logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci LAN przez Bluetooth – jak połączyć komputery i udostępnić internet?

razor2007 15 Gru 2007 16:33 2404 5
REKLAMA
  • #1 4590431
    razor2007
    Poziom 14  
    Witam,
    Gdzieś słyszałem że jest możliwość zrobienia sieci domowej przez bluetooth!
    Chciałem zapytać, jak wygląda konfiguracja takiego połączenia, czy w ogóle jest to możliwe ?
    Pozdrawiam, Razor2007
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4590482
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Jest taka opcja. Kupujesz dwa adaptery Bluetooth i instalujesz np. BlueSoleil i tam jest opcja podłącz do sieci LAN. Szybkość transferu - nie licz na cuda. Zasięg - przy dobrym wietrze i z górki 100 m.
  • REKLAMA
  • #3 4590500
    Chyllus
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam!
    Jest to możliwe. Nazywa się to PAN (Personal Area Network). Osobiście testowałem to na dwóch komputerach gdzie jeden udostępniał łącze internetowe drugiemu. Lecz na pewno z większą ilością komputerów nie powinno być problemu bo przypisujesz po prostu numery IP. Tak więc udostępnianie łącza internetowego działa bez problemu. Nie sprawdzałem jednak udostępniania plików itp.
    Pozdrawiam

Jeśli chodzi o zasięg to 100m to bajki. W mieszkaniu problem pojawiał się przy przesyłaniu sygnału przez dwa pokoje. Jednak dodam że to były tanie adaptery pracujące w standardzie 1.2
  • REKLAMA
  • #4 4590521
    razor2007
    Poziom 14  
    a prędkość transferu aż taka słaba ? W ogóle opłaca się w takie coś inwestować ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4590546
    Chyllus
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Co do prędkości zależy od wersji adaptera. Najnowsze pracują przy max 3Mb/s. A czy się opłaca? To zależy od Twoich wymagań. Dla mnie zasięg kilka metrów był wystarczający i do udostępniania internetu transfer w 100% wystarczył. Ogólnie im wyższy standard adapteru Bluetooth tym lepiej i z zasięgiem i transferem.

Dodam że zasięg był testowany w bloku z żelbetonowymi ścianami, więc mocno tłumiły sygnał. A i adapter był najtańszy :) Na otwartym terenie zasięg jest wielokrotnie większy.
  • #6 4590720
    razor2007
    Poziom 14  
    no mnie praktycznie będzie blokować tylko cegła i regips, więc nie wiele :p jutro chyba kupie te adaptery :) dzięki macie pomógł :P

pozdro
REKLAMA