logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z potencjometrami, koncowka mocy, a moze cos innego?

mmsmm 13 Gru 2007 15:16 1534 6
REKLAMA
  • #1 4583255
    mmsmm
    Poziom 10  
    Witam!
    Jakiś czas temu zakupiłem na giełdzie wzmacniacz Technics su-vz220 i mam z nim problem. Otóż problem polega na tym, iż w momencie kiedy wzmacniacz reguluje żeby grał bardzo cicho to prawego kanału praktycznie nie słychać, muszę wtedy balance dać prawie na maks na ten prawy kanał żeby oba grały tak samo. Gdy dam nieco głośniej na potencjometrze od volume to automatycznie muszę też bardziej wyśrodkować balance. Dopiero gdy wzmacniacz gra naprawdę głośno to wtedy żeby zachować równowagę w obu kolumnach balance musi być na środku. Czy wiecie czego dokładnie jest to wina?
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4583296
    furmanek
    Poziom 12  
    witam........ mówisz ze na małym poziomie volume musisz balance'm zmieniać... a jak jest głośno to juz jest normalnie?? nie wiem jak inni by uwazali ale moze to potencjometr od głośności..... a czy jak dajesz głosniej albo ciszej... (bardziej na małym stopniu głośności) to słychac jakieś trzaski czy coś?? a jak ten potencjometr chodzi?? czy przez cały zakres kręcenia opór jaki stawia jest taki sam czy moze rózni sie?? mozliwe ze to potencjometr na małej głośności nie równo rożdziela albo cuś.... nie wiem dokładnie jak jest zbudowany ten wzmacniacz ale według mnie moze byś taka mozliwość...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4583316
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Jest taki preparat Cleanser PR do regeneracji potencjometrów. Psiknij nim potencjometr od głośności, a także pozostałe. Jeżeli to nie pomoże zostaje ci wymiana.
  • #4 4583339
    mmsmm
    Poziom 10  
    Trzasków nie slychać ale przy kręceniu wyczuwam tak jakby w dwóch miejscach potencjometr od volume przeskakiwał a konkretnie to pierwszy taki moment to jest wtedy gdy daje na tyle głośno by móc usłyszeć prawy kanał a drugi taki moment to gdy daje już bardzo głośno to wtedy (przy samym koncu) czuje przeskok i lewy kanał się nagle wycisza.
    Czeka mnie wymiana potencjometru jak sądzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4583579
    Martin_1991
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Tak potencjometr jest wytarty prawdopodobnie albo nadpalony (nie wiem jakim cudem) musisz wymienic tylko pamiętaj aby kupić o tej samej wartości i B
  • REKLAMA
  • #6 4583755
    mmsmm
    Poziom 10  
    Dziekuje za pomoc. W weekend zabieram sie od naprawy.
    Pozdrawiam

Dodano po 45 [minuty]:

To jeszcze tylko zapytam zeby miec pewnosc czy w tym przypadku preparat jakim jest "kontakt" nic nie da?
  • Pomocny post
    #7 4583945
    Martin_1991
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Nie w twoim przypadku raczej nic nie da.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Technics SU-VZ220 wykazuje problem z nierównym dźwiękiem w prawym kanale przy niskim poziomie głośności. Przy cichym odtwarzaniu prawy kanał jest praktycznie niesłyszalny, co wymaga przesunięcia balansu niemal maksymalnie na prawy kanał, natomiast przy wyższej głośności balans musi być bardziej wyśrodkowany, a przy bardzo głośnym dźwięku balans jest już prawidłowy. Objawy wskazują na uszkodzony lub zużyty potencjometr głośności, który w niektórych pozycjach przeskakuje, powodując wyciszenie jednego z kanałów. Zalecane jest zastosowanie preparatu do czyszczenia potencjometrów (np. Cleanser PR), jednak w tym przypadku prawdopodobnie konieczna będzie wymiana potencjometru na nowy o identycznej wartości i charakterystyce (oznaczenie B). Preparaty kontaktowe raczej nie przyniosą efektu w tym konkretnym przypadku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA