logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 70DS-18S - pionowe i ukośne pasy na ekranie, nakładka na obraz i menu

astek 16 Gru 2006 11:06 1581 9
REKLAMA
  • #1 3336659
    astek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Mam dziwny przypadek z tv Sharp, model jak w temacie, a mianowicie: dziwne pasy, raz mniejsze raz większe, to pionowe to ukośne. Pasy są jakby nakładka na obrazie, nie zniekształcają go, sa przed nim. Mało tego, gdy wejdę w menu tv okazuje się że ów pasy są z tym menu. tak więc struktura jest taka: 1- menu TV, 2-pasy, 3-obraz. prosiłbym o pomoc, bo juz nie mam pomysłów :(
    Sharp 70DS-18S - pionowe i ukośne pasy na ekranie, nakładka na obraz i menu
  • REKLAMA
  • #2 3336949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3337637
    astek
    Poziom 12  
    Niestety nie pomaga :( , zauważyłem jeszcze że na płytkę kineskopu idzie 11,6V a wg schematu ma iść 12,5V, może to być przyczyna ? i co jeszcze ciekawego, ten TV ma na płycie (chassis CA100) złącze diagnostyczne, są jakie programy do diagnozy ?
  • #4 3337804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3340091
    astek
    Poziom 12  
    Wszystkie napięcia są prawidłowe (wg schematu), nie wiem czy jest sens szukania napięć ponieważ obraz nie jest zniekształcony a OSD jest bez zastrzeżeń i to przed pasami.
  • #6 3340335
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Skoro OSD jest OK to i wzmacniacze wizji też muszą być OK. Usterki szukałbym w torze w.cz/p.cz np w napieciu warikapowym albo zasilaniu głowicy. A jak TV zachowuje się na EURO jest normalny obraz czy też z pasami. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3342106
    astek
    Poziom 12  
    TV głownie właśnie na Euro pracuje, ale nie ma znaczenia czy na euro czy na zwykłej antenie, pasy są zawsze i osd też zawsze jest OK, a obraz niestety na samym końcu :(
  • #8 3342428
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Temat był już na Elektrodzie poruszany.Wtedy chodziło o ile pamiętam o 70DS-15S (to samo chassis ).Po otworzeniu Future -Box należy wymienić kondensator (10 uF/63 V ) stojący od lewej strony pod matrycą .W tej chwili nie mam dojścia do schematu.Jeśli zajdzie problem z lokalizacją,to pełne oznaczenie podam w poniedziałek wieczorem.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #10 3344731
    astek
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc, a w szczególności koledze skorbi, nadmieniam, że kondensatora o podanej wartości nie znalazłem ale wymieniłem wszystkie (nie było ich dużo), i pasy zniknęły. uff, a tyle z nim walczyłem, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam all.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sharp 70DS-18S pojawiły się pionowe i ukośne pasy nakładające się na obraz i menu OSD, które nie zniekształcały obrazu, lecz występowały jako warstwa pomiędzy menu a obrazem. Pomimo prawidłowych napięć zasilających i braku zniekształceń OSD, problem utrzymywał się niezależnie od źródła sygnału (anteny czy EURO). Sugerowano wymianę kondensatorów elektrolitycznych w obwodzie B+ oraz na płycie kineskopu, a także regulację potencjometru S2 na trafopowielaczu. Ostatecznie wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych pod matrycą (w tym kondensatora 10 µF/63 V) usunęła pasy z ekranu. Problem był podobny do opisywanego w modelu 70DS-15S, który ma to samo chassis CA100. Wskazano również na możliwość diagnostyki przez złącze serwisowe, jednak brak dostępnych programów do diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA