logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby

mistrzluk 17 Gru 2007 19:14 2586 4
REKLAMA
  • #1 4598003
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, zrobiłem sobie drobny układzik (jak w załączniku) czyli procesor atmega128L i wyświetlacz LCD 8x2 na standardowym sterowniku. Chce się jakoś do niego zabrać ale za bardzo nie wiem co i jak i czym. Posiadam do tego układu również programator pod LPT który był uzywany na Ponny Prog czy jakoś tak (i działał pozytywnie), wiem że przy wgrywaniu programu w procek trzeba ustawić fusbity (czy jakoś tak) ale najpier trzeba mieć program w wersji *.hex lub *.bin
    Chciał bym odpalić na wyświetlaczu np u góry napis "hallo" a na dole " world" wiem że potrzebował bym np AVR studio ale jak to napisać w nim i co jak w nim robić to dla mnie czarna magia.

Chodzi o to czy mógł by ktoś "ktokolwiek" napisać mi po koleji co włączyć, co napisać (np krutki program na którym mógł bym opierać swoją wiedze - najlepiej w języku C lub C++ bo jest mi troche zrozumiały) - kiedyś programowałem na zajęciach procki 8051 ale AVR to dla mnie nowość.
    Był bym bardzo wdzięczny, a gdyby ktoś chciał to mogł bym kupić od kogoś program czy kod programu gdy rozbuduje mój projekt (chce rozszezyć w najblizszym czasie moj projekcik o czujnik pola magnetycznego i małą klawiaturke). Wielkie dzięki za jaką kolwiek pomoc. Pozdro!
    Załączniki:
    • atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby uklad.jpg (56.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4598071
    Srubol
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Jeśli jesteś zielony w programowaniu AVR to proponuje jakiś kurs, na necie jest tego mnóstwo asemblera jak i C, lub w formie książkowej polecam wydawnictwo www.btc.pl.
    Ponieważ jeszcze nie znasz rodziny AVR to radze nie bawić sie fuse-bitami no chyba ze jesteś pewny co robisz.
  • REKLAMA
  • #3 4599638
    DosinskY
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Hmmm...a co z dopasowaniem poziomów napięć? 128L śmiga na 3,3V a LCD zapewne na 5V. Na forum podano już wiele prostych rozwiązań tego problemu. Osobiście kiedyś stosowałem specjalizowany układ MAX3000 i mogę polecić (dopasowanie poziomów między uC 5V a kartą MMC 3,3V).

Co do programu...w dokumentacji od HD44780 jest opisany sposób inicjalizacji wyświetlacza, wysyłania do niego danych itp. Mogę też polecić kurs z Elektroniki Praktycznej "Podstawy projektowanie układów mikroprocesorowych" rozpoczynający się od numeru 3/2003. W części szóstej opisana jest w bardzo przystępny sposób obsługa wyświetlaczy z HD44780. Co więcej wszystkie przykłady są na '51, które znasz.
    Mimo wszystko proponowałbym zaczęcie przygody z nową rodziną od spraw łatwiejszych...np migająca dioda. Poznasz przy tym architekturę, rejestry itp. Migająca dioda to mój ulubiony program przy uruchamianiu nowych uC i sprawdzania czy wszystko działa jak należy ;)
  • REKLAMA
  • #4 4600653
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, ten 128L ma zakres napięć od 3,3 do 5,5V, a ja używam go na 4,99V wyświetlacz też na 5V, niestety nie mogę zacząć od procka i diody, bo rzucono mnie na głęboką wodę i mam już gotowe urządzenie tzn. na razie mam obsłużyć wyświetlacz LCD podłączony do procka i fajnie by było gdyby ktoś pokazał mi, jak to zrobić w najprostszy sposób, najlepiej w języku C (bo jest mi trochę zrozumiały). Także dalej stoję w kropce. A to, że jest tego mnóstwo na forum, to jestem tego świadom, bo czytałem, ale dla mnie tekst "ustawić odpowiednie wyprowadzenia do odpowiednich bitów" czy coś takiego to czarna magia, bo nawet nie wiem jak, co i z czym.... Zaopatrzyłem się już w AVRStudio i zastanawiam się, co dalej...
  • #5 4604935
    DosinskY
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Cytat:
    ten 128L ma zakres napiec od 3,3 do 5,5V

Moje niedopatrzenie :D

Co do obsługi wyświetlacza w C - ja używam płatnego CodeVisionAVR i wykorzystuję gotowe funkcje do wyświetlacza. Mogę podesłać Ci moje procedury w assemblerze. Skoro znasz asm '51 to nie będziesz miał problemów z asm AVR....w związku z czym przetłumaczenie na C nie powinno być ogromnym problemem. Jakby co to pisz na priv i podeślę.
REKLAMA