netii to piszecie, żeby ja wziąść za łeb i zeby cos z tym zrobiła.
    Czy ktoś wie co ta Netia tak chrzani ?
  • #10 4585604
    obi997
    Poziom 27  
    elmer2 napisał:
    No dobrze sprobuje w najblizszym dla mnie czasie wolnym podmienic modem i zobacze co to da.

A co do operatora czyli Netii to piszecie, żeby ja wziąść za łeb i zeby cos z tym zrobiła.
    Czy ktoś wie co ta Netia tak chrzani ?

Witaj

Czy to jest internet z Neti na lini telefonicznej TP SA? Ja tak mam u siebie i na początku gdy były problemy z ciągłym rozłączaniem to próbowałem również pomieniać modem (mam dwa Sagemy i jednego Thompsona - pozostały mi wszystkie w spadku po Neostradzie). zamiana modemu nic nie zmieniała, więc dalej dzwoniłem i nękałem Netię a oni TP SA (wiem bo widziałem zgłoszenia reklamacji na moim koncie on-line na stronie tepsy). Tak jak pisałem powyżej byli panowie z Tepsy (bo to ich linia telefoniczna), sprawdzili kabelki w bloku i mieszkaniu i wszystko ok. problem zniknął po pewnym czasie. Potem za jakiś czas znów się powtórzył, to ja telefon i reklamacja. Znów wizyta monterów i niby wszystko ok. Internet naprawił się po jakichś dwóch dniach od ich ostatniej wizyty i chodzi ok od kilku miesięcy.
  • #11 4587955
    elmer2
    Poziom 28  
    Ja mam internet z Netii na kablach Netii.
    Np.dzis od kilku godzin ani razu nie zerwalo polaczenia.
  • #12 4590893
    zick.pl
    Poziom 17  
    elmer2 napisał:

Przyczyn może być kilka.
    Opisz dokładniej objawy ( poziomy SNR i Tłumienia, błędy CRC , jaka jest odległość od Ciebie do centrali ) , czy w czasie zerwań nie ma trzasków na lini oraz sprawdź czy masz wszystko poprawnie podłączone i czy w twojej instalacji wewnętrznej nie ma jakichś partyzantek typu poskrecane druciki na plasterek , listwa anty przepięciowa itd...
  • #13 4590938
    gamid
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ja miałem podobny problem z kochaną TPSA przychodzili z 3 razy i za każdym razem technicy stwierdzali że jest OK ,ale po kilku następnych telefonach znależli uszkodzenie -- mokre kable w studzience co powodowało rozłaczanie,słaby transfer
  • REKLAMA
  • #14 4591070
    YaroLarwa
    Poziom 12  
    Zajżyj na http://www.pomoc.x.pl
    Tam znajdziesz wiele na ten temat i nie tylko, najnowsze sterowniki modemów, narzędzia i pomoc w usuwaniu problemów z nodemami.
    Myślę, że powinieneś użyć programu TCPOptymizer
    i przestawić MRU/MTU na wartość 1492 lub mniej (zamiast aktualnej wartości 1500)
  • #15 4591253
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Nie przedstawiłes żadnych informacji z panelu modemu .. jakie sa odczyty tłumienia i czy rozłączenia nastepują z powodów braku synchronizacji. Nie wiemy również jak daleko orientacyjnie twoje łącze znajduje sie od centrali. Czy sprawdzałes filtry telefoniczne (w sumie banał, ale zawsze trzeba pamietać). Co do modemów .. sagem jest moim zdaniem lepiej suportowany niż jego kolega. Bowiem na sterownikach serii 4.x w Sagem-ie istnieje możliwość indywidualnej konfiguracji enkapsulacji oraz kanałow ATM, tak bardzo przydatnych dla różnych operatorów sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada modem Thomson SpeedTouch 330 działający na usłudze Netii (internet na kablach Netii lub TP SA) z systemem Windows XP SP2 i doświadcza częstych zrywań połączenia, objawiających się miganiem diody synchronizacji na modemie. W dyskusji wskazano, że problem może wynikać z utraty synchronizacji modemu, uszkodzeń linii telefonicznej, złych ustawień modemu lub wadliwego sprzętu. Zalecane jest zgłoszenie problemu operatorowi (Netia lub TP SA) i nękanie ich reklamacjami, gdyż często przyczyną są uszkodzone kable lub problemy po stronie dostawcy. Wskazano także na konieczność sprawdzenia parametrów linii (SNR, tłumienie, błędy CRC), poprawności instalacji wewnętrznej, filtrów telefonicznych oraz konfiguracji modemu (np. ustawienia MRU/MTU na 1492 lub mniej). Wymiana modemu na inny model (np. Sagem) może pomóc w diagnozie, ale nie zawsze rozwiązuje problem, gdyż często leży on po stronie operatora. W niektórych przypadkach technicy znaleźli uszkodzenia kabli (np. mokre kable w studzience), które powodowały rozłączania i spadek transferu. Użytkownicy podkreślają, że cierpliwość i systematyczne reklamacje są kluczowe do rozwiązania problemu.
REKLAMA