logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV29 C3E – rozmyte kolory po włączeniu, podejrzenie układu korekcji dynamicznej

dorkapo 20 Gru 2007 16:53 1188 6
REKLAMA
  • #1 4607880
    dorkapo
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Mam nietypową usterkę. W odbiorniku Sony KV29 C3E występuje namagnesowanie kineskopu (kolory rozmyte na całym ekranie). Nie mogę mogę ustalić skąd się bierze. Obwód rozmagnesowujący działa prawidłowo. Rozmagnesowanie zewnętrzną cewką pomaga ale tylko do momentu wyłączenia odbiornika. Po ponownym włączeniu jest to samo. Podejrzewałem podmianę głośników wewnętrznych ale to nie to. Kolega elektronik podpowiedział że może się to pochodzić z ukł. korekcji dynamicznej. Ja się z niczym takim nie spotkałem więc pytam szanownych forumowiczów czy ktoś miał do czynienia z takową usterką?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4608441
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Albo go chociaż na próbę wylutuj (lub odłącz cewki) i włącz ponownie po wcześniejszym rozmagnesowaniu pętlą zewnętrzną.
  • REKLAMA
  • #4 4608573
    dorkapo
    Poziom 12  
    Pozystor w tym ukł. jest połączony szeregowo z przekaźnikiem, oczywiście próbowałem podmieniać oraz odłączać cewki rozmagnesowujące. Problem jest bardziej złożony. Wygląda tak jakby kineskop był trwale namagnesowany. Czekam na dalsze opinie
  • #5 4608656
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    Spróbuj tak:
    Wyłącz tv na noc z gniazda sieciowego. Jeśli nie pomoże, to musisz podstawić drugi pozystor. Potraktuj go pętlą zewnętrzną i wyłącz z sieci. A może przerwa w cewce? Choć mało prawdopodobne. Jeśli nie podstawisz nie będzie wiadomo co dalej.
  • #6 4608835
    dorkapo
    Poziom 12  
    Pętłą zewnętrzną próbowałem ale po ponownym włączeniu jest to samo. Spróbuję jeszcze z dwoma pozystorami.
  • REKLAMA
  • #7 4609932
    dorkapo
    Poziom 12  
    Niestety metoda z dwoma pozystorami nie sprawdziła się. Cekam na dalsze sugestie

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku Sony KV29 C3E występuje problem trwałego namagnesowania kineskopu, objawiający się rozmytymi kolorami na całym ekranie. Obwód rozmagnesowujący działa prawidłowo, a rozmagnesowanie zewnętrzną pętlą przynosi efekt tylko do momentu wyłączenia telewizora. Próby wymiany pozystora w obwodzie rozmagnesowującym oraz odłączania cewek nie rozwiązały problemu. Podejrzenia padły na układ korekcji dynamicznej, jednak brak jest potwierdzenia tej hipotezy. Sugerowano sprawdzenie lutów i stabilności połączeń w obwodzie rozmagnesowującym oraz ewentualną wymianę pozystora na cewkach. Próby z dwoma pozystorami również nie przyniosły poprawy. Problem pozostaje nierozwiązany, wymaga dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA