logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega8 - podlaczenie "czegos" pod wejscia i wyjsc

szeryfff 14 Gru 2007 18:17 2536 12
REKLAMA
  • #1 4587422
    szeryfff
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Witam!
    Zrobilem sobie taki rysunek mozliwych (mam nadzieie ze dobrze narysowalem, jak zle, prosze poprawic :) ) podlaczen wejsc i wyjsc przez tranzystory. Jezeli ktos bylby tak mily to niech mi powie jakie rezystory trzeba zastosowac, i jakie tranzystory :)
    A to moj rysunek:
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4587624
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    Ocena: 3
    T1 - sie spali od razu.
    T2 - może uszkodzić port uC.
    T3 - jeżeli podłączysz +12V to też możesz uszkodzic port uC.

T4,T6 - ciężko wymyśleć dla tego ukłądu typowe zastosowanie (źródło prądowe).
  • REKLAMA
  • #3 4587659
    szeryfff
    Poziom 24  
    Rozumiem ze trzebaby wstawic jakies rezystory zeby tranzystory sie nie spalily, bo wydaje mi sie ze w ogolnosci takie uklady moga istniec (z ewentualnymi rezystorami). Jezeli dobrze mysle to jak zmodyfikowac te uklady aby tranzystory sie nie spalily?
  • #4 4587676
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    szeryfff napisał:
    Witam!
    Zrobilem sobie taki rysunek mozliwych (mam nadzieie ze dobrze narysowalem, jak zle, prosze poprawic :) ) podlaczen wejsc i wyjsc przez tranzystory.

Na pewno brakuje rezystora w bazie T1. Zresztą, cały sens tego układu mi umyka.
    Dla T3 powinieneś sie zdecydować, czy emiter ma być do +5V czy do +12V, bo to istotna różnica.
    Dla T4 i T6 - z "wyjściami" z emitera trzeba uważać. Dla zasilania z 12V układ z T6 może nie działać tak, jakbyś chciał. Pamiętaj, że napięcie na emiterze tranzystora npn będzie zawsze mniejsze o ok. 0,7V niż na bazie. Z T4 ten problem może się dać obejść przez przełaczenie wyjścia procesora w stan wysokiej impedancji.

Cytat:
    Jezeli ktos bylby tak mily to niech mi powie jakie rezystory trzeba zastosowac, i jakie tranzystory :)

To bardzo zależy od tego, do czego chcesz to podłączyć.
  • REKLAMA
  • #5 4587779
    szeryfff
    Poziom 24  
    Tak myslalem ze gdzies bedzie brakowac rezystorow. Te uklady sa tylko teoretyczne, ui byc moze nie wszystkie beda dzialac w takiej konfiguracji.
    Najbardziej zalezaloby mi jakby mi ktos powiedzial jak dobrze zrealizowac takie mozliwosci:
    -12V na baze tranzystora (pewnie przez jakis rezystor) => masa na wejscie uP
    -wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)
    -wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony
    -niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)
    -niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), jak wyzej, przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony

Dodano po 3 [minuty]:

Edit:
    Czy jak chce podac mase na jakis port wejsciowy uP, to czy musze to robic przez rezystor? podejrzewam ze nie, ale wole sie upewnic.

Edit2:
    Jezeli opcja z tymi 12V na ywjsciu tranzysotra nie jest mozliwa, to moze byc tez 5V (bo takie przekazniki chyba tez sa).
  • #6 4587821
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    4 najczęściej spotykane układy.
  • #7 4587875
    szeryfff
    Poziom 24  
    Dzieki, to juz mi wiele tlumaczy :)
    Ale mam jeszcze pytanie, VCC to 5V?
    Czy ma jakis sens przeniesienie przekaznika z kolektora w emiter? Bo dzialanie bedzie chyba takie samo, ale zastanawiam sie czy bedzie to prawidlowe podlaczenie. A moze tylko podlaczenie w kolektor jest prawidlowe?
  • #8 4587899
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    szeryfff napisał:

Najbardziej zalezaloby mi jakby mi ktos powiedzial jak dobrze zrealizowac takie mozliwosci:
    -12V na baze tranzystora (pewnie przez jakis rezystor) => masa na wejscie uP

układ z T2 -> rezystor w bazie (R2) np. rzędu 22k (jeżli układ nie ma być specjalnie energooszczędny), tranzystor do wejścia procesora możesz podłaczyć bezpośrednio.
    Cytat:

-wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)

To jest praktycznie standard. Do sterowania przekaźnika może być np R=10k i T=BC337
    Cytat:

-wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony

To rozwiązanie nie jest podobne. Wysoki stan wymaga trazystora npn, a na jego emiterze nie uzyskasz nigdy wiecej niż c.a. 4V (przy 5V zasilania procesora). Dla 12 V i obciążenia dołączonego jedną stroną do masy należałby użyć dwóch trazystorów.
    Ale pamiętaj, że mikrokontroler to takie zwierzę, że to projektant decyduje jaki stan na wyjściu/wejściu jest stanem aktywnym. Można np. zastosować tranzystor pnp i sterować stanem niskim na wyjściu a wyłączać tranzystor przełączając to wyjście w stan wysokiej impedancji. Czasem taka sztuczka (w programie) wystarcza.
    Cytat:

-niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)
    -niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), jak wyzej, przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony

Zobacz opisy powyżej i pokombinuj :)

Dodano po 5 [minuty]:

szeryfff napisał:

Czy ma jakis sens przeniesienie przekaznika z kolektora w emiter? Bo dzialanie bedzie chyba takie samo, ale zastanawiam sie czy bedzie to prawidlowe podlaczenie. A moze tylko podlaczenie w kolektor jest prawidlowe?

To zależy, czy masz taką swobodę. Niewątpliwie prościej jest z przekaźnikiem w kolektorze i podłączonym do plusa. Ale czasem nie ma wyboru - z takich czy innych względów przekaźnik musi być podłączony jedną stroną do masy.

P.S. Przy przekaźnikach i innych obciażeniach indukcyjnych pamiętaj o podłączeniu równolegle diody (zaporowo, tzn. anodą do minusa).
  • #9 4587927
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    szeryfff napisał:
    Dzieki, to juz mi wiele tlumaczy :)
    Ale mam jeszcze pytanie, VCC to 5V?

VCC to napięcie zasilania procesora (najczęściej 5V). Ale do tranzystora w prawym dolnym rogu możesz podpiąć od 3V do 40V.
  • #10 4587933
    szeryfff
    Poziom 24  
    Wiem ze na wyjsciu moge ustawic stan wysoki albo niski :) Dlatego nie ma co kombinowac, rysunek, ktory wkleil Dr_Dead chyba wszystko mi wyjasnil. Wychodzi na to ze jak chce miec stan niski na wyjsciu, to stosuje tranzystor sterowany stanem wysokim, i odwrotnie :)
    pozdrawiam i dzieki za odp. :)

Dodano po 26 [minuty]:

Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie :) Czy w ukladzie zaznaczonym na zdjeciu rezystor 22k (tak jak pisal szelus) bedzie dobry dla napiecia wejsciowego rzedu 12-14V?
    I jaki zastosowac rezystor w kolektorze dla VCC=5V?
    Pozdrawiam!
  • #11 4588737
    Dr_DEAD
    Poziom 28  
    szeryfff napisał:
    Czy w ukladzie zaznaczonym na zdjeciu rezystor 22k (tak jak pisal szelus) bedzie dobry dla napiecia wejsciowego rzedu 12-14V?

I jaki zastosowac rezystor w kolektorze dla VCC=5V?
    Pozdrawiam!

Na bazę możesz dać od 10k do 30k, a na kolektor to już pełna dowolność od 1k do 1Mega (proponuje 10k).
  • REKLAMA
  • #12 4902805
    szeryfff
    Poziom 24  
    Witam!
    Musze troche odswiezyc temat, bo chcialbym sie dowiedziec, czy podajac mase na jakis pin, powinienem pod drodze dac jakis rezystor?
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego podłączenia tranzystorów do wejść i wyjść mikrokontrolera Atmega8, ze szczególnym uwzględnieniem doboru rezystorów i typów tranzystorów. Wskazano, że brak rezystorów w bazie tranzystorów (np. T1) może prowadzić do ich uszkodzenia oraz uszkodzenia portów mikrokontrolera. Zalecane jest stosowanie rezystorów bazowych o wartościach od 10k do 30k, a rezystorów kolektorowych w zakresie od 1k do 10k, w zależności od zastosowania. Omówiono różne konfiguracje sterowania przekaźnikami, zarówno z tranzystorem NPN sterowanym stanem wysokim, jak i PNP sterowanym stanem niskim, z uwzględnieniem napięć zasilania 5V i 12V. Podkreślono, że VCC to zazwyczaj 5V zasilania mikrokontrolera, ale tranzystory mogą być zasilane napięciami od 3V do 40V. Zwrócono uwagę na konieczność wyboru odpowiedniej konfiguracji tranzystora (kolektor czy emiter do przekaźnika) oraz na różnice napięć na emiterze względem bazy (ok. 0,7V). W przypadku podawania masy na wejście mikrokontrolera nie jest konieczne stosowanie rezystora. Przedstawiono również przykładowe schematy typowych układów tranzystorowych do sterowania wejściami i wyjściami mikrokontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA