logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CK 542 ZSE - Rezystor 5.6R 7W pali się po wymianie, co dalej?

AdioElektronik 19 Gru 2007 18:21 1424 6
REKLAMA
  • #1 4604712
    AdioElektronik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam!
    Gdy podłączyłem TV do prądu... zero reakcji. Po chwili znalazłem uszkodzony rezystor (5.6R 7W) Wymieniłem go na nowy, podłączyłem TV do pradu i ten rezystor sie spalił... zwarć na płytce niema... sam juz niewiem co mogło sie jeszcze uszkodzić... może wezme jeszcze wymienie wszystkie elektrolity na stronie pierwotnej zasilacza?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4604732
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Masz zwarcie,omomierz pozwoli je znalezc.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 4604779
    AdioElektronik
    Poziom 15  
    no właśnie też tak myślałem.... omomierz pokazuje ok 2R... ale niewiem z czym moze być problem. Może trafo bo na uzwojeniu jest właśnie 2R (miedzy + a GND)

Moderowany przez Mirek Z.:

Proszę zmienić tytuł tematu zgodnie z p.11 i 11.1 regulaminu.
    Na Forum należy stosować się do zasad pisowni - regulamin p.15.
    Nie stosujemy ozdobników - p.11.2 regulaminu.

• REKLAMA
  • #4 4604803
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Trafo zostaw,sprawdz mostek i klucz przetwornicy,ogolnie polprzewodniki.
  • REKLAMA
  • #5 4605004
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Sprawdź tranzystor klucz oraz diodę w jego kolektorze.
  • #6 4606422
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Diody i kondensatory w mostku prostowniczym sprawdziłeś i elektrolit duży sieciowy .
  • #7 4608045
    AdioElektronik
    Poziom 15  
    Elektrolit sprawny choć troche "powyginany" od ciepła, gdyż ma sąsiada - Rezystor 7W, co do klucza to mierząc pokazuje małą rezystancje ok 1R wiec to chyba była główna usterka....

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za niewykonanie zaleceń moderatora w poprzednim wpisie. Wielokropek w tym poście również jest ozdobnikiem - p.11.2 regulaminu.
    Zalecenie zmiany tytułu jest nadal aktualne. Np. na: Samsung CK 542SE - uszkodzony zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SAMSUNG CK 542 ZSE po podłączeniu do zasilania nie było reakcji, a rezystor 5.6R 7W uległ uszkodzeniu. Po wymianie rezystora na nowy, element ten ponownie się spalił. Pomiar omomierzem wskazał rezystancję około 2Ω między + a GND, co sugeruje zwarcie. Zalecane jest sprawdzenie mostka prostowniczego, klucza przetwornicy (tranzystora kluczowego) oraz diody w kolektorze tranzystora. Elektrolity na stronie pierwotnej zasilacza zostały zasugerowane do wymiany, jednak duży kondensator elektrolityczny był sprawny mimo odkształcenia termicznego. Niska rezystancja klucza (około 1Ω) wskazuje, że mógł on być główną przyczyną usterki. Brak zwarć na płytce poza wskazanym elementem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA