logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie darmowe narzędzia do backupu i recovery przez FTP polecacie?

dziabaq 21 Gru 2007 12:54 2682 8
REKLAMA
  • #1 4610316
    dziabaq
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witajcie,

Potrzebuje wdrożyć w małej sieci robienie obrazów całego dysku hdd i wysyłanie tego obrazu na serwer FTP a następnie wgrywać ten obraz na inne dyski twarde komputerów, również przez sieć.

Założenia są takie:

* Program musi bootować się z płyty na komputerze a następnie pobierać wskazany obraz z FTP na dysk
    * Program musi bootować się z płyty CD a następnie wysyłać obraz dysku na FTP

Myślałem że to będzie proste, swoje założenia oparłem na programach Symantec Ghost oraz Acronis, nieststy producenci tych programów wymagają osobnej licencji nie do kopii programu tylko do każdego komputera pc!!! ponieważ komputery będą liczone w setkach to używanie w/w programów mija się z celem, gdyż staje sie nieopłacalne. Po prostu producent tych programów zakłada że licencja obejmuje określoną ilosć komputerów PC będących w firmie i dlatego proponuje licencje na konkretną ilosć komputerów a ja nie mam tych komputerów "na stanie" tylko w/g kontraktu mam się zając wyłącznie wgrywaniem systemu a następnie komputer trafia do klienta. Mam nadzieje że wytłumaczyłem dlaczego nie moge używac w/w programów. Tu prośba o pomoc do was, jakiego programu powinienem użyć który będzie spełniał w/w założenia.???

będe wdzięczny za pomoc....

Moderowany przez marek216:

Na forum zabrania się pisania tematów i postów z Capslock.
    Polecam lekturę regulaminu

• REKLAMA
  • #2 4610508
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    A może wystarczy ci tylko do tego celu Cobian Backup http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=19&id=1778&t=31#komentarz - osobiście nie próbowałem go , ale poczytaj komentarze .
  • REKLAMA
  • #3 4611476
    dziabaq
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź, ale z opinii użytkowników wynika jasno że nie jest to program do robienia backupu systemów tylko do backupu konkretnych, wskazanych, danych:

Cytat:
    możesz więc skompresować wszystkie pliki na dysku systemowym ale tylko w postaci zwykłego archiwum. Nie ma mowy o jakimś stawianiu systemu tym programem (jak Ghost czy TrueImage).
  • #4 4612197
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Symantec Norton Ghost w najnowszej wersji. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4612489
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    metalli napisał:
    Symantec Norton Ghost w najnowszej wersji. Pozdrawiam

Nawet nie przeczytałeś w całości postu założyciela wątku. Napisał on:
    Cytat:
    Myślałem że to będzie proste, swoje założenia oparłem na programach Symantec Ghost oraz Acronis,

Cytat:
    Mam nadzieje że wytłumaczyłem dlaczego nie moge używac w/w programów.
  • #6 4614353
    metalli
    Poziom 30  
    Doczytałem, dałej jednak koledze do zrozumienia że nic innego raczej nie znajdzie. Podałem także rozwiązanie spełniające jego wymagania w 100% (poza kosztem). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4616463
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    a ja polecam programik PARTIMAGE (darmowy pod Linux'a)- bardzo prosty a zarazem funkcjonalny program świetnie radzi sobie z NTFS, jest też gotowa dystrybucje startująca z cd ->PING (Partimage Is Not Ghost) w której można odrazu ustawić z automatu ip oraz ścieżkę dostępu do serwera ftp
  • #8 4621296
    metalli
    Poziom 30  
    Może rozwiązniem byłby HDD z RJ45. Więcej kolega znajdzie TUTAJ
  • #9 5847620
    dziabaq
    Poziom 11  
    Po wielu bitwach w pracy i dłuuugiej korespondencji z Acronisem sprzedano nam licencję Corporate na nieograniczoną liczbę stanowisk.

Wobec powyższego sprawa zamknięta...

Dziękuję wszystkim za porady!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat darmowych narzędzi do tworzenia obrazów całych dysków HDD z możliwością wysyłania i pobierania tych obrazów przez FTP, z bootowaniem systemu z płyty CD. Wymagania obejmowały zarówno backup dysku na serwer FTP, jak i przywracanie obrazu na inne komputery w sieci. Zwrócono uwagę, że popularne komercyjne programy jak Symantec Norton Ghost czy Acronis wymagają licencji na każde stanowisko, co jest nieopłacalne przy dużej liczbie komputerów. Jako alternatywę wskazano darmowy program Partimage działający pod Linuxem, który obsługuje systemy plików NTFS i posiada gotową dystrybucję bootującą się z CD z automatycznym ustawieniem IP i ścieżki FTP. Cobian Backup został odrzucony, gdyż służy do backupu wybranych danych, a nie całych systemów. W końcowym etapie autor uzyskał licencję korporacyjną Acronis na nieograniczoną liczbę stanowisk, co rozwiązało problem licencyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA