logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić domyślną aplikację dla plików *.reg z Notatnika na Rejestr?

faxfalkon 21 Gru 2007 15:20 10125 11
REKLAMA
  • #1 4610710
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie :)
    Mam problem, otóż wszystkie pliki z rozszerzeniem *.reg nie wpisują mi sie do rejestru, tylko otwiera je notatnik - jak to zmienić?
    Za podpowiedź dziękuję i życzę wesołych świąt :)
  • REKLAMA
  • #2 4610739
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kliknij myszka prawym klawiszem na plik i wejdz w wlasciwosci- tam jest opcja "otwieraj za pomoca...."Kliknij zmien i wybierz program za pomoca ktorego chcesz aby ten rodzaj pliku sie otwieral.Pozdrawiam
  • #3 4610768
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Wszystko OK ja to wiem :) Tylko właśnie zapomocą jakiego programu mam to otwierać, żeby ten plik został dodany do rejestru?
  • REKLAMA
  • #4 4610813
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Edytor rejestru
  • #5 4610821
    crown2
    Poziom 17  
    Jezeli posiadasz jakikolwiek program rozpakowujacy to za pomoca tego programu wypakuj albo skopiuj do rejestru.
  • REKLAMA
  • #6 4610933
    Jack14
    Poziom 38  
    "crown2" a co chcesz rozpakowywać w pliku *.reg?

Zastanów się trochę co piszesz.
  • REKLAMA
  • #7 4610944
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Niestety w zakładce "otwórz za pomocą" nie mam edytora rejestru ... (
  • #8 4610972
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    faxfalkon napisał:
    Niestety w zakładce "otwórz za pomocą" nie mam edytora rejestru ... (

To klikasz przeglądaj i w katalogu windows wybierasz regedit.exe
  • #9 4610986
    crown2
    Poziom 17  
    Czasami spotykalem sie z tym ze samo skopiowanie nie przynosilo efektu i nalezalo wypakowac.
  • #10 4611050
    Jack14
    Poziom 38  
    Jeśli plik jest na 100% *.reg ( a nie tylko tak się przedstawia) to przy prawidłowo skojarzonym z programem (w tym przypadku regedit.exe)wystarczy kliknąć 2x przycisk myszy i potwierdzeniu że chcesz go dodać plik zostanie dodany do rejestru.
    W przypadku opisanym przez kolegę "faxfalkon" wynika, że program za pomocą którego próbuje uruchomić, otworzyć plik reg został zmieniony na np."notatnik"
    Objaw jest taki że zamiast dopisać plik do rejestru po prostu zostaje otwarty w notatniku (trzeba to zmienić).
    W twoim przypadku możliwe jest że w celach "bezpieczeństwa" czy też jego ominięcia rozszerzenie np. pliku rar, zip zostało zmienione właśnie na reg.

ps

Standardowo pliki typu reg to zwykły tekst którego nie trzeba rozpakowywać.

Pozdrawiam

Jak zmienić domyślną aplikację dla plików *.reg z Notatnika na Rejestr?
  • #12 4611322
    faxfalkon
    Poziom 11  
    Dzięki pomogło ze wskazanie w katalogu WINDOWS - regedit.exe

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył domyślnego otwierania plików z rozszerzeniem *.reg w Notatniku zamiast dodawania ich do rejestru systemowego. Rozwiązaniem było ręczne przypisanie programu regedit.exe jako domyślnej aplikacji do plików *.reg. W tym celu należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na plik, wybrać "Właściwości", następnie "Otwieraj za pomocą..." i wskazać plik regedit.exe znajdujący się w katalogu Windows. Po prawidłowym skojarzeniu pliku z edytorem rejestru dwukrotne kliknięcie pliku *.reg umożliwia jego import do rejestru po potwierdzeniu. W dyskusji podkreślono, że pliki *.reg są zwykłymi plikami tekstowymi i nie wymagają rozpakowywania. Dodatkowo zaproponowano import pliku naprawczego exefix.reg, który może przywrócić prawidłowe skojarzenia plików wykonywalnych i rejestru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA