logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Vista, XP i Ubuntu na jednym komputerze? Kolejność i bootmanager

EQUALITY 13 Gru 2007 19:43 933 3
REKLAMA
  • #1 4584218
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zamiar jest taki jak w temacie. :)

Warunki takie:

Jeden dysk SATA 40 GB ma być podzielony na pół i na jednej partycji XP, a na drugiej UBUNTU.
    Drugi dysk SATA 250 GB w całości przeznaczony na VISTE HOME.

Jaką proponujecie kolejność instalacji? Ja myślałem tak: XP > VISTA > UBUNTU.

I jaki bootmanager i czy jest konieczny?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4584375
    kadd_f
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Oczywiście że się da jeśli możesz to weź na 250GB zainstaluj na oddzielnej partycji XP a Ubuntu daj na czterdziestkę, partycje możesz bez problemu dorobić programem Partition Magic lub Paragon HDD Manager.

Kolejność wybrałeś w porządku boot manager nie będzie potrzebny ponieważ z linuxem ci się wszystko odpowiednio skonfiguruje i zainstaluje także przy włączaniu będziesz mógł bez problemu wybierać który chcesz system. W przypadku Linuxa polecam format plików Reiser (czy jakoś tak) ponieważ gdy ci się coś wysypie na EXT2 będziesz maił pojechanie z plikami a gdy będziesz chciał przywrócić partycję z BackUpa mogą wystąpić problemy w moim przypadku tak było ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4584377
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Kolejność taka jaką podałeś jako boot manager zostaniesz skazany na GRUB który pojawi się jako ostatni dodany przez Ubuntu. Zostań przy nim to wystarczający boot manager.
  • #4 4588465
    EQUALITY
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Wszystko poszło bardzo ładnie i gładko - nawet się nie spodziewałem. :)

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
    Darek

Temat zamykam.
REKLAMA