logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójna cewka z iskrą jałową i kąt wyprzedzenia zapłonu 90

kapilar 19 Gru 2007 20:04 1805 8
REKLAMA
  • #1 4605168
    kapilar
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam opracować do szkoły zagadnienie kąta wyprzedzenia zapłonu w silniku benzynowym z podwójną cewką zapłonową z iskrą jałową. Kąt wyprzedzenia zapłonu zmierzyłem lampą stroboskopową i wynika, że jest on równy 90 stopni. Wiem że tą wartość trzeba podzielić przez dwa, bo cewka jest podwójna i podaję na cylinder iskrę jałową. Mój nauczyciel-teoretyk nie przyjmuje tego tłumaczenia i twierdzi że pomiar jest źle zrobiony. Jak profesjonalnie wytłumaczyć że wynik uzyskany z lampy stroboskopowej równy 90 stopni to tak naprawdę 45 stopni?
  • REKLAMA
  • #2 4605355
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Taki kąt jest nie do przyjęcia, może na lampie stroboskopowej źle jest ustawione pokrętło potencjometru? Ustaw to pokrętło na zero. Pozdrawiam.
  • #3 4606070
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    iskra jest jednoczesnie na 2 swiecach , 1-4, 2-3 kat wyprzedzenia zaplonu na silniku pracujacym na wolnych obrotach wynosi najwyzej kilka stopni
  • REKLAMA
  • #4 4606131
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    90 stopni?!? A skąd ty wziąłeś taki wynik? Może najpierw sięgnij do parametrów technicznych wybranych kilku silników i wtedy będziesz miał świadomość, ile taki kąt z reguły wynosi.
    Co ma ilość wyjść z cewki do kąta wyprzedzenia? Weź sobie za przykład silnik z malucha, gdzie zmieniono układ rozdzielaczowy na bezrozdzielaczowy. Zwróć uwagę na przestawienie cyklu pracy cylindrów, kąt wyprzedzenia zapłonu...
  • REKLAMA
  • #5 4606166
    Smilox
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    wyobraź sobie pracę silnika z takim kątem i sam sobie odpowiedz dlaczego to nie jest dobry wynik... :) może źle odczytałeś wynik i wynosi on 9,0 stopni? ;)
  • #6 4606616
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Może to koliduje z prawami ucznia ale sugeruję, że nauczyciel ma rację. Nie pojmuję dlaczego tobie nie przeszkadza takie stwierdzenie jak wyprzedzenie 90•. O ile wiem wyprzedzenie 30 • jest rekordowe i raczej niestosowane. A poza tym cóż to takiego zagadnienie kąta wyprzedzenia zapłonu? A więc trzeba będzie sięgnąć do lektury oraz wykonać poprawne pomiary.
  • REKLAMA
  • #7 4606824
    kapilar
    Poziom 10  
    a ja o ile się dowiedziałem z książek to wiem że kąt wyprzedzenia zapłonu może wynosić nawet 48*, co by odpowiadało w przybliżeniu 90*/2=45*. Pomiar wykonany został pod okiem doświadczonego mechanika, który twierdzi że takie wyniki można otrzymać dla podwójnych cewek z iskrą jałową. Wynik jest poprawny tylko trzeba dobrze go zinterpretować. Pomiar był prowadzony przy obrotach 1800...2000 obr/min.
  • #8 4606874
    Smilox
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Możesz coś więcej powiedzieć o samym silniczku? Może to jakiś prototypowy model, albo przeznaczony specjalnie do eksperymentów i Twój nauczyciel nie mając o tym pojęcia myśli podobnie jak i większość użytkowników forum?
  • #9 4609976
    kapilar
    Poziom 10  
    taka jest gadka z teoretykami! klapki na oczy i nie ma innego rozwiązania! jeszcze tylko brakuje porady: "poszukaj na google.pl"!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy interpretacji pomiaru kąta wyprzedzenia zapłonu w silniku benzynowym wyposażonym w podwójną cewkę zapłonową z iskrą jałową. Pomiar wykonany lampą stroboskopową wskazał kąt 90°, jednak ze względu na podwójną cewkę i sposób generowania iskry jałowej, rzeczywista wartość kąta wyprzedzenia zapłonu powinna być interpretowana jako połowa tej wartości, czyli około 45°. Wskazano, że standardowe kąty wyprzedzenia zapłonu w silnikach benzynowych na wolnych obrotach są znacznie mniejsze (rzędu kilku do kilkudziesięciu stopni), a wynik 90° jest nietypowy i może wynikać z błędnej interpretacji pomiaru lub specyfiki układu zapłonowego. Pomiar był wykonany przy obrotach 1800–2000 obr/min pod nadzorem doświadczonego mechanika, co potwierdza poprawność wyniku, lecz wymaga właściwej interpretacji. Wskazano również, że nauczyciel kwestionuje ten wynik, co może wynikać z braku znajomości specyfiki podwójnych cewek i iskry jałowej. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące ustawienia lampy stroboskopowej oraz różnic w układach zapłonowych, np. w silniku z malucha po modyfikacji na układ bezrozdzielaczowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA