logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows Vista i XP na jednym komputerze?

jaxsg 30 Paź 2007 18:01 23008 14
REKLAMA
  • #1 4430537
    jaxsg
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam. Chciał bym mieć zainstalowane dwa systemy Viste i XP ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc.

Moderowany przez marek216:

Temat i pisownię poprawiłem - nie jest to moim obowiązkiem !
    Proponuję ponownie przeczytać regulamin

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4430552
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Najlepiej podziel dysk na dwie partycje np. C i D na jednej zainstaluj XP a na drugiej Vistę
  • REKLAMA
  • #3 4430611
    jaxsg
    Poziom 15  
    Aczy przy starcie bede mial wybor systemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4430614
    Brauniack
    Poziom 27  
    Tak jest to robione automatycznie
  • Pomocny post
    #5 4430631
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4430675
    Brauniack
    Poziom 27  
    Dokładnie, więc XP a później Vista
  • #8 4434396
    jaxsg
    Poziom 15  
    Witam. udalo mi sie ale mam maly problem. w oknie wyboru systemu wyskakuje mi czas jaki pozostal do uruchomienia visty a chcial bym to miec do uruchomienia xp. jak to zmienic?
  • #10 4436868
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4440260
    jaxsg
    Poziom 15  
    witam ponownie. Pierwszego pliku nie potrafie zainstalowac - jakis blad a z drugiego linku nic nie kumam.
  • #12 4442158
    Andrzej_RATM
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    Polecam program Vista BootPRO 3.1.0. Program rozwiązał moje problemy. Tyle, że ja miałem zainstalowaną VISTE i chciałem dorzucić na osobnej partycji XP. Po zainstalowaniu XP, uruchamiał się tylko on. Program umożliwił wybór systemu.
  • #13 5545054
    piotrkubin
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zainstalowałem ten program na XP i na viście.

Pod XP nie wykrywał żadnego systemu,

a w wiście wykrył, ale po poustawianiu wszystkich opcji i restarcie komputera nie wyskoczyło mi okno wyboru, tylko zaraz XP się ładował.

Wpis do boot.ini nic nie daje, pojawia się wprawdzie okno wyboru systemu, ale po wybraniu Visty mam czarny ekran z migającym podkreślnikiem w lewym górnym rogu i nic się nie dzieje - trzeba resetować kompa.

Pomocy! Bardzo mi zależy aby mieć oba systemy!

Udało mi się odpalić viste i to okno z wyborem systemu.

Zabrałem się za instalowanie sterowników - płyta główna bez problemu
    Grafika - restart i os tego momentu ładuje mi się już tylko xp, nawet 'naprawa' systemu nie pomaga - ciągle ładuje xp
  • #14 5611486
    Marcin230693
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    odkopuje temat bo mam podobny problem więc
    mam XP professional sp3 i chce doinstalować viste home premium dysk mam seagate 250gb sata 2 partycje c (10gb) XP, d (75gb) dane, e (100gb) dane i f (45gb) tu miała by się znaleźć vista ... jak wygląda sprawa z boot managerem ? zostaje ten z xp czy ten z visty ? dodam że tylko partycja c jest partycją podstawową i że nie chce stracić danych z partycji c, d, e
  • #15 5615356
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2245
    Marcin230693 napisał:
    odkopuje temat bo mam podobny problem więc
    mam XP professional sp3 i chce doinstalować viste home premium dysk mam seagate 250gb sata 2 partycje c (10gb) XP, d (75gb) dane, e (100gb) dane i f (45gb) tu miała by się znaleźć vista ... jak wygląda sprawa z boot managerem ? zostaje ten z xp czy ten z visty ? dodam że tylko partycja c jest partycją podstawową i że nie chce stracić danych z partycji c, d, e

Nie powinno być problemu Vista powinna wykryć XP i pozostałe partycje zainstaluje bootmanagera (sytsem do uruchomienia) .

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować Windows Vista i XP na jednym komputerze, należy podzielić dysk na dwie partycje i zainstalować systemy w odpowiedniej kolejności – najpierw XP, potem Vistę, co automatycznie konfiguruje menu wyboru systemu przy starcie. Możliwe jest też odwrócenie kolejności instalacji (Vista -> XP), ale wymaga to dodatkowej konfiguracji, np. za pomocą narzędzia Microsoft KB919529. W przypadku problemów z ustawieniem domyślnego systemu w menu startowym, rekomendowany jest program VistaBootPRO, który umożliwia edycję boot managera i poprawne zarządzanie wieloma systemami. Użytkownicy zgłaszali problemy z wykrywaniem systemów przez VistaBootPRO pod XP oraz błędy przy wyborze Visty w menu startowym, co może wymagać ręcznej konfiguracji pliku boot.ini lub ponownej instalacji sterowników. Przy instalacji na dyskach z wieloma partycjami (np. Seagate 250GB SATA) Vista powinna wykryć istniejący XP i zainstalować swój boot manager bez utraty danych na innych partycjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA