Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamszeryfff napisał:Witam!
Zrobilem sobie taki rysunek mozliwych (mam nadzieie ze dobrze narysowalem, jak zle, prosze poprawic) podlaczen wejsc i wyjsc przez tranzystory.
Cytat:Jezeli ktos bylby tak mily to niech mi powie jakie rezystory trzeba zastosowac, i jakie tranzystory![]()
szeryfff napisał:
Najbardziej zalezaloby mi jakby mi ktos powiedzial jak dobrze zrealizowac takie mozliwosci:
-12V na baze tranzystora (pewnie przez jakis rezystor) => masa na wejscie uP
Cytat:
-wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)
Cytat:
-wysoki stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony
Cytat:
-niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego 12V (np. do sterowania przekaznika)
-niski stan z wyjscia uP na tranzystor, a z niego masa (np. do sterowania przekaznika), jak wyzej, przypuszczam ze to rozwiazanie jest rownoznaczne z tym wyzej, tylko przekaznik jest troche inaczej podlaczony
szeryfff napisał:
Czy ma jakis sens przeniesienie przekaznika z kolektora w emiter? Bo dzialanie bedzie chyba takie samo, ale zastanawiam sie czy bedzie to prawidlowe podlaczenie. A moze tylko podlaczenie w kolektor jest prawidlowe?
szeryfff napisał:Czy w ukladzie zaznaczonym na zdjeciu rezystor 22k (tak jak pisal szelus) bedzie dobry dla napiecia wejsciowego rzedu 12-14V?
I jaki zastosowac rezystor w kolektorze dla VCC=5V?
Pozdrawiam!