logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o "Mostkowanie wyjść końcówki TA8210AH"

kleikvcx 21 Gru 2007 17:45 1657 5
REKLAMA
  • #1 4611147
    kleikvcx
    Poziom 11  
    Witam pytanie jak w temacie. Mam wzmacniacz tuby samochodowej na tej właśnie końcówce (wzmacniacz zakupiłam na allegro, wymieniłem końcówkę i działa). Problem polega na tym że ma ona dwa wyjścia kanał lewy i prawy. Podłączyłem głośnik pod kanał lewy - działa prawy też działa a chciałbym pokombinować z mostkiem. Więc pytam, się kogoś kto sie dobrze na tym zna o to czy nie spale koncówki. Czytałem sporo postów na temat mostkowania i wydaje mi się ze sie nie da bo jak piszą osoby doświadczone "nie mostkuje sie mostków" Proszę o porade.

Link z *.pdf-em tej końcówki...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic408154.html
  • REKLAMA
  • #2 4611181
    zygu666
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    jak piszą osoby doświadczone "nie mostkuje sie mostków" Proszę o porade. chyba to prawda....
  • REKLAMA
  • #3 4611213
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Witam
    Nie da się zmostkować mostka. Jakby to prosto wytłumaczyć ? Z jednego "+" wyjścia sygnał wzmocniony wychodzi w fazie a z "-" w przeciwfazie czyli tak jakby plus pcha a minus ciągnie. A "mostek" polega właśnie na dodaniu tego ciągnięcia na minusie. Tak łopatologicznie :)
  • REKLAMA
  • #4 4611218
    kleikvcx
    Poziom 11  
    Czyli aby wykorzystać moc tego wzmacniacza będę musiał nabyć 2 głosnik albo kupić 1 dwucewkowy (drogi koszt :/). No nuic coś się wymysli dzięki za rade :)
  • REKLAMA
  • #5 4611271
    ksiezyc11
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jezeli władasz lutownicą :)
    To możesz sobie kupić kostkę tda1562Q ma wewnętrzną przetwornicę, pracuje w klasie H i uwaga da się z niej wycisnąć 70W przy 4ohm aplikacja jest banalnie prosta dołączasz tylko kilka kondensatorów i hej. Ten "wzmacniacz" co masz ma filtr dolnoprzepustowy czy golas? jeśli golas to wybebesz go wstaw tą kostkę o której pisałem wcześniej, dodatkowo filtr aktywny (na elce jest dóżo schematów) i to ci lepiej zagra
  • #6 4611544
    kleikvcx
    Poziom 11  
    Hmm "ksiezyc" dobra myśl jutro jak tylko wyrobie się z resztą zakupów świątecznych rozbiore suba i zobacze jak to wygląda (dokładnie) i wklepie w tego posta, wtedy jeśli bedziesz miał ochotę to powiesz mi co i jak zmienić ok ? Jeśli chodzi o władanie lutownicą to nie ma problemu jestem po szkole elektronicznej i bardzo lubię majsterkowanie tylko że miałem przerwę 6 letnią :/ i teraz na nowo powracam w dziedzine elektronik :) Narazie dzięki za zainteresowanie jutro wkleje fotke tego wzmacniacz i poproszę Ciebie byś mi (łopatologicznie) wyjaśnił co i jak zmienić :)
REKLAMA