logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do otwierania plików .PCB dla projektów wzmacniaczy?

patrykq 11 Gru 2003 18:26 1409 6
REKLAMA
  • #1 433565
    patrykq
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Chcę zrobic sobie wzmacniacz,( wiem, że to może być banalne pytanie), ale w jakim programie odczytać plik z rozszerzeniem .PCB ?
  • REKLAMA
  • #2 433618
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Np. W protelu.
  • REKLAMA
  • #3 433620
    patrykq
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Dzieki, a jeszcze w czymś można ?
  • REKLAMA
  • #4 433635
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Najlepiej wyślij mi ten plik na PW a ja Ci go przekonwertuję na jakiś graficzny np. *.bmp
  • #5 433993
    megatron256
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    To, że jakiś plik ma rozszerzenie PCB wcale nie oznacza, że może być odczytany przez program narzędziowy zapisujący swój projekt w pliku PCB. Innymi słowy, nie ma standardu formatu PCB. Raczej jest to informacja, że plik jest zbiorem danych dotyczących całego projektu obwodu drukowanego (rysunek ścieżek, owiertu, maski, obrysu, zbiór użytych typów przesłon do naświetlania klisz itp.). Niektóre programy umieją zaimportować pliki PCB z innych programów. W pełni wymienne są np. pliki Gerbera.
  • REKLAMA
  • #6 435385
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    zna ktoś jakiś link do strony z której można sobie ściągnąć taki program do odczytywania plików *.PBC [email]matejkos@op.pl[/email]

Podsumowanie tematu

✨ Pliki z rozszerzeniem .PCB są używane do projektów obwodów drukowanych, jednak nie istnieje jednolity standard tego formatu, co utrudnia ich bezpośrednie odczytanie w różnych programach. Najczęściej pliki .PCB są kojarzone z projektami PCB zawierającymi dane o ścieżkach, otworach, masce i obrysie płytki. Do otwierania takich plików polecany jest program Protel, choć nie jest to jedyne narzędzie. W przypadku problemów z kompatybilnością można konwertować pliki .PCB na formaty graficzne, np. BMP. Alternatywnie, pliki Gerbera są bardziej uniwersalne i szeroko wspierane przez różne programy do projektowania PCB. W dyskusji pojawiły się również linki do baz programów umożliwiających odczyt i konwersję plików PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA