logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI 3320 – migający ALARM, brak reakcji mechaniki, przepalanie bezpiecznika po naprawie

robbys 17 Gru 2007 10:16 2207 1
REKLAMA
  • #1 4596393
    robbys
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam drukarkę jak w temacie i jest problem który może się wydawać banalny. Przed jej rozkreceniem na panelu sterowania świeciły się tylko diody POWER i ALALRM, gdzie ten drugi migał jednostajnie. Wykręciłem płytkę elektoniki (ta z gniazdem CETRONICS,...), przyjżałem się jej i nic nie stwierdziłem by jakiś element był przepalony lub cś podpbnego.
    Brak reakcji karetki, wałka papieru i tego wszytkiego jak to normalnie powinno wygladać.
    Po włożeniu tejże plytki, przepalił się bezpiecznik - to go wymieniłem i na panelu żadnego obajwu o którym piszę napisałem powyżej.
    Odłoczyłem taśmy od karetki i panelu a następnie przy właczonym zasilaniu podłączam te taśmy które są podpinane do płyty głównej (tej z gdzie jest bezpiecznik). Objaw jest taki że jest bezpiecznik który jest przy transfomatorze odłącza zasilanie. Podłaczam tą dolną taśmę do złącza i wtedy mam taki objaw a w przypadku gdy podłączam tą dłuższą na panelu mam stałe świecenie ALARM. Według mnie to ta płytka jest uszkodzona i do wymiany. Może ktoś potwierdzi mój wniosek.
    Dzięki z góry.
    robbys
  • REKLAMA
  • #2 4596431
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Opis taki że może być wszystko uszkodzone. Poczytaj serwisówkę, w niej dokładnie jest opisane co trzeba więcej zrobić przy migającym alarmie. Jeśli miga alarm to na pewno świeci się coś jeszcze oprócz power.
    Przy włączonym zasilaniu podłączasz taśmy :D , a nie zauważyłeś że na obu płytach są procesory, a na tej leżącej jest pamięć z której wgrywany jest program sterujący przy starcie ?? Moim zdaniem po takiej operacji uszkodzone są na teraz obie elektroniki. Ściągnij serwisówkę w niej są schematy tych elektronik, będziesz mógł coś więcej zdiagnozować.

Przenoszę do początkujących.
REKLAMA