Podłączam się pod temat, otóż 2 tygodnie temu kupiłem to ..... bez niecenzuralnych słów i był to mój błąd, po pierwsze przed zakupem nie czytałem co piszą inni nieszczęśliwi posiadacze na forum o tym układzie, mój mimo że wersja poprawiona i tak nie działał. Buczał, wzbudzał się, kiepska selektywność, mizerny zasięg. Wymiany dławików w przedziale od 1uH d0 10uH nic nie dały, dopiero po wlutowaniu filtru 7x7 228 udało mi się coś odebrać. Dźwięk był słaby i mocno zniekształcony, do tego do ustrojstwo potrafiło się nagle wzbudzić. Zrobiłem test z fabrycznym CB i zasięg mnie oszołomił, żona nadawała z samochodu oddalonego o około 300m no i coś słyszałem, tylko było ciężko zrozumieć, dodam że eksperymentowałem, z drutem, anteną ramową opisaną w kicie i fabrycznymi antenami CB President i Hustler, efekt ten sam totalna lipa, w ogóle dodam że nie mogłem zestroić anteny z tym czymś, dopiero jak usiadłem i policzyłem obwody ukazał się błąd na błędzie. Po pierwsze kondensatory C2 i C4 były 22p, a ja obliczyłem że mają mieć 33p, to samo z kondensatorem C8 ma 27p a mi wyszło także 33p. Wymieniłem te elementy według moich obliczeń i cud radio na kawałku drutu około 0,5m zaczęło odbierać zniekształcony sygnał od mobili. Dodam że mieszkam w odległości około 0,5km od drogi krajowej 11 a tam cały czas jest ruch i radio nie milknie. Następnie doczytałem na forum o połączeniu obudów wszystkich 3 kwarców do masy, tak zrobiłem, radio zaczęło dawać mniej zniekształcony dźwięk. Mam zasięg na presidencie około 2km tylko dalej walczę z wzbudzaniem się tego ustrojstwa, jak i to rozwiążę to przedstawię, jednak nie polecam tego kitu początkującym radioamatorom, można nerwy stracić
Dodano po 5 [godziny] 38 [minuty]:
Dziś dokładnie 15minut temu zakończyłem moje boje z kitem AVT2807, radio działa, odbiera czysto zarówno na antenach fabrycznych jak i na kawałku miedzianego drutu. Zasięg zależy od anteny, mi się udało w otwartej przestrzeni, na antenie hustlera wyciągnąć około 2,5km. Nadawane było z fabrycznego radia z samochodu, i po przejechaniu około 2km dźwięk był silny i wyraźny, po następnych 0,5km zaszumiony ale bez problemu dało się zrozumieć co kto mówi, po 3km sygnał całkowicie zanikł. Samochód jechał polną drogą, nie ma tam ani zabudowań, ani lasów. Układ nie wzbudzał się nawet jako tako działał układ redukcji szumu. Już mówię co poprawiłem, tak jak pisałem wcześniej zamiast dostarczonych kondensatorów C2, C4, C8 wstawiłem z demontażu kondensatory 33p, do tego wszystkie obudowy kwarców, X1, X2, X3 podłączyłem do masy (dolutowałem do obudowy kawałki drutu, płytka V3.0 ma nawet dodatkowe otwory aby połączyć te obudowy do masy). Dalej zamiast dostarczonego dławika zastosowałem filtr serii 7x7 typu 228, pomiędzy kondensator C18 a nóżkę 10 TDA1083 wlutowałem rezystor SMD 1k. Wszystkie zmiany naniosłem na schemat który jest w załączniku. Po tych przeróbkach zestaw ruszył i odbiera czysto i wyraźnie. Z zauważonych wad to nadal słabo działający układ redukcji szumu, ale da się przeżyć, układ odbiera to co jest nadawane na kanałach 17 - mocno zniekształcone, 18 - da się zrozumieć co kto mówi, 19 - czysty odbiór, 20 da się zrozumieć, 21 - pojawia się warkot. Tyle że przy tej przeróbce trzeba zestroić układ kręcąc rdzeniem filtru 228, no i co za tym idzie, w odległości około 2-5m od nadajnika, przy nadawaniu, następuje sprzężenie i głośny pisk w głośniku. Mój zestaw już działa, zawsze dodatkowa wiedza zdobyta, a może moje rady pomogą innym którzy zdecydują się na kupno i budowę tego zestawu. Zbudowany odbiornik z uwagi na niewielkie wymiary, chcę zamontować przy motorze, zobaczymy jak się sprawdzi bo ma on tylko jedną wielką zaletę nad fabrycznymi radiami, jest mały i nie przypomina CB więc amatorzy cudzej własności nie powinni na niego zwracać uwagi.
Zamykam.
Dar.El