logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 1.9 TDI 1994 - Wskazówka temperatury cieczy poza skalą, co zrobić?

darek127 16 Gru 2007 09:39 5021 9
  • #1 4592683
    darek127
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam
    Mam audi 80 1,9 tdi z 1994r i borykam sie z takim problemem,wskaznik temperatury cieczy na desce rozdz pokazuje mi temperature 120 stopni.Wymienione sa czujniki i termostat,probowalem tez regulacji recznej wskaznika temperatury , ale nie dalo to dobrego rezultatu bo przy wylaczeniu silnika wskazowka wedruje duzo za daleko poza skale wskaznika i wyglada jakby odpadla.
    Niewiem czy wymienic wskaznik czy jest na to jakis sposob?
  • Pomocny post
    #2 4593813
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    musisz sprawdzić instalację czu nie masz gdzies powię kszonego oporu na linji do wskaźnika

Oczywiście wiesz że masz tam dwa oddzielne czujniki jeden na zegar drugi na wskaźniki
    podłącz Vaga i porównaj temperatury z silnika i zestawu
  • Pomocny post
    #3 4593873
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    zmniejszenie rezystancji powoduje wzrost temp. na wskaźniku a nie na odwrót. Jeżeli ten nowy czujnik to zamiennik po najmniejszych kosztach to czasami tak jest.
    Porównać temperaturę na zegarze z rzeczywistą
    Sprawdzić sam czujnik
    Sprawdzić instalację
    Czy po wyjęciu wtyki z czujnika zegar opada na zero?
  • Pomocny post
    #4 4595238
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    wejdz w kody climatronika i sprawdz temp. cieczy (odczyt z czujnika pod maska nie tego przy zegarach) i porównaj z ta przy zegarach
  • Pomocny post
    #5 4595404
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    dayv skąd ten pomysł?
  • Pomocny post
    #6 4595541
    piotrmarczak
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    czyjnik temperatury napięcie zasilania: 5 V (odłączone złącze)
    opór: 2 000 - 3 000 omów / 20 °C
    opór: 200 - 300 omów / 90 °C
  • Pomocny post
    #7 4595980
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Piotrmarczak. to nie ten czujnik.
    To co podałeś jest prawdziwe dla elementu podającego info dla ECU.
    Dla wskaźnika w liczniku rezystancja o ile dobrze sobie przypominam jest o połowę mniejsza.

@darek127
    Czy wskaźnik ilości paliwa też zawyża?
    Jeśli tak, sprawdź regulator napięcia z tyłu licznika.
  • Pomocny post
    #8 4596697
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Wymień czujnik na taki sam jaki był , ja kiedys założyłem także zamiennik i pokazywał mi na wkażnik ciąglę 110 stopni , założyłem inny ale ten sam jaki był wcześniej i problem sam sie rozwiązał
  • #9 4602310
    darek127
    Poziom 13  
    fakt czujnik ktory kupilem byl chyba jednym z najtanszych,na starym czujniku wskazanie temperatury bylo max 70 stopni C.Bylem w serwisie audi i sprawdzalem rezystancje orginalu i mojego zamiennika,wskazania w temperaturze pokojowej byly takie same.Mozliwe ze tani zamiennik gubi sie w wysokiej temperaturze,kupie czujniczek dobrej firmy i mam nadzieje ze problem zniknie.Wskaznik paliwa jest OK.Temperatura silnika an VAG okolo 90 C.
  • #10 5184209
    darek127
    Poziom 13  
    czujnik zmieniony na ogyginalny z salonu zapłaciłem 100zł temperatura na wskazniku jest juz w normie.Wiec nie warto kupowac do tego modelu zamiennika ja sprawdzilem 2 czujniki jeden firmy TOPRAN a drugi tez jakis tani,ale moglem oddac.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 80 1.9 TDI z 1994 roku problem z wskaźnikiem temperatury cieczy, który pokazuje 120°C i wychodzi poza skalę, może wynikać z nieprawidłowego działania czujnika temperatury dedykowanego do wskaźnika, a nie tego podającego dane do ECU. Wymiana czujników i termostatu nie rozwiązała problemu, a ręczna regulacja wskaźnika nie przyniosła efektu. Zalecane jest sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem powiększonego oporu na linii do wskaźnika oraz porównanie odczytów temperatury z czujnika pod maską i wskaźnika za pomocą interfejsu diagnostycznego VAG. Warto zwrócić uwagę, że czujnik do wskaźnika ma inną charakterystykę rezystancji niż czujnik do ECU. Problemy mogą też wynikać z użycia taniego zamiennika czujnika, który działa poprawnie w temperaturze pokojowej, ale błędnie przy wysokich temperaturach. Wskazano, że oryginalny czujnik z salonu Audi (koszt około 100 zł) rozwiązuje problem, a zamienniki, np. marki TOPRAN, mogą nie działać prawidłowo. Wskaźnik poziomu paliwa działa poprawnie, co wyklucza problem z regulatorem napięcia licznika. Po wymianie czujnika na oryginalny wskaźnik temperatury działa prawidłowo i mieści się w normie.
REKLAMA