logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens OP17 naprawa. Po włączeniu podświetla się wyświetlacz. Koszt naprawy?

tytus2005 31 Paź 2006 19:15 3181 7
  • #1 3173498
    tytus2005
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    panel odmówił współpracy wydając nieprzyjemny zapaszek spalenizny.
    Jedynie tylko po włączeniu podświetla się wyświetlacz.
    Wie ktoś gdzie można naprawić taki panel?
    Ile to moze kosztować?
    pozdrawiam
  • #2 3173649
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Uszkodzeniu uległ najprawdopodobniej układ zasilacza - być może odwrotnie podłączyłeś zasilanie albo coś podobnego. Osobiście udałbym się do serwisu, gdzie naprawiają monitory komputerowe lub telewizory. Jeśli czujesz się na siłach to możesz spróbować zajrzeć do środka i odnaleźć źródło siwego dymu. Jak masz cyfrówkę to trzepnij jakieś zdjęcie uszkodzenia na forum to może coś wymyslimy.
  • #3 3173888
    tytus2005
    Poziom 10  
    Cyfrówki niestety brak :(
    zasilanie było podłączone prawidłowo, ten wariant odpada.
    Rozebrałem panel (tylko 5zatrzasków) ale nigdzie śladu upalenie lub nadtopienia układu, przejrzałem centrymetr po centymetrze bardzo dokładnie.
    pzdr
  • Pomocny post
    #4 3178138
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Proponowałbym najpierw spróbować wykonać backup oprogramowania za pomocą bezpłatnego programu Siemensa ProSave. W tym celu należy zainstalować program ProSave na PC i połączyć panel za pomocą kabla, którego schemat podaję w załączniku.
    Podaję kolejność czynności:
    1. Połączyć panel z PC za pomocą kabla(nie włączać zasilania panela)
    2. Uruchomić program ProSave - wybrać typ panela.
    3. Trzymając przyciski na panelu "strzałka góra + ESC" włączyć zasilanie panela. Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis o gotowości do transmisji danych do PC.
    4. Uruchomić w programie opcję "backup".

Jeśli transfer pójdzie nawet pomimo tego, że nie pojawi napis, o którym wspomiałem powyżej, to znaczy, że panel żyje.

Uwaga:
    Jednoczesne przytrzymanie przycisków "strzałka prawo+strzałka dół+ESC" i w tym momencie włączenie zasilania spowoduje bezpowrotną utratę oprogramowania.
    Załączniki:
    • SiemensKabel OP.zip (4.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3178673
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Hmm.... mało prawdopodobne aby udał się transfer
    danych ze spalonego panelu do komputera.
    Ja osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem
    uszkodzenia. Mogło by to być możliwe jedynie
    w przypadku uszkodzonego wyswietlacza.
    Wszystkie naprawy wyświetlaczy OP i innych
    wykonywaliśmy z programem na pokładzie (niestety)
    Mogę się podjąć takiej naprawy. Kontakt na stronie
    www.omega-e.pl

pzdr

Leszek
  • #6 3179117
    tytus2005
    Poziom 10  
    Dzięki edwaku,
    ale próbowałem już wszystkiego, poprostu chyba któryś scalak umarł.
    Pozdrawiam
  • #7 3184954
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    W tym momencie nie potrafię nic Ci poradzić. Pozostaje tylko zakupić nowy panel(ok. 4000zł) i wgrać do niego oprogramowanie, pod warunkiem, że takowe posiadasz. Jeśli nie, to należy napisać nowe w programie ProTool, lub zwrócić się do producenta maszyny z prośbą o przesłanie oprogramowania do tego typu maszyny. Producent maszyny bez problemu powinien przesłać oprogramowanie e-mailem.
    Jeszcze jedna możliwość - na Forum zgłosiła się osoba, która potrafi naprawiać te panele i oczekuje na propozycje. Być może potrafi to zrobić.
  • #8 3186529
    mmp21617
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Posiadam taki panel nowy do odsprzedania za nieduze pieniadze, a poza tym postaram sie sciagnac aplikacje ze starego. Kontakt rias{et}rias.pl.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Panel Siemens OP17 po włączeniu podświetla wyświetlacz, ale nie działa poprawnie i wydaje zapach spalenizny. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie układu zasilacza lub scalaka, choć brak widocznych śladów przepalenia wewnątrz panelu. Zalecane jest skorzystanie z serwisu naprawiającego monitory lub telewizory. Proponowano wykonanie backupu oprogramowania za pomocą programu Siemens ProSave, łącząc panel z komputerem przez specjalny kabel i uruchamiając odpowiednią procedurę, co pozwala sprawdzić, czy panel jest nadal aktywny. Transfer danych ze spalonego panelu jest mało prawdopodobny, a naprawy wyświetlaczy OP zwykle wymagają zachowania oryginalnego oprogramowania. W przypadku braku możliwości naprawy pozostaje zakup nowego panelu (około 4000 zł) i wgranie oprogramowania, które można uzyskać od producenta maszyny lub napisać samodzielnie w ProTool. Na forum dostępne są także oferty sprzedaży nowych paneli oraz propozycje pomocy w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA