logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec HPC-360-202 - zasilacz nie uruchamia komputera, ale działa poza nim

fuzzy123 17 Gru 2007 00:28 1631 4
REKLAMA
  • #1 4595984
    fuzzy123
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z ww zasilaczem. Działał sobie całkiem ładnie aż do dziś. Zostawiłem kompa włączonego, gdy wróciłem zdawał się być wyłączony (zachowywał się jak wyłączony, tylko świeciła się dioda power na obudowie). Po odłączeniu i włączeniu zasilania nic się nie dzieje. Nawet dioda na obudowie się nie świeci, za to świecą się ledy na płycie głównej (np. od karty sieciowej). Podłączyłem drugi zasilacz wszystko gra. Chiefteca wyjąłem , zwarłem czarny i zielony, odpaliłem, pomierzyłem miernikiem i niby wszystko jest ok. Czy ktoś ma jakiś pomyśł jak przywrócić zasilacz do normalności?

p.s. zasilacz z pc działał w swojej konfiguracji 4 lata.
  • REKLAMA
  • #2 4595990
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Sprawdź go pod obciążeniem, może któreś napięcie "siada".
    Sprawdź czy na styku 8 (power_good, szary) jest 5V po włączeniu zasilacza. Jeśli tego napięcia nie ma, płyta nie będzie chciała wystartować.
  • REKLAMA
  • #3 4596011
    fuzzy123
    Poziom 2  
    Pod obciążeniem (nagrywarka) napięcia ok.
    pgood jest 5,14V, z obciążniem 5,07V

Bez komputera zasilacz 'piszczy', po chwili włącza się wiatrak.
    Po podłączeniu do komputera cisza, wiatrak nie wstaje.
    Przed chwilą zauważyłem jeszcze jedną rzecz - zasilacz leżał godzinkę nieużywany, po czym podpiąłem go do PC.
    Zaczął piszczec i zajęło mu kilka (naście) sekund żeby rozświetlić diody na płycie głównej - czyżby to po prostu była wina kondensatorów?
  • REKLAMA
  • #4 4597308
    tooomek77
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mam podobny problem z zasilaczem Chieftec 420W, po włączeniu zapala się dioda 'POWER" na obudowie i trzeba poczekać niekiedy kilkanaście sekund zanim system ruszy, czasem nie chce ruszyć. Pomaga natomiast wyłączenie i włączenie ponowne zasilacza przy jednoczesnym trzymaniu przycisku POWER.
  • #5 4597377
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    fuzzy123 napisał:
    Pod obciążeniem (nagrywarka) napięcia ok.
    pgood jest 5,14V, z obciążniem 5,07V

Bez komputera zasilacz 'piszczy', po chwili włącza się wiatrak.
    Po podłączeniu do komputera cisza, wiatrak nie wstaje.
    Przed chwilą zauważyłem jeszcze jedną rzecz - zasilacz leżał godzinkę nieużywany, po czym podpiąłem go do PC.
    Zaczął piszczec i zajęło mu kilka (naście) sekund żeby rozświetlić diody na płycie głównej - czyżby to po prostu była wina kondensatorów?

Tak, to może być wina wyschniętych kondensatorów, powymieniaj elektrolity, jeśli zasilacz ma kilka lat to raczej mu się to przyda.
REKLAMA