logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wąż świetlny z funkcją migania - jak naprawić uszkodzoną płytkę sterującą?

xbandy 20 Gru 2007 21:52 2885 13
REKLAMA
  • #1 4608913
    xbandy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam posiadam wąż świetlny z funkcją migania. Niestety pod koniec świąt ubigłego roku przestał świecić. Jeżeli wziąłem wtyczkę od nie migającego to dzialał. Podłączyłem tą płytkę od migania pod zasilacz i nie ma prądu na wyjściu. CO sie mogło stać i jak i czy da się to naprawić. Pytałem się w swoim elektrycznym i takich rzeczy nie mają. Czy moge dać taką płytke od zwykłych światełek z żarówkami. Nie cghce łaczyć zestawów i zbytnio kombinować bo nie chce popalić tych diod, Proszę o pomoc. Co mogę zrobić, ewentualnie jak to usunąć z elementu skoro w wąż wchodza 3 przewody a z gniazdka mam 2.
  • REKLAMA
  • #2 4609615
    XsaperX
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    Musisz poszukać miernika i pojeździć po ścieżkach, sprawdzając w ten sposób podzespoły. Zrób zdjęcia tej płytki. Może coś poradzimy :D
  • REKLAMA
  • #3 4610890
    xbandy
    Poziom 11  
    Oto jest ta płytka, miernikiem jeździłem ale że jestem laikiem to nic nie znalazłem....

• REKLAMA
  • #5 4611190
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Napisz na spokojnie jeszcze raz o co Ci chodzi bo po przeczytaniu pierwszego posta nie rozumiem naprawdę niczego.
  • #6 4611220
    XsaperX
    Poziom 16  
    Posprawdzaj diody prostownicze (wszystkie 4) i dwa tranzystory (nawet miernik za 17 zł posiada takie funkcje). Jeśli te podzespoły działają, możesz jeszcze sprawdzić kondensator (oczywiście rozładowany) czy nie jest uszkodzony, np. miernikiem, ustawiając pokrętło na pomiar rezystancji. Ja radziłbym wymianę wszystkich w/w podzespołów. Jeśli wszystkie podzespoły są już wlutowane, a układ nadal nie działa, można wyżucić tą płytkę, ponieważ "to coś czarnego na płytce" na środku jest uszkodzone.
  • #7 4611235
    xbandy
    Poziom 11  
    acha dzięki posprawdzam ale czy mogę po wywaleniu płytki te 2 na wyjściu czarne złączyć i połączyć z 2 na wejściu czy to będzie działało, lub czy mogę włożyć płytkę od innych światełek z tym że tam jest 5 na wyjściu.

Mam jeszcze problem ze zwykłymi lampkami. jest ich 100 a 50 nie świeci choć do ostatniej dopływa jakiś tam prąd co robić??
  • #8 4611261
    XsaperX
    Poziom 16  
    Wylutuj ten układ, który jest na środku i dwa tranzystory. Wyżuć to wszystko do śmieci. Później zlutuj te trzy ścieżki, które były pod tranzystorami i podłącz wszystko ja było. Jest to prowizorka ale powinna wystarczyć.

P.S. Podaj jeszcze parametry na kondensatorze.
  • #9 4611262
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    xbandy napisał:
    co robić??
    Wyrzuć to i nie kombinuj bo jeszcze Cię lub kogoś prąd popieści i będzie tragedia.
    Kup sobie nowe lampki migające-nie są drogie.
  • #10 4611269
    xbandy
    Poziom 11  
    dobra ale czy mogę tak wąż złączyć czy to będzie działało.
  • #11 4611278
    XsaperX
    Poziom 16  
    Każdego elektronika kiedyś popieścił prąd, przecież sam wiesz marian1981.02. Kiedyś musi być ten pierwszy raz... :D

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście odradzam wkładania palców do gniazdka...

Dodano po 2 [minuty]:

To powinno działać:

Dodano po 4 [minuty]:

Niech będzie, lepiej odłóż ten wąż w kąt. Kiedy będziesz bardziej zaawansowanym elektronikiem, wtedy może Ci się to przydać.
  • REKLAMA
  • #13 4611357
    xbandy
    Poziom 11  
    acha ale jak złacze to będzie działać bo jak biore wtyczke od nie migającego to działa tylko jeden kolor
  • #14 4611504
    XsaperX
    Poziom 16  
    Właśnie. Z doświadczenia wiem, że znaczek MADE IN CHINA nic nie znaczy. Takie sprzęty są robione tak, że kiedy się zepsują nie nadają się już do naprawy.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli chcesz to zrobić, żeby to tylko świeciło (mówiłeś, że świeci Ci tylko jeden kolor), zobacz masz tam trzy przewody...te dwa to tylko zasilanie...więc sam pomyśl.

Dodano po 1 [minuty]:

tzn jednego koloru, a ten trzeci jest do drugiego koloru

Podsumowanie tematu

✨ Wąż świetlny z funkcją migania przestał działać, a podłączenie płytki sterującej migania do zasilacza nie daje napięcia na wyjściu. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym układzie scalonym (generatorku funkcji) lub innych elementach na płytce. Zaleca się sprawdzenie diod prostowniczych, tranzystorów oraz kondensatora miernikiem, a w przypadku uszkodzeń wymianę tych podzespołów. Jeśli układ scalony jest uszkodzony, naprawa jest trudna i często nieopłacalna – lepszym rozwiązaniem jest wymiana całej płytki lub zakup nowych lampek migających. Można też usunąć płytkę sterującą miganiem, zlutować odpowiednie ścieżki i podłączyć wąż jako zwykłe lampki świecące bez migania, jednak należy pamiętać, że wąż ma trzy przewody (zasilanie i sterowanie kolorem), a gniazdko tylko dwa, co wpływa na działanie poszczególnych kolorów. Próba podłączenia płytki od innych światełek z większą liczbą wyjść może nie być kompatybilna. W przypadku dużej liczby zwykłych lampek, które nie świecą mimo dopływu prądu, problem może leżeć w uszkodzonych żarówkach lub połączeniach. Ogólnie sprzęt chiński często jest trudny do naprawy i wymiana jest bardziej praktyczna niż naprawa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA