logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX5012Z - Ciemny obraz i linie powrotu po naprawie przetwornicy

sjan1 12 Gru 2003 00:55 1590 3
REKLAMA
  • #1 434113
    sjan1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z dosyć starym ale jeszcze całkiem niezłym telewizorem Samsung CX5012Z.
    Uległ uszkodzeniu kondensator w przetwornicy 100uF/400V.
    Wymieniłem go i wszystkie inne w przetwornicy ponieważ one też w dlugim użytkowaniu potraciły swoje wartości.
    Telewizor po napwawie prawidłow zastartował ale wystąpił problem.
    Po włączeniu obraz jest strasznie ciemny po kilku minutach dochodzi do swojej normy a następnie się rozjaśnia aż do tego stopnia że widoczne są
    linie powrotu.
    Po wyłączeniu pilotem na kilka minut i włączeniu go obraz jest prawidłowy a nastepnie znów sytacja się powtarza
    Napięcia w przetwornicy są prawidłowe i nie zmieniają sie.
    Może ktoś spotkał sę z tym problemem i może ktoś ma schemat tego odbirnika bo jakoś nie mogę go nigdze przyuważyć.
  • REKLAMA
  • #2 434123
    brodzik
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sprawdż napięcie zasilające wzmacniacze wizyjne (około 200V) i elko filtrujące to napięcie (żródłem tego napięcia jest trafopowielacz)
  • REKLAMA
  • #3 434456
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    :arrow: Spróbuj ruszyć regulator napięcia drugiej siatki kineskopu na trafopowielaczu, czasami one przerywają i występuje taki efekt.
  • #4 434898
    asanders
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Witam
    Miałem takie same objawy nie pamiętam modelu. Po przelutowaniu płytki PK i wymianie kondensatora w filtracji napięcia siatki drugiej problem ustąpił
REKLAMA