logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery bez routera, by oba miały internet?

Likas 16 Gru 2006 10:06 1275 10
REKLAMA
  • #1 3336499
    Likas
    Poziom 10  
    Witam!

Mam pewnie problem dotyczący połączenia komputerów.
    Kupiłem sobie drugi komputer, i chciałbym go podłączyć do pierwszego komputera. Słyszałem że potrzebny jest do tego ruter... tylko że on jest bardzo drogi, a ja nie mam tyle kasy ...

I moje pytanko jest takie: jak inaczej połączyć dwa kompy??
    Chciałbym aby na obu był net... no a jeśli się nie da bez rutera to jak połączyć te dwa kompy, tak aby ten drugi, czyli sieć, mógł korzystać z zasobów pierwszego kompa??

Wiem że to jest banalne, ale jestem zielony w kompach, także proszę o wyrozumiałość

(?) – ozdobnik? [h]
  • REKLAMA
  • #3 3336519
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6170
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Komputery Hardware
  • REKLAMA
  • #4 3336526
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jeżeli w obywu masz karty sieciowe to nie masz problemu koszt kabla crosowego 1,5 zł/m i zakładam że chociasz na jednym masz winXP lub win2000 żeby udostępnić internet
    wada tekiego rozwiązania to taka ,żeby mieć internet na drugim kompie musi być włączony pierszy
  • REKLAMA
  • #5 3336596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3337327
    Likas
    Poziom 10  
    najbardziej interesuje mnie to:

"Ad. 3. Jesli mamy tylko dwa komputery, lub sieć jest na tyle mała, że uważamy, iż obciążenie ruchem siecioweym będzie niewielkie można wykorzystać jedną ze stacji roboczych do udostepniania internetu pozostałym. Oczywiście korzystanie z internetu bedzie mozliwe na pozostałych komputerach tylko wtedy gdy udostepniająca stacja będzie włączona.
    Zaletą takiego rozwiązania jest oszczędność pieniędzy. Wadą to, że przy dużym ruchu sieciowym oprogramowanie sieciowe będzie rywalizować o zasoby z aplikacjami uzytkownika danej maszyny. Poza tym uruchamianie w trybue uzytkownika aplikacji na takiej stacji może powodować niestabilności pracy sieci.
    Do realizacji takiego rozwiązania można wykorzystać te same rozwiązania programowe jak w przypadku punktu drugiego, wszystko zalezy od tego pod kontrolą jakiego systemu pracuje dana maszyna"

Mam dwa kompy, moze byc tak ze jeden jest zalezny od drugiego, mam neostrtade 1m także nie robi to zadnej różnicy...

czyli tak: w obu musze miec karty sieciowe tak? łacze kompy razem i co dalej?? gdzie sie udostepnie internet na "serwerze" dal "sieci" czyli drugiego kompa??
  • #7 3354066
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    zakup sobie odpowiednią długośc kabla crosowego
    w ustawieniach "serwera" tego z neostradą
    we właściwościach połączenia NEO+
    ustawiasz udostępnii połączenie internetowe i wybieraj połączenie na żądanie

we właściwościach połączenia lokalnego ustawiasz:
    IP 192.168.1.1
    maska 255.255.255.0

na drugim kompie ustawiasz :
    IP 192.168.1.2
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    DNS
    194.204.159.1
    194.204.152.34

i wszytko powinno być Ok
  • #8 3376568
    Likas
    Poziom 10  
    Ok zrobiłem tak jak gadasz, ale nadal nic :(
    Wprowadziłem tak jak mówiłeś, tylko dałem swój adres IP
    Kompy jako tako się widzą, pisze że połączono na obu kompach, ale nie potrafie na drugim kompie wejść na neta :(

Co jest nie tak??
  • REKLAMA
  • #9 3380062
    Likas
    Poziom 10  
    Ok zrobiłem juz...
    Firewall mnie blokował :)

A mam inne pytanie... chciałbym zrobić swoje miejsca sieciowe, tak żeby na jednym kompie było widać drugi komp, tzn zeby były foldrey udostępnione... tam wpakowac pliki na 1 kompie a na 2 kompie je ściągac z 1 kompa... jak to zrobić ??

THX za pomoc :)
    Jestem bardzo wdzięczny za pomoc :) :)
  • #10 3380110
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    W panelu sterowania na kontach uzytkownika włączasz konto gościa. Oczywiście najelpiej by bylo żebyś miała ustawione takie same grupy robocze. To jest we wlasciwosciach twoje kompa w zakladce nazwa komputera.
    Gdyby to nie pomogło, tak jak mi :) , w panelu sterowania sa narzedzia administracyjne ochrona lokalna czy jakos tak i tam w prawach dostepu musisz odnalesc wpis ktory mowi ze gosc nie moze przegladac plikow na kompie i go usunac :)
  • #11 3380163
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    heh fajnie masz.. ja mam w sieci w której jestem rejestrowanie MAC dla wszystkich stanowisk pobocznych.Także ciężko mi podłączyć choć na chwilę inne stanowisko, nawet kosztem wydajności mojego podwęzła (3 stanowiska).Czy jest na to jakiś patent ?? Można tak spreparować kartę sieciową żeby za pomocą jakiegoś software można było jakoś emulować konkretny MAC ??Czy to tak trudne że lepiej dać sobie przysłowiowego siana ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia dwóch komputerów bez użycia routera, tak aby oba miały dostęp do internetu oraz możliwość współdzielenia zasobów sieciowych. Rozwiązaniem jest zastosowanie kabla krosowego do bezpośredniego połączenia kart sieciowych obu komputerów. Jeden z komputerów, posiadający dostęp do internetu (np. przez Neostradę), musi udostępnić połączenie internetowe poprzez funkcję ICS (Internet Connection Sharing) w systemie Windows (Win98, Win2000, WinXP). Konieczne jest odpowiednie skonfigurowanie adresów IP (np. 192.168.1.1 i 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0), bramy i serwerów DNS na komputerze klienckim. Wskazano, że internet na drugim komputerze będzie dostępny tylko wtedy, gdy pierwszy komputer jest włączony. Problemy z dostępem do internetu często wynikają z blokady przez zaporę systemową (firewall). Aby udostępniać pliki i foldery między komputerami, należy skonfigurować udostępnianie plików w systemie, włączyć konto gościa oraz ustawić tę samą grupę roboczą na obu maszynach. W przypadku sieci z filtrowaniem adresów MAC pojawiły się pytania o możliwość emulacji MAC karty sieciowej za pomocą oprogramowania, jednak nie podano konkretnego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA