logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić górny zakres UKF w głowicy Zodiak?

Lecho 20 Gru 2007 11:03 3307 4
REKLAMA
  • #1 4606893
    Lecho
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Posiadam głowce UKF prawdopodobnie były one montowane do Zodiaków, które były wysyłane na zachód. Z informacji jakie posiadam są to głowice dwuzakresowe dolny i górny UKF. Po podłączeniu wg mnie pracuje poprawnie ale tylko w dolnym UKF-e i pytanie jak „zmusić” tą głowicę do pracy w górnym zakresie UKF. Na załączonych fotografiach oznaczyłem poszczególne piny jak była podłączana. Jeden pin (??) nie wiem do czego służy.

Bardzo proszę o sugestie.
    Jak uruchomić górny zakres UKF w głowicy Zodiak?Jak uruchomić górny zakres UKF w głowicy Zodiak?
  • REKLAMA
  • #2 4606928
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Na pin (??) podaj "masę" i sprawdz,jeśli to nie pomoże to ją odłącz i podaj dodatnie napięcie (z zasilania głowicy) przez jakiś rezystor 100-470Ω.
    Nie jestem pewny na 100% ale raczej ta druga opcja powinna być trafna.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4607004
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Kolego nie wprowadzaj w błąd bo to nie jest jedno zakresowa,widać na fotce że są dwie heterodyny!!! Więc po co?
    Autor napisał że były w "zodiakach" ale za
    granicę wysyłane.
  • #5 4607135
    Lecho
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Już wyjaśniam jest to głowica dwuzakresowa. Po podaniu napięcia przez opór 500Ω na pin (zaznaczony na fotografii kółkiem) był ułamany głowica „ruszyła” a jak chodzi SUPER. Pokrywa całe górne pasmo UKF.
    Jak uruchomić górny zakres UKF w głowicy Zodiak?

Próbę przeprowadziłem na Radmorze 5102 jeszcze Radmorek tak nie odbierał. Tylko nie wiem jeszcze jak podłączyć ARCz w Radmorze do tej właśnie głowicy.

Marian1981.02 WIELKIE DZIĘKI! za naprowadzenie mnie jak to podłączyć.
REKLAMA