logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON FC220 - brak reakcji czujnika papieru, wciąga papier przed startem wózka

BOGUSS4 20 Wrz 2007 15:36 1611 4
REKLAMA
  • #1 4303284
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam

Jest problem z w/w kserem.
    Mianowicie przestał reagować czujnik papieru i podczas naciśnięcia przycisku start wciąga papier a nie czeka na start wózka z dokumentem.
    Przy siłowym przytrzymaniu papieru i puszczeniu po starcie wózka ksero wychodzi prawidłowe.
    Nieznam się wogóle na w/w sprzęcie choć elektronika nie jest mi obca.
    Wymieniłem czujnik nic nie pomogło. Impulsy na papier są prawidłowe jednak na zbyt skomplikowany montaż powierzchniowy nie dałem rady rozgryść idei działania i sterowania silnikiem wciągania papieru.
    Proszę o sugestie do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #2 4303316
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    masz raczej problem ze sprzegłem registracji które ciągnie i nie czeka na start szyby
  • REKLAMA
  • #3 4303355
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Prosiłbym coś więcej na ten temat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4303459
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    BOGUSS4 napisał:
    Przy siłowym przytrzymaniu papieru i puszczeniu po starcie wózka ksero wychodzi prawidłowe.

Imitujesz w ten sposób działanie sprzęgła wałka synchronizującego ruch papieru z ruchem wózka. Zatrzymaj maszynę zaraz po wciągnięciu papieru. Otwórz pokrywę z cartridgem. Papier zobaczysz leżący na wałku napędzanym poprzez sprzęgło, które właśnie jest podejrzane o uszkodzenie/zabrudzenie. Dobrej zabawy przy demontażu. R
  • #5 4303743
    BOGUSS4
    Poziom 16  
    Dzięki.
    Strzał w dziesiątkę.
    Rozruszałem nieco ten wałek i dalsze kółko na nim i zaczęło działać prawidłowo.
REKLAMA