logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk ST360015A widoczny jako 32GB zamiast 60GB - jak to naprawić?

mirekk63 18 Gru 2007 00:22 1795 6
REKLAMA
  • #1 4599322
    mirekk63
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich :)
    Otrzymałem kompa do zainstalowania i tu zaczął sie mój problem, kolega sam coś już robił bo dysk jest jak wygląda z opisu 60G a fdisk i PM8 widzi go jako 32G. Nadmienię jeszcze że żadnego systemu ani 98, ani XP na nim nie mogę postawić. Cały sprzęt dość stary PIII 1,1G , płyta CLAYTON , 512RAM. Jeśli ktoś ma dla mnie wskazówkę będę bardzo wdzięczny.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4599357
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Zobacz czy dysk nie ma zworki ograniczającej pojemność. Jeśli nie ma, możliwe że bios jest za stary i nie umie zaadresować tak dużego dysku.
  • REKLAMA
  • #3 4599537
    mirekk63
    Poziom 11  
    Niestety nie ma takiej zworki ale wcześniej był widziany jako 60Gbo miał zainstalowany system XP, przed kombinacjami kolegi. Pojawiał sie niebieski ekran i postanowił przeinstalować system, ale trochę mu nie wyszło. W biosie dysk jest rozpoznawany, tylko pokazuje zbyt małą pojemność. No i dlaczego nie mogę postawić żadnego systemu :(
  • REKLAMA
  • #4 4599721
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Uzyj HdTune i daj screen'a z zakladki Health.
    Co do pojemnosci to sprobuj uzyc Mhdd, komenda nhpa.
  • REKLAMA
  • #5 4599848
    mirekk63
    Poziom 11  
    No tak ale muszę postawić system lub podłączyć do innego kompa na którym będę miał zainstalowanego hdtune. Najbardziej martwi mnie brak możliwości postawienia windy :( ale jak postawie 98 to będę miał problem ze sterami bo to płyta Clayton i sterów brak, a stron a producenta nie działa. Nadmienie że ten sprzęt ma być podarowany rodzinie której sie nie przelewa a dzieci marzą o klawiaturze pod choinką :) tak że próbuje im wymalować uśmiech na twarzy

17:20
    Ok dysk po MHDD wrócił do soich parametrów natomiast nadal pozostaje problem z brakiem możliwości zainstalowania windy^^ ani 98 ani XP nie chce sie zainstalowac :( musze pomyśleć czyżby coś w BIOSIE?
  • #6 4600337
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4602126
    mirekk63
    Poziom 11  
    Dzieciaki będą sie cieszyć :) :) :)
    Winda XP stoi i to stabilnie niestety przyczyną był rozkopany BIOS no i padnięta bateria. Dzięki wszystkim, którzy mieli ochotę pomóc do was też dzieciaki się uśmiechają.
    Jeszcze raz dzięki pozdrawiam i Wesołych Świąt :D
    PS Kolobos prosiłeś o skrina wiec go załączam, ale wszystko jest OK!
    Dysk ST360015A widoczny jako 32GB zamiast 60GB - jak to naprawić?
    https://obrazki.elektroda.pl/80_1198009660.png

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył dysku twardego Seagate ST360015A, który był widoczny jako 32GB zamiast faktycznych 60GB. Przyczyną mogły być ograniczenia BIOS-u płyty głównej Clayton na starym sprzęcie (Pentium III 1,1 GHz, 512 MB RAM) lub ustawienia zworki ograniczającej pojemność dysku, jednak zworka nie była obecna. Dysk był wcześniej widziany poprawnie jako 60GB z zainstalowanym systemem Windows XP, lecz po próbach reinstalacji systemu pojawiły się problemy z rozpoznaniem pojemności i instalacją systemu (Windows 98 i XP). Zalecano użycie narzędzi diagnostycznych MHDD (komenda nhpa, 2xF4) oraz HDTune do sprawdzenia stanu dysku i SMART. Ostatecznie problemem okazał się uszkodzony BIOS oraz rozładowana bateria CMOS, co po naprawie i resetowaniu BIOS-u pozwoliło na stabilną instalację Windows XP i prawidłowe rozpoznanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA