logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel OP 7 - DP zawiesza się, brak komunikatów na wyświetlaczu po włączeniu

pcpam 19 Gru 2007 08:53 1187 5
REKLAMA
  • #1 4603053
    pcpam
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Panel pracował w urządzeniu kilka lat ok.
    I tu nagle "zawiesił sie"
    Po włączeniu zasilania wszystkie klawisze, diodki informacyjne i wyświetlacz podświetlony ale bez żadnego komunikatu...

Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 4605244
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Ciężki temat, ale potrzebuję odpowiedzi na:
    1. Czy panel przynajmiej wyświetla wersję oprogramowania(bios).
    2. Czy sterownik, do którego podłączony jest panel zachowuje się normalnie, tzn, czy jest w trybie "run".
    3. Czy operator maszyny, mimo tego, że nic nie widzi na ekranie, za pomocą klawiszy funkcyjnych, z doświadczenia może uruchomić maszynę?

A teraz moje sugestie:
    1. Jeśli spełniony jest warunek z pkt.1, a program "wisi", proszę rozebrać panel i na chwilę zewrzeć baterię kondensatorową na płycie.
    2. Jeśli spełniony jest warunek z pkt. 2 i 3, a na ekranie nic nie widać - za pomocą programu ProSave jak najszybciej zgrać oprogramowanie, zakupić nowy panel i zgrane oprogramowanie wgrać do nowo zakupionego panela.
  • REKLAMA
  • #3 4606504
    pcpam
    Poziom 11  
    Niestety probowałem już tych 2 metod i nic...
    Panel po włączeniu zasilania nie startuje tylko włącza sie podświetlanie i nic sie na wyświetlaczu nie pokazuje nawet wersja biosu. Nie moge też zgrać danych ...
  • REKLAMA
  • #4 4606612
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam

Z uszkodzonego panela niczego pan nie zgra. Proponuję przesłanie do
    naprawy do nas. Prawdopodobny koszt to 400zł + VAT. Panel po naprawie będzie dalej zawierał istniejący program. Wszystkie dane na naszej stronie:

www.omega-e.pl

Leszek
  • REKLAMA
  • #5 4606927
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Nie wiem, w jaki sposób Kolega komunikował się z panelem za pomocą programu ProSave. Żeby komunikacja była możliwa należy nacisnąć przyciski "strzałka góra"+ ESC i włączyć zasilanie panela. Dopiero wtedy możliwe jest zgranie oprogramowania.
  • #6 4609785
    pcpam
    Poziom 11  
    tak właśnie próbowałem sie komunikować ( strzałka+ESC) liczyłem że może wyświetlacz tylko padł.. Ale to coś poważniejszego jednak...
REKLAMA