logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sharp 70DS-15S - zniekształcony obraz po wymianie kondensatorów, brak D621 i D622

cudzes 15 Gru 2007 12:45 1218 5
REKLAMA
  • #1 4589687
    cudzes
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam mam taki telewizor na stole i mam problem wszystko chodzi tylko obraz jest ) ( tak zniekształcony. W menu serwisowym nie mogę ustawić . Oglądałem płytę od spodu okazało się ze brak jest D621 i 622 smd .TV działał dobrze tylko miał szachownice takie linie i chciałem się pozbyć tych linij. Wymieniłem kondensatory ale nic nie zmieniło, tylko pogorszyło, że obraz został w beczkę do środka wygiętą. Czytałem ze wymiana tych diod pomoże ale nie wiem skoro ich nie było i chodził dobrze to co mogło siąść
  • REKLAMA
  • #2 4589897
    irerad
    Poziom 15  
    a masz schemat
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4590121
    mgiers
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Czy wymieniłeś c630 1u/160v , nie sygeruj się że na mierniku będzie dobry, poprostu podstaw nowy
  • REKLAMA
  • #5 4590211
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Szanowny Kolego.Czy elementy o których piszesz-nie było czy wydaje ci się,że ich nie ma?Czy do tej pory TV pracował bez zarzutu.Twój OTVC ma chassis CA100-skorzystaj z wyszukiwarki,oraz zapatrz się w schemat.Jak wiesz ten TV jest bardzo trudny do napraw i należy akurat w tych odbiornikach mieć doświadczenie albo...szczęście.pozdr.

Dodano po 1 [minuty]:

Uszkodzoną masz korekcję i w grę wchodzi do wymiany parę elementów a zwłaszcza kondensatory.
  • #6 4694448
    cudzes
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam po długiej przerwie ale miałem inne sprzęty teraz powróciłem do
    tego tv.
    mgiers napisał:
    Czy wymieniłeś c630 1u/160v , nie sygeruj się że na mierniku będzie dobry, poprostu podstaw nowy

Wymieniłem ten kondensator i na pierwotnym i wtórnym w przetwornicy nie ma poprawy .

Cytat:
    Witam.Szanowny Kolego.Czy elementy o których piszesz-nie było czy wydaje ci się,że ich nie ma?Czy do tej pory TV pracował bez zarzutu.Twój OTVC ma chassis CA100-skorzystaj z wyszukiwarki,oraz zapatrz się w schemat.Jak wiesz ten TV jest bardzo trudny do napraw i należy akurat w tych odbiornikach mieć doświadczenie albo...szczęście.pozdr.

Telewizor pracował dobrze tylko jak głos się przyciszyło , to było słychać cewki na kineskopie chciałem wyciszyć poprzez wymianę kondensatorów.
    Obraz jako taki jest cały tylko na telegazecie i jak włączę menu jest tak właśnie wygięty ) ( same napisy. Tych diod niestety ale nie ma D621 i 622 smd , ktoś je wylutował , jakie elementy mam wymienić aby było dobrze .
    Pozdrawiam
REKLAMA