logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa komputery do internetu? Co kupić oprócz kabla?

kusyHKS 13 Gru 2007 19:12 1257 9
REKLAMA
  • #1 4584074
    kusyHKS
    Poziom 10  
    mam pytanie jak podłaczyc 2 komputery, co powienienem kupic oprucz kabla? chodzi mi dokladnie o to ze mam w jednym tylko a chcialbym miec w 2
  • REKLAMA
  • #2 4584153
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebujesz router.
  • #3 4584176
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj .
    Napisz o jaki kabel chodzi . Jakie masz źródło internetu ? :)
  • REKLAMA
  • #4 4584278
    kusyHKS
    Poziom 10  
    jest to duza siec osiedlowa, koszt podłączenia drugiego komputera wynosi 100zl i mam pytanie czy oplaca sie to robic na wlasna reke ? jaki bedziesz koszt mniej wiecej podłączenia samemu
  • REKLAMA
  • #5 4584300
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Możesz zrobić tak: w kompie który ma internet wstawić drugą kartę sieciową i kablem skrosowanym połączyć z sieciówką w drugim kompie. Minus jest taki, że na drugim kompie masz neta jeśli chodzi pierwszy.
  • REKLAMA
  • #6 4584321
    kusyHKS
    Poziom 10  
    ta metode znam i chodzi mi o to zeby dzialalo na obu bez zadnego kombinowania
  • #7 4584381
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Kup router i problem załatwiony
  • #8 4586825
    bolobol
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Lilith_100 napisał:
    Kup router i problem załatwiony

Czy:
    1.Nawet jeśli sieć "filtrowana" jest adresami MAC?(jeśli Nie, to jak to obejść?)
    2.Nawet jeśli w pierwszym jest XP, a w drugim Vista?(jeśli nie - to jw.?)
  • #9 4589133
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    jeżeli tylko filtacja mac to nie ma problemu większośc routerów ma mozliwość sklonowania mac-a ,może byc xp,vista,linux... itp tu nie ma zadnego znaczenia
  • #10 4589524
    bolobol
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    pawelc napisał:
    jeżeli tylko filtacja mac to nie ma problemu...

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy. Pisząc "filtracja", miałem na myśli tylko to, że operator przesyła sygnał tylko do komputerów, których adres MAC, został wcześniej u niego zarejestrowany.

Czy użycie do tego celu routera jest najlepszym sposobem? Jaki/e mógłbyś polecić?
    Czy sama zmiana MAC, na jednej z kart(?) + (ewentualnie) jakiś switch - nie wystarczy?

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
    Pozdrwaiam

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć dwa komputery do internetu z jednego źródła, konieczne jest użycie routera, który umożliwi jednoczesne korzystanie z sieci na obu urządzeniach bez konieczności ręcznego przełączania. Alternatywnie można zastosować połączenie krosowane między kartami sieciowymi, jednak wtedy internet działa tylko na komputerze z bezpośrednim dostępem. W przypadku sieci osiedlowej z filtrowaniem adresów MAC operatora, większość routerów pozwala na klonowanie MAC, co umożliwia obejście ograniczeń. Systemy operacyjne (np. Windows XP i Vista) nie stanowią przeszkody w konfiguracji. Rozważane są także opcje użycia switcha i zmiany adresu MAC, jednak router pozostaje najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA