logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3330 nie włącza się po wymianie baterii na foof 1200mAh

maxfun 14 Gru 2007 09:30 1049 7
  • #1 4585822
    maxfun
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam przed sobą telefon znajomego - nokia 3330. Telefon działał do zmiany baterii na nie oryginalną o dużo większej pojemności!
    Teraz nie reaguje kompletnie na nic:
    - włącz/wyłącz
    - ładowarka
    Czy ktoś ma coś na myśli? Czy bateria ma coś do tego - pojemność 1200mAh (ale czy rzeczywiście tyle ma - nie wiem w końcu foof)?
  • Pomocny post
    #2 4585835
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Wiesz ja w nieorginalne nie wierze, bo ale maja złe napięcie albo źle się ładują itd... nawet gdyby chodziło tu o pojemność to ona nie piowinna mieć nic do tego, jak już to może była źle naładowana i za duże napięcie przyszło na telefon, a próbowałeś na starej bateri jak jest ? Bo to może bateria walnięta jest.
  • Pomocny post
    #3 4585853
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    Właśnie, nie napisałeś czy reaguje na inne baterie. Przyłóż kolego miernik do tej baterii Foofa i podaj jakie ma napięcie. A co do Foofa, przyznam że zeszli już całkowicie "na psy"..... fakt, nie były zawsze najlepsze, ale nawet wczoraj rozważałem czy w ogóle nie zrezygnować z Foofa, tylko sobie człowiek wrogów robi wśród klientów.
  • Pomocny post
    #4 4585860
    rraaddoo
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    witam
    ja tam nie widze problemu .kazda bateria ma jakis okres gwarancyjny trzeba ja tylko zareklamowac , prawdopodobnie dostaniesz nową i wtedy zobaczysz czy to wina bateri czy telefonu ,
    a tak nawiasem mówiąc to nigdy nie maiłem przypadku żeby bateria uszkodziła mi telefon

pozdr.
  • Pomocny post
    #5 4585995
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    W takich bateriach niemozliwe jest uzyskanie zawyżonego napięcia bo ono zależy od procesów elektrochemicznych, a te maja sztywne reguły. Prędzej bateria jest trupem i albo nie ma przejścia wewnątrz do padów albo rozładowana na maxa i wymaga pobudzenia.
  • #6 4587602
    maxfun
    Poziom 10  
    Kolega nie dał mi starej baterii, ale zapiera się że próbował na starej baterii go uruchomić i to samo :/
    Napięcie baterii = 2,55V
    Trochę historii!
    Otóż telefon użytkowała wcześniej kobieta, 0 ingerencji serwisowych. Oddała go mojemu koledze - bo jemu się skończył simens. Stara bateria - oryginalna jeszcze, wytrzymywała około doby. Po paru dniach zakupił więc foof'a. Telefon działał normalnie aż do czasu gdy się bateria wyładowała (ten foof). Od tego czasu cisza i martwica. Po podłączeniu ładowarki słychać jak ładowarka zaczyna "pracę", ale telefon nic :/
  • Pomocny post
    #7 4587653
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    ladowarka zaczyna prace ? a jakie napiecie podaje ? bo moze poprostu ladowarka uszkodzona - niapiecie 2,55 V jest za niskie aby uruchomic telefon
  • #8 4587819
    maxfun
    Poziom 10  
    Ładowarka jest na 100% sprawna = sprawdzane na innym telefonie, zatem jeden punkt wyeliminowany...

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Temat zamknięty
    Po kąpieli w chemicznych cudownych środkach ożył i na razie ma dobre rokowania co do dalszej pracy :)
    DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ZAINTERESOWANIE I ZA PODJĘCIE TEMATU

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 3330 przestał się włączać po wymianie oryginalnej baterii na nieoryginalną o pojemności 1200mAh marki Foof. Nowa bateria wykazywała napięcie 2,55V, co jest zbyt niskie do uruchomienia telefonu. Telefon nie reagował na włączanie ani na podłączenie ładowarki, mimo że ładowarka była sprawna i działała z innymi urządzeniami. Podejrzewano uszkodzenie baterii lub jej rozładowanie, gdyż w bateriach nie jest możliwe przekroczenie dopuszczalnego napięcia ze względu na procesy elektrochemiczne. Po zastosowaniu chemicznego środka do "ożywienia" baterii telefon zaczął działać, co wskazuje na problem z baterią lub jej stanem naładowania, a nie z samym telefonem. Wskazano również, że nieoryginalne baterie mogą mieć gorszą jakość i nie zawsze spełniają parametry oryginału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA