logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Philips 28PW6324/58R zmienia się odcień kolorów

bartas666 26 Mar 2009 17:09 1679 7
REKLAMA
  • #1 6335880
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam serdecznie! Mam problem z tv jak w temacie. Tv po włączeniu ok. Po jakiś 20 minutach raz dłużej raz krócej zmienia kolory raz na bardziej czerwony raz na bardziej zielony. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wszystko ok i znów po jakimś czasie dzieje się to samo. Przelutowałem płytkę PK, tranzystory niby ok, połączenia gniazda płytki z pinami kineskopu też czyste. Czy to możliwe ze padł pozystor? Proszę o pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6336501
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Jeżeli twój TV to panorama 28" to prędzej stawiał bym na kineskop./przywieranie katody/ Pozystor w tym wypadku nie ma nic do rzeczy.
  • REKLAMA
  • #3 6340750
    bartas666
    Poziom 18  
    Witam dzisiaj kręciłem potencojmetrem od ostrości i raz obraz był badziej zielony a raz bardziej czerwonawy czy to może potwierdzić awarię kineskopu? i udało mi się trafić z ustawieniem ostrości i tv dzisiaj działął bez przerwy około 5 h, ale czy to będzie gwarantowało poprawną dalszą pracę?
  • #4 6340935
    Dominik123
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    A może masz problem z pętlą rozmagnesowania. Sprawdź pozystor.
  • REKLAMA
  • #5 6341469
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Dominik 123 napisał: A może masz problem z pętlą rozmagnesowania. Sprawdź pozystor.
    Kolego czy Ty wiesz co to jest pozystor i do czego służy? Jeśli autor postu sugerował regulację najprawdopodobniej nie ostrością tylko napięciem S2 na trafopowielaczu i tv zaskoczył i pracuje bez szwanku przez dłuższy czas to wielce prawdopodobne jest przywieranie katody w kineskopie. Jeśli potrafisz to odłącz masę żażenia kineskopu na PK i bezpośrednio połącz napięcie z pętli trafa.
  • REKLAMA
  • #6 6342576
    bartas666
    Poziom 18  
    jeszcze jedno zauważyłem. W torze rgb widoczny jest układzik tda 6103q/n3 tv był wcześniej w naprawie i ktośgo podmienił na 6107 2 dni chodziłsprawny i poźniej nastąpił ten oblaj czy możliwe jest uszkodzenie tego zamiennika? Może nie może on tam być stosowany??
  • #7 6342612
    h.g
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam. Podczas zmiany odcienia kolorów, pastukaj delikatnie w szyjke kineskopu?
  • #8 6342661
    bartas666
    Poziom 18  
    Stukałem nic się nie zmienia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Philips 28PW6324/58R, który po około 20 minutach pracy zmienia odcień kolorów na bardziej czerwony lub zielony. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu problem ustępuje na jakiś czas. Przelutowano płytkę PK oraz sprawdzono tranzystory i połączenia z kineskopem, które są czyste. Podejrzewano uszkodzenie pozystora, jednak w dyskusji wskazano, że bardziej prawdopodobną przyczyną jest przywieranie katody kineskopu. Regulacja potencjometrem ostrości (lub napięciem S2 na trafopowielaczu) pozwoliła na poprawę działania telewizora przez kilka godzin. Zasugerowano również sprawdzenie pętli rozmagnesowania i ewentualne odłączenie masy żarzenia kineskopu na płytce PK. W torze RGB znajduje się układ TDA6103Q/N3, który został wcześniej wymieniony na TDA6107, co mogło wpłynąć na pojawienie się problemu. Próby delikatnego stukania w szyjkę kineskopu nie przyniosły efektu. Podsumowując, najprawdopodobniejszą przyczyną zmiany odcienia kolorów jest awaria kineskopu, zwłaszcza przywieranie katody, a nie uszkodzenie pozystora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA