logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Procedura w Bascomie - zawieszanie się przy rozkazie getad

Lewand 13 Gru 2007 22:22 1131 4
REKLAMA
  • #1 4584916
    Lewand
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam napisałem w Bascomie poniższą procedurkę i program zawiesza się w momencie wykonywania rozkazu getad czy ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.

$regfile = "812.dat"
    $crystal = 11059000
    Config Aduc812 = Adcon , Mode = Normal , Clock = 1 , Aquisition = 1 , Timer2 = Disabled , Extrig = Disabled
    config lcd = 16*1a
    cls
    dim adc as word
    enable iterrupts
    wait 1

adc = getad(0)

lcd adc

do
    loop
    end

Pozdrawiam Daniel Lewandowski
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4586154
    Lewand
    Poziom 15  
    Niestety to nie to. Getad jest w przykładzie z Bascoma. Z asemblera bez problemu da się pobierać z przetwornika dane, ale jest tam skok do przerwania od przetwornika, myśle że w przykładzie Bascomowskim program po getad skacze do tej procedury i nie wie gdzie wrócić. Zawiesza się, a nie wiem jak w Bascomie napisać program żeby znajdował się pod konkretnym adresem pamięci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4599313
    maxiu123
    Poziom 11  
    Wyczytalem gdzies w helpie, ze czasami trzepa 2 razy napisać komende getad po sobie - u ciebie tak:
    adc = getad(0)
    adc = getad(0)
    poza tym moze program sie nie wiesza, tylko przeskakuje do petli i tam wykonuje ją a nic sie nie dzieje bo jest pusta. Wsadz getad do petli i wykonuj co jakis czas - moze sie cos wydarzy co naprowadzi cie na rozwiazanie.
  • #5 4599612
    Lewand
    Poziom 15  
    Sprawdze to przy chwili czasu. W każdym razie napisalem program w asemblerze był mi potrzebny na obrone i chodził bez problemu. Z bascomem dałem sobie spokój. W każdym razie próbowałem też w pętli czytać za pomocą getad i efekt też był taki że powodował zawieszenie. Wstawaiłem negacje portu co jakiś czas w pętli i też się nie wykonywała. Wersji powyższegoo programu było sporo, powyższą napisałem w ten spsób żeby pokazać o co chodzi. Pozdrawiam Daniel Lewandowski
REKLAMA