Mam problem z tym urządzeniem i chciałem zacząć od resetu bo wydaje mi się że zgłupiał program sterujący. Nie mam i nie mogę znaleźć manuala. Proszę o pomoc.
Z tego co pamiętam w serwis wchodzimy naciskając klawisz do wprowadzania danych (menu) i tzw hasz. a w serwisie już poruszając się strzałeczkami znajdujemy funkcję clear, zatwierdzamy, strzałeczkami na all i też zatwierdzamy. Proponuję ale wcześniej wydrukować sobie listę ustawień i telefonów żeby nie było problemów. Napisz co się dokładnie dzieje z tym faxem.
Fax nie pobiera z podajnika oryginałów. Problem polega na tym, że rolka poboru kręci się przeciwnie do normalnego ruchu papieru, czyli...odwrotnie. Zatem urządzenie chce raczej wypchnąć kartkę a nie ją pobrać
Nie koniecznie. Rolka pobierania kręci się zawsze w przeciwną stronę w momencie włożenia oryginału. Natomiast po naciśnięciu klawisza start powinna kręcić się prawidłowo. Jeżeli się nie kręci w ogóle to sprawdż sprzęgło napędu tej rolki bo bardzo często pęka tam sprężyna. Sprzęgło te znajduje się pod tym plastikiem osłaniającym rolki. Jak to nie będzie to to napisz będziemy kombinować dalej
Koledzy doceniam wasze starania, ale wyraźnie napisałem, że rolka się kręci tylko nie w tą stronę. Słuszność w tym momencie ma kolega TECHNO-PRINT bo faktycznie rolka tylko przy wkładaniu oryginału kręci się odwrotnie później jest już ok. Rozbiorę jeszcze raz cały podajnik i przeczyszczę oraz sprawdzę docisk rolki pobierającej bo mam wrażenie, że jest trochę luźna i nie dociska papieru.
Tak rolka się kręci już w poprawną stronę ale nie bierze papieru i nie jest to spowodowane zużyciem czy zanieczyszczeniem. Niepokoi mnie zbyt duży moim zdaniem luz tej rolki. Podejrzewam, że rolka oderwała się z mocowania. Dzisiaj rozbiorę cały podajnik i zobaczę.
Zadam może głupie pytanie - czy oryginał jest trochę wciągany i staje "okoniem" czy wogóle nie ma ruchu w dół? To bardzo ważne bo mogą być dwie różne usterki.
Pozdrawiam
Przepraszam za długą nieobecność na forum, ale miałem małe kłopoty z kilkoma kwestiami, które nagromadziły mi sie na koniec roku. Faks jest już sprawny, nie pamiętam co zrobiłem chyba był złamany plastikowy wałek na którym jest osadzona gumka poboru papieru. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pozdrawiam serdecznie.
✨ Dyskusja dotyczy problemu z faksie Canon L220, który nie pobiera papieru z podajnika oryginałów. Użytkownik podejrzewał błąd w oprogramowaniu i chciał wykonać reset urządzenia, jednak problem okazał się mechaniczny. Rolka pobierająca papier obracała się w niewłaściwym kierunku podczas wkładania oryginału, co jest normalne, ale później powinna kręcić się prawidłowo. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie sprzęgła napędu rolki, w szczególności pękniętą sprężynę oraz luz i niedostateczne dociskanie rolki do papieru. Sugerowano także sprawdzenie gumki separatora. Ostatecznie problemem okazał się złamany plastikowy wałek, na którym osadzona jest gumka poboru papieru. Po jego wymianie faks działał poprawnie. Instrukcja resetu nie była dostępna, a rozwiązanie problemu wymagało demontażu podajnika i kontroli elementów mechanicznych.