logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Beko 10.3 - brak obrazu, piszczenie trafa, linie na ekranie, co sprawdzić?

many2 16 Gru 2007 09:56 2275 6
REKLAMA
  • #1 4592719
    many2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.Moj problem z tym TV polega na tym ze jest fonia ,a nie ma obrazu.Objawia sie to tym ze po wlaczeniu kilka sekund jest ok, a pozniej pojawia sie czarny ekran z cienkimi bialymi rozmieszonymi w roznych odstepach paskami(cos podobnego do lini powrotu).Warto takze dodac ze przez ta chwile kiedy jest obraz linie sa takze widoczne tylko ze w tle.Po zaniknieciu obrazu dochodzi jeszcze taki objaw ze zweza sie obraz(raz jest na calem ekranie,a raz zweza sie od gory).Wszystkim tym objawom towazyszy piszczenie trafa oraz jego charakterystyczny smrodek:-).Dodam takze ze elki w przetwornicy wymienialem.Napiecie +B =146V(uruchomiony odbiornik).Pozostale napiecia maja wartosc:15,5V; 11,86V; 5,02V; 4,85V.Jak myslicie czy to jest uszkodzone trafo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4592750
    boguslaw robak
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Trafo powielacz będzie w 100% uszkodzony spotkałem się z tym samym jakiś miesiąc temu w curtisie wymieniłem na nowy i pracuje w 100%.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4617862
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Ustaw na trafie potencjometr SCREEN tak aby te linie zginęły.Pomierz napięcia na katodach.
  • #6 4718106
    many2
    Poziom 15  
    Witam.Sorki ze dopiero taraz odpisuje ,ale nie mialem kiedy sie do tego zabrac.Wiec tak:wyregulowalem trafo tak aby linie zniknely,na katodach mam napiecie w granicach 118-120V.
    Wszystko wydaje sie teraz ok, tylko jest problem z sygnalem AV.Mianowicie po podlaczeniu konsoli gier na niektorych gierkach ucina gorna czesc obrazu i przerzuca na dol.Duiwne jest to ze to nie dzieje sie na wszystkich grach.Probowalem wyregulowac,ale bez efektu.
    Co mozna z tym zrobic?
  • #7 4730126
    many2
    Poziom 15  
    Witam.Teraz jest juz ok.Okazalo sie ze po podlaczeniu podstawowego kabelka euro jest ok.Temat uwazam za zakonczony.Wielkie podziekowania dla uzytkownika ''boguslaw robak'' oraz ''_OBCY_''.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Beko 10.3, który po włączeniu miał dźwięk, ale brak obrazu. Początkowo obraz pojawiał się na kilka sekund, następnie ekran stawał się czarny z cienkimi białymi liniami rozmieszczonymi nieregularnie, przypominającymi linie powrotu. Obraz czasem się zwężał, a towarzyszyło temu piszczenie transformatora i charakterystyczny zapach. Wymiana elektrolitów w przetwornicy nie przyniosła poprawy. Po wymianie transformatora powielacza problem pozostał. Zalecano regulację potencjometru SCREEN na transformatorze, co pozwoliło wyeliminować linie na ekranie oraz pomiar napięć na katodach (około 118-120 V). Po regulacji obraz był stabilniejszy, jednak pojawiły się problemy z sygnałem AV – przy podłączeniu konsoli gier na niektórych grach ucinana była górna część obrazu i przerzucana na dół. Ostatecznie problem z sygnałem AV rozwiązało użycie podstawowego kabla euro, co przywróciło prawidłowy obraz. Temat uznano za zakończony po tych działaniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA