logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeglądać otoczenie sieciowe w Windows 98 SE? Błąd przeglądania sieci

esiox 13 Gru 2003 10:25 8635 17
REKLAMA
  • #1 435426
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Na systemie [WIN98SE] klikam na [otoczenie sieciowe] i nikogo niema po kliknięciu na [całą sieć] wyskakuje błąd [nie można przeglądać sieci].Pytanie co zrobić abym mógł przeglądać otoczenie sieciowe aby ktoś się w [otoczeniu sieci] ukazał
  • REKLAMA
  • #2 435564
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    A jaką sieć chcesz przeglądać? Jeśli nie jest sieć skonfig. to nicnie zobaczysz
  • #3 435849
    esiox
    Poziom 21  
    dowolną
  • #4 435867
    witek_p
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    esiox napisał:
    dowolną

:D rozwaliłeś mnie tym.
    Ale nieważne, jeżeli to jakaś zwykła osiedlówka to dodaj we właściwościach sieci udostępnianie plików i drukarek, po restarcie powinno działać, pamiętaj że i tak 98 ma problemy z otoczeniem i nie zawsze zobaczysz wszystkich.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 435904
    esiox
    Poziom 21  
    witek_p napisał:
    esiox napisał:
    dowolną

:D rozwaliłeś mnie tym.
    Pozdrawiam

po kliknięciu na [całą sieć] wyskakuje błąd [nie można przeglądać sieci].Pytanie co zrobić abym mógł przeglądać otoczenie sieciowe aby ktoś się w [otoczeniu sieci] ukazał
  • REKLAMA
  • #6 436071
    witek_p
    Poziom 16  
    witek_p napisał:
    Ale nieważne, jeżeli to jakaś zwykła osiedlówka to dodaj we właściwościach sieci udostępnianie plików i drukarek, po restarcie powinno działać, pamiętaj że i tak 98 ma problemy z otoczeniem i nie zawsze zobaczysz wszystkich.
    Pozdrawiam

Nie lubię sam siebie cytować, ale czy zwróciłeś uwagę na to co napisałem.
    Jak to zrobić:
    1. Prawym Przyciskiem myszy kliknąć na Otoczenie sieciowe;
    2. Właściwości.
    3. Udostępnianie plików i drukarek;
    4. Zaznaczyć Chcę mieć możliwość udostępniania innym moich plików;
    5. System dogra jakieś sterowniki z płyty instalcyjnej i poprosi o zrestartowanie;
    6. Zrestartować.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 436487
    esiox
    Poziom 21  
    nie powtarzał bym się gdyby twoja porada była skuteczna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • #8 436801
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    esiox napisał:
    Na systemie [WIN98SE] klikam na [otoczenie sieciowe] i nikogo niema po kliknięciu na [całą sieć] wyskakuje błąd [nie można przeglądać sieci].Pytanie co zrobić abym mógł przeglądać otoczenie sieciowe aby ktoś się w [otoczeniu sieci] ukazał
    A zainstalowałeś protokoły sieciowe?
  • #9 437060
    esiox
    Poziom 21  
    tak zainstalowałem protokoły sieciowe i nadal nic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #10 437190
    mARIOr.
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    WCZEŚNIEJ MIAŁEŚ OTOCZENIE SIECIOWE CZY DOPIERO STARTUJESZ. BO KIEDYS MIAŁEM TAKI PRZYPADEK KUMPEL MA POŁACZENIE RADIOWE I TEZ NIE MIAL OTOCZENIA SIECIOWEGO. PO ZAPYTANIU DO ADMINISTRATORA DOWIEDZIALISMY SIE ZE NA RADIÓWCE JEST NIEOSIĄGALNE. NIE WIEM CZEMU???
    TAKZE JAK WISISZ NA FALACH RADIOWYCH DOWIEDZ SIE U SWOJEGO ADMINA CZY OTOCZENIE JEST OSIĄGALNE
    NARAZIE
  • #11 437441
    esiox
    Poziom 21  
    mam stałe łącze internetowe[przewodowe]i od kiedy mam net a mam już ok 1,5 roku tak otoczenie sieciowe jest nie dostępne, ale dzięki zapytam admina co z tym [otoczeniem sieciowym]przy najbliższej okazji
  • #12 437499
    piero
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witek_p napisał:
    Cytat:
    3. Udostępnianie plików i drukarek;
    4. Zaznaczyć Chcę mieć możliwość udostępniania innym moich plików

Raczej nie udostępniałbym nikomu w sieci plików i drukarek!
    elektryk napisał:
    Cytat:
    A zainstalowałeś protokoły sieciowe?

zainstaluj nie tylko tcp/ip ale i ipx/spx/netbios
    sprawdź i ewentualnie skoryguj grupę roboczą
    witek_p napisał:
    Cytat:
    98 ma problemy z otoczeniem

niekoniecznie, gdy postępuje się rozważnie:
    najpierw trzeba usunąć kolejno wszystkie protokoły,
    potem usunąć połączenie sieciowe,
    następnie restartowć pc najlepiej ze dwa razy,
    i dopiero teraz ustawić od początku nowe połączenie sieciowe
    najlepiej od razu z prawidłowymi protokołami.
  • #13 437527
    oscar69
    Poziom 11  
    Witanko Po pierwsze win98SE to najlepsze dziecko billa gatesa.
    Sam go uzywam. faktycznie czasami sa haluny z otoczeniem sieciowym , ale nie tylko pod win98se, takie haluny sa rowniez pod WInXP. Rozwiazanie jest proste. Siec po wlaczeniu nowego kompa zawsze musie sie ułożyć. Z doświadczenia wiem ze jesli po odpaleniukompa zaraz probuje wejsc w otoczenie sieciowe to widze tylko siebie. Zostawiam wtedy otwarte okienko otoczenia sieciowego i dzialam na kompie. Srednio po 3-5 minutavh klikam na cala siec i wtedy dopiero wszyscy sie poakzuja. Udostepnianie plikow i drukarek nie ma tu nic do rzeczy. Obecnie na kompie mam wylaczone udostepnianie plikow i drukarek, a innych w moje sieci widze, mnie natomiast nikt mimo ze kompa mam wlaczonego

Przychodzi mi do glowy tylko jedno rozwiazanie. Nikt w twojej sieci nie ma wlaczonego udostepniania plikow i drukarek.
  • #14 437563
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    ludziska o czym wy wogóle piszecie. Jeżeli kolega nie ma skonfigórowanej sieci to napeno nic nie zobaczy. więć.
    1 czy zaistalowałeś karte sieciową?
    2 czy wpisałeś adresy ip i maske podsieci?
    3 czy zaznaczyłeś logowanie windows?
    4 czy w opcjii udostępnianie plików i drukarek zaznaczyłeś " udostepnij innym moje pliki"?
    5 oraz czy wpisałeś odpowiednią grupę roboczą
    Zacznijmy od takich pytan a może coś sie wyjaśni bo jak narazie top widze ze nikt nic konkretnego ci nie podpowiedział
  • #15 437565
    piero
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    oscar69:
    Cytat:
    Udostepnianie plikow i drukarek nie ma tu nic do rzeczy

Oczywiście, że udostępnianie nie ma wpływu na "widzenie" otoczenia.
    Chciałem tylko zauważyć, że W98 z włączonym udostępnianiem bez dodatkowych zabezpieczeń to po prostu zaproszenie dla "prezentów".
  • #16 437859
    esiox
    Poziom 21  
    Seweryn82 napisał:
    ludziska o czym wy wogóle piszecie. Jeżeli kolega nie ma skonfigórowanej sieci to napeno nic nie zobaczy. więć.
    1 czy zaistalowałeś karte sieciową?
    2 czy wpisałeś adresy ip i maske podsieci?
    3 czy zaznaczyłeś logowanie windows?
    4 czy w opcjii udostępnianie plików i drukarek zaznaczyłeś " udostepnij innym moje pliki"?
    5 oraz czy wpisałeś odpowiednią grupę roboczą
    Zacznijmy od takich pytan a może coś sie wyjaśni bo jak narazie top widze ze nikt nic konkretnego ci nie podpowiedział

AD1.jasne
    AD2.skAd mam wziAc adesy i maske podsieci
    AD3.jasne
    AD4.jasne
    AD5.gdzie?co?jak?
  • #17 438166
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    adres ip , maske podsieci, oraz grupe roboczą powinien ci dać twój administrator. Znaczy administrator sieci do której jestes podłączony. Wiec teraz gdzie wpisujesz adres IP oraz maske!!
    wchodzisz we właściwości otoczenia sieciowego, klikasz 2 razy na " protokół tcp\ip" i tam wpisujesz w odpowiednie miejsca( bedą opisane) IP oraz maske. Możesz również uzyskać automatycznie adres ip lecz nie we szystkich sieciach to działa. Rada - zwróć sie z tym pytaniem do admina i poproś go o podanie twojego adresu IP oraz Maski.
    Co do grupy roboczej to będąc we właściwosciach otoczenie sieciowego, na górze przechodzisz w zakładke identyfikacja i również jest tam już wszystko opisane co gdzie jak. Podkreślam jednak że aby uzyskać potrzebne ci informacje musisz zwrócić się do administratora sieci.
    POWODZENIA
  • #18 442962
    markusk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    jeżeli to jest sama sieć ( bez internetu) to adres IP można wpisać dowolny np. 100.10.0.1 dla jednego kompa; 100.10.0.2 dla drugiego i.t.d.
    Grupa robocza to jakaś nazwa np. NASZA SIEC ( w wszystkich kompach taka sama)
    udostępnianie plików i drukarek musi być aktywne inaczej kompa będzie w sieci widać ale nie będzie dostępny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z przeglądaniem otoczenia sieciowego w systemie Windows 98 SE objawia się błędem "nie można przeglądać sieci" po kliknięciu na "całą sieć". Przyczyną może być brak poprawnej konfiguracji sieci, w tym nieprawidłowe ustawienia protokołów sieciowych (TCP/IP, IPX/SPX/NetBIOS), brak przypisanych adresów IP i maski podsieci, niezgodna grupa robocza lub wyłączone udostępnianie plików i drukarek. Konieczne jest sprawdzenie, czy karta sieciowa jest zainstalowana i czy sieć jest poprawnie skonfigurowana. Zaleca się usunięcie i ponowne utworzenie połączenia sieciowego z właściwymi protokołami oraz wpisanie adresów IP i maski podsieci, które powinien dostarczyć administrator sieci. Udostępnianie plików i drukarek powinno być włączone, aby komputery były widoczne i dostępne w sieci. W przypadku sieci lokalnej bez internetu można użyć dowolnych adresów IP z tej samej podsieci oraz ustawić jednolitą nazwę grupy roboczej. Czasami otoczenie sieciowe wymaga kilku minut po uruchomieniu komputera, aby poprawnie wyświetlić dostępne komputery. Warto również zweryfikować u administratora, czy otoczenie sieciowe jest dostępne w danej sieci, zwłaszcza przy łączach radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA