Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32PW9523 32" dziwny problem z obrazem

maylo 15 Dec 2007 11:26 1278 6
    maylo
    Level 26  
    Witam mam maly problem z w/w telewizorkiem tzn. po włączeniu po niecalej minucie pracy obraz staje sie czerwony az do tego stopnia ze widac powroty po momencie obraz robi sie zielony rowniez z powrotami i po kilku minutach wraca do normy i do wylączenia nic sie juz nie dzieje. Dzieje sie to tylko 1 podczas właczania.Dodam jeszcze ze gdy zaczyna wskakiwac czerwony wyłącze TV i za chwile włacze obraz jest juz normalny i nic sie nie dzieje.To troche dziwna usterka i nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. A moze ktorys z kolegow sie z czymś takim spotkal?Pozdrawiam
    Mikas27
    Level 9  
    Ja bym sprawdził napiecie żarzenia i podczas "rozgrzewania" zmierzył czy nie ma chwilowych zwarć włókna żarzenia z katodą od koloru czerwonego - nie zapominaj o rozszerzalności cieplnej metali !, jakbyś się dziwił co napisałem. Mialem identyczny problem z TV marki LEXUS. Podczas takiego chwilowego zwarcia następuje pełne wysterowanie katody R i stąd widoczne linie powrotu. Życze powodzwenia i zalecam pełną ostrożność - rzadko kiedy uszkodzenia kineskopu dają sie naprawić, więc nie zrób tak, że chwilowe zwarcie przemieni się w stałe! - bo wtedy zapomnij o możliwości korzystania z TV.
    P.S. Dla przypomnienia - napięcie żarzenia wynosi 6,3V a prąd płynący przez włókna żarzenia to 300mA (do 21") lub 500mA (powyżej 28").
    ado
    Level 23  
    Ja bym delikatnie znaczy z wyczuciem opukal szyjke kineskopu jak pojawiaja sie powroty to kinol do regeneracji, jak nie to polutowac i sprobowac zmienic podstawke kineskopu, tylko daj na minimum focus i g2 przy pierwszym uruchomieniu.
    Hammer111
    Level 28  
    Witam.Stawiam na kineskop bo to dość popularne uszkodzenie a zwłaszcza w Philipsach.pozdr.
    maylo
    Level 26  
    ok jutro bede działał. Dodam jeszcze ze raz TV mi sie wyłaczył gdy pojawil sie wszystko na czerwono i zaczeła szybko migac czerwona dioda, ale po wył/wł załączył sie normalnie. Mam nadzieje ze obejdzie sie bez regeneracji kineskopu bo bardziej pewnie bedzie sie opłacało kupić nowy TV. Pozdrawiam
    xavery
    Level 18  
    Wymień wszyskie diody na PK. We philipsah zdaza się,że niby są dobre, a trzeba je wymienić , żeby TV pracował ok.
    maylo
    Level 26  
    Na PK siedza TDA 6111Q. Przelutowałem częsciowo płyte K. nadal jest tak samo... opukałem szyjke kineskopu ale nie nic w obrazie sie nie nie zmieniało .

Dodano po 36 [minuty]:

Chyba jednak kineskop :/ przy zmianie Pr-ką screen-u na trafie i przekreceniu go na maxa.. pojawiaja sie zielone powroty :/ ustawilem screen troche wiecej niz minium i narazie włącza sie normalnie ...