logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX558WT - Jak naprawić ciemny, zamglony obraz i linie powrotów?

majsterek 14 Sty 2005 12:38 2542 8
REKLAMA
  • #1 1137375
    majsterek
    Poziom 25  
    Ocena: 70
    A więc od początku:
    1. Czytałem forum i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na występujące uszkodzenie.
    2. Miałem w tym tv uszkodzony pion. wymieniłem scalaka kondensatory przy nim rezystor bezpiecznikowy w gałezi zasilania pionu i diodę również w tej gałęzi. Wymieniłem elka w przetwornicy, ustawiłem 125V.Telewizor ruszył. Piękny obraz wszystko ok.
    3. Na następny dzień klient sygnalizuje że coś się dzieje z kolorami, że obraz jest mdły. Zanim się do klienta wybrałem minęło dwa dni. zachodzę a tam obraz ledwo widoczny, blade mleko z przewagą różowego i niebieskiego oraz linie powrotów.
    4. Wymieniłem wszystkie elka za przetwornicą, po wtórnej stronie trafa WN, elki na PK, elka na 12V i 175V. Luty przejrzane, regulacja pilotem i na trafie nic nie daje. napięcie na katodach w granicach 140v.
    Już nie mam pomysłów. wymienić matryce tda 3505? A może tda 2579 tworzy zły sygnał SC?
    Może ktoś spotkał się z takim uszkodzeniem?
    Kinol chyba się nie uszkodził w ciągu dwóch dni(żarzenie jest)
  • REKLAMA
  • #2 1137650
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Podmień podstawkę pod kineskop
  • REKLAMA
  • #3 1139060
    majsterek
    Poziom 25  
    hmmmm. no tego nie próbowałem. To jest sprawdzona wiadomość (miałeś takie samo uszkodzenie i naprawiłeś) czy przypuszczenie?
  • REKLAMA
  • #4 1139103
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Na brak ostrości są 3 możliwości kineskop,trafo lub podstawka przerabiałem wszystkie a podałem najtańszą i najprostzrą przyczynę zaśniedziały iskrownik w podstawce.
  • #5 1139136
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Też miałem przypadek z podstawką . Po rozebraniu była zzieleniała przy S3
  • #6 1139877
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Miejmy nadzieję ,że wszyscy zrozumieli S3 to pewnie G2
  • REKLAMA
  • #7 1143425
    majsterek
    Poziom 25  
    usterka zdiagnozowana. dzięki wszystkim za pomoc. niestety kineskop do wymiany. płyta na innym kinolu pracuje znakomicie
  • #8 1143704
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Telo napisał:
    Miejmy nadzieję ,że wszyscy zrozumieli S3 to pewnie G2

a mi sie zawsze zdawało ze S3 to ostrość a G2 to siatka druga:))
  • #9 1143851
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Ok napewno tak miało być
    S3-ostrość.
    G2-siatka druga.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Samsung CX558WT wystąpił problem z ciemnym, zamglonym obrazem oraz liniami powrotów po wcześniejszej naprawie uszkodzonego pionu, obejmującej wymianę scalaka, kondensatorów, rezystora, bezpiecznika i diody w gałęzi zasilania pionu oraz elka w przetwornicy. Po początkowym poprawnym działaniu obraz stał się mdły, z przewagą różowego i niebieskiego oraz widocznymi liniami powrotów. Wymieniono kolejne kondensatory elektrolityczne, sprawdzono lutowania i napięcia katod (około 140 V), regulacje pilotem i na transformatorze nie przyniosły efektu. Pojawiły się podejrzenia uszkodzenia matrycy TDA3505 lub układu TDA2579 generującego sygnał SC, jednak ostatecznie diagnoza wskazała na uszkodzony kineskop. Wskazano, że przyczyną braku ostrości i zamglenia może być również podstawa kineskopu z zaśniedziałym iskrownikiem (S3, czyli elektroda ostrości), co potwierdzono na przykładzie podobnych usterek. Po testach płyta działała poprawnie z innym kineskopem, co potwierdziło konieczność wymiany kineskopu w Samsung CX558WT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA