logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zbudować obrotomierz według tego schematu?

wsmpw 16 Gru 2007 11:02 3172 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4593091
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Układ jest OK, jeżeli nie popełnisz błędu w montażu, to powinien działać.
    Zwróć uwagę na to, że w tym układzie źródłem sygnału jest impuls wysokiego napięcia, pobierany z przerywacza lub uzwojenia pierwotnego cewki zapłonowej. Zdarza się, że ten impuls jest "zaśmiecony", może być sensowne dodanie jakiegoś kondensatora równolegle do diody D1 na schemacie.
    Co będzie źródłem sygnału u Ciebie?
  • REKLAMA
  • #3 4593106
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    ogolnie to ma to w aucie siedzieć więc myśle,żeby normalnie zdjąć przewód wysokiego napięcia i tam podłożyć przewód.
    a i jeszcze jedno pytanie czy to musi iść prosto z cewki czy z świecy bo chyba na cewce jest 4 krotny taki impuls niż na kablu od pojedyńczej świecy w silniku 4 cylindrowym o ile mi wiadomo więc pod który?
  • Pomocny post
    #4 4593415
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    wsmpw napisał:
    żeby normalnie zdjąć przewód wysokiego napięcia i tam podłożyć przewód.
    a i jeszcze jedno pytanie czy to musi iść prosto z cewki czy z świecy

Przecież już dostałeś na to pytanie odpowiedź:
    Jerzy Węglorz napisał:
    źródłem sygnału jest impuls wysokiego napięcia, pobierany z przerywacza lub uzwojenia pierwotnego cewki zapłonowej

W żadnym przypadku nie może to być ze świecy ani z cewki na wtórnym uzwojeniu (czyli tam gdzie z cewki wychodzi na rozdzielacz).
    Podłącz pod przerywacz.

Pozdrawiam
    Adam

Przeniosłem z Początkujący Serwisanci. [Mirek Z.]
  • #5 4601087
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Obecnie bardzo modny jest eco-driving, więc obrotomierz w autko może być przydatny, jak chcesz zaoszczędzić trochę na paliwie, a masz na dodatek nawyk "ciężkiej" nogi. ;-)

Pozdrawiam
    PS Nie widziałem jeszcze tego schematu, ale pewnie da się w nim dorobić sygnalizację przekroczenia nastawionych obrotów.
  • REKLAMA
  • #6 4602153
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Sygnalizacja obrotów "ekonomicznych"? Oczywiście, bez problemu, wystarczy tylko dać diodki w różnych kolorach.
  • #7 4602431
    wojac33
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ja robiłem ten układ do Simsona 12V, ale coś nie chciał odpialic ten układ. Simek ma elektroniczny zaplon, czy przez to może ten obrotomierz nie działac ?
  • REKLAMA
  • #8 4603160
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

Jerzy Węglorz napisał:
    Sygnalizacja obrotów "ekonomicznych"? Oczywiście, bez problemu, wystarczy tylko dać diodki w różnych kolorach.

... tak tylko w zależności od auta te obroty ekonomiczne mogą być różne i myślę, że przydatna byłaby funkcja sygnalizacji akustycznej przekroczenia obrotów, nastawiana indywidualnie przez użytkownika - taki dodatkowy bajer, myślę, że szczególnie przydatny na etapie nauki eco-drivingu. Obejrzałem schemat - nie ma problemu, żeby coś takiego dorobić. Poza tym ciągłe "lukanie" na obrotomierz jest męczące i może być nawet niebezpieczne.

Pozdrawiam
    PS Myślę, że obrotomierze z takim bajerem, wystawione na Allegro z dodatkowym dopiskiem: "Chcesz mniej wydać na paliwo - kup eco-tachometer" ;-) schodziłyby jak "ciepłe bułeczki" :idea: :D
  • #9 4603317
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    W większości silników benzynowych najniższe zużycie paliwa na jeden KM lub kW jest miedzy 1/3 a 1/2 obrotów maksymalnych. Najczęściej - w konstrukcjach nie starszych, niż 15 lat - te maksymalne obroty to ok. 6000/min, więc obroty "ekonomiczne" są między 2000 a 3000/min.
    Tu jest wykres momentu, mocy i jednostkowego zużycia paliwa:
    Czy warto zbudować obrotomierz według tego schematu?
  • #10 4603895
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    no nikt tu nie chce chyba zarabiać na schematach z elektrody na allegro:P...
    a tak pozatym to całkiem dobry bajer
  • #11 4604090
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

A kto tu mówi, że schematy mają być z "elki", he, he. Przede wszystkim schemat, który tutaj rozważamy, to nie jest z elektrody, tylko pochodzi z któregoś nr Elektora-Elektronika (pewnie edycji polskiej). Dałem tylko "pomysła" do rozważenia ;-) dla "berdziej przedsiębiorczych" . Myslę, że dla tych, co chcą naprawdę oszczędzać na "każdym litrze" i uczą się obecnie eco-drivingu, taki delikatny sygnał dźwiekowy, po przekroczeniu ekologicznych-obrotów (bo nie chodzi tu tylko o ekonomię jazdy), byłby fajnym i chyba przydatnym gadżetem (chyba o wiele lepszym niż ciągłe wlepanie wzroku w obrotomierz). Wracając do schematu, to nie ma tam żadnych wynalazków - podstawowe aplikacje znanych scalaków i dobudowanie do niego (tak jak pisałem wcześniej) sygnalizatora akustycznego z wyborem obrotów (co juz będzie stanowiło radykalną zmianę schematu) nie stanowi żadnego problemu. Poza tym ten przetwornik f/U zrobiony na NE555, można potraktować trochę inaczej, tak żeby miał charakterystyke liniową (potrzebny dodatkowy wzmacniacz operacyjny jako źródło prądowe). Mozna również zamiast NE555, uzyć przetwornika f/U np. LM2907.

Pozdrawiam
    PS Gdyby ten "całkiem dobry bajer" był w powszechnym użyciu i ludzie zrozumieliby na czym polega ekonomiczno/ekologiczna jazda, to być może nie musiałbym wąchać wieczorem, wychodząc z pracy, tak potwornego smogu, jaki wisi nad moim miastem. :-( :|

Dla bardziej agresywnych "ciężkonogowców", proponowałbym sygnalizator akustyczny np. na scalaczku ISDxxxxx, z którego miły kobiecy głos ;-) informowałby uprzejmie: "nadmierne spalanie" i dalej słychać charkterystyczny brzęk monet (jak w utowrze "Money" PinkFloyd"), co najlepiej chyba przemawia do wyobraźni ludzkiej. :-) ;-)
  • #12 4790837
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Da sie wyskalować taki obrotomierz do silnika, w którym na jeden obrót wału przypadają dwa impulsy z cewki HV? Chodziłoby mi o zakres do 7-8k obrotów..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy obrotomierza według przedstawionego schematu, który wykorzystuje impuls wysokiego napięcia z przerywacza lub uzwojenia pierwotnego cewki zapłonowej jako źródło sygnału. Potwierdzono, że układ jest poprawny i powinien działać, pod warunkiem prawidłowego montażu. Zwrócono uwagę, że sygnał z cewki wtórnej (np. z przewodu do świecy) nie jest odpowiedni, gdyż generuje impulsy o innej częstotliwości i charakterystyce. Wskazano konieczność podłączenia sygnału bezpośrednio z przerywacza. W przypadku zakłóceń sygnału zasugerowano dodanie kondensatora równolegle do diody D1. Poruszono także temat możliwości rozbudowy układu o sygnalizację przekroczenia nastawionych obrotów, zarówno wizualną (diodki w różnych kolorach), jak i akustyczną, co może być przydatne w nauce eco-drivingu i oszczędzaniu paliwa. Wspomniano, że obroty ekonomiczne dla większości silników benzynowych mieszczą się w zakresie 2000-3000 obr./min. Dyskutowano również o skalowaniu obrotomierza dla silników generujących więcej niż jeden impuls na obrót wału, np. 2 impulsy z cewki HV. Pojawiło się pytanie o podłączenie sygnału w motorowerze, wraz z linkiem do schematu instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA